Ryssland erkänner Luhansk och Donetsk – Sanktioner väntar

2022 02 22

Rysslands diktator har i ett TV-tal till nationen meddelat att delar av Ukraina skall ses som självständiga stater som inte längre tillhör Ukraina.

Putinregimens beslut att erkänna två av Ukrainas 27 regioner – Luhansk och Donetsk som tillsammans kallas för Donbass – som självständiga stater innebär att Minskavtalet är dött och ökar risken för att Ryssland för inte militär öppet i östra Ukraina.

– Moskvas besked torpederar sannolikt ett sista-minuten-försök att få till ett toppmöte för att hindra Ryssland från att invadera Ukraina, rapporterar Reuters.

Grusar möjligt toppmöte

Nyhetsbyrån AP rapporterade om beskedet alldeles nyss och Reuters konstaterar att beslutet lär grusa möjligheterna för att hålla ett toppmöte mellan Putin och Väst – vilket har sett som en möjlig sista utväg för att förhindra krig.

Möte i Washington

Samtidigt uppges USA:s president Joe Biden har kallat sin främsta utrikespolitiska rådgivare till ett toppmöte.

◾Utrikesminister Antony Blinken

◾Försvarsminister Lloyd Austin

◾General Mark Milley, U.S. Joinf Chiefs of Staff’

Samtliga har setts anlända till Vita Huset.

Fake news

Från den ryska diktaturen kommer även anklagelser om att ”militära sabotörer” försökt ta sig in på ryskt territorium i pansarfordon vilket lett till fem dödsfall.

Ukrainas regering avfärdar uppgifterna som fake news.

Risk för påhittade krigsorsaker

USA har flera gånger varnat för att Ryssland kan komma att använda false flag-operationer och falska anklagelser som krigsorsaker för att med hjälp av fabricerade uppgifter och rena rama lögner hitta på orsaker att anfalla Ukraina.

Text: Redaktionen