JUST NU: Ryssland uppges mobilisera i ännu ett land i Europa

2022 04 02

Oron ökar nu för att den ryska regimen ska dra in ännu ett land i kriget.

Ryssland har redan dragit in Belarus i kriget mot Ukraina och nu är risken påtaglig för att ännu ett land – som inte alls är med på noterna i samma utsträckning som Belarus diktator är – ska dras in i kriget.

Befarar militär attack

– Ryska trupper samlas inne i Moldaviens utbrytarrepublik Transnistrien och mobiliserar där för en möjlig attack som skulle öppna upp en ny front [i västra Ukraina], uppger Generalstaben för Ukrainas Väpnade Styrkor enligt Financial Times.

Också drabbat av separatister

Faran för det självständiga landet Moldavien, som ligger mellan Rumänien och Ukraina, är mycket stor då landet har drabbats av samma fenomen som Ukraina – nämligen en ryssinspirerad utbrytarrepublik.

Ukraina drabbades av att separatister i 2 av Ukrainas 27 regioner utropade regionerna som självständiga, Luhansk och Donetsk.

Detta användes sedan av Moskva för att bygga upp desinformation om att befolkningen i de två självutnämnda utbrytarrepublikerna drabbades av massmord av ”knarkarna och nazisterna i Kyiv”.

Ryska styrkor baserade

I Moldavien har den västliga utbrytarrepubliken Transnistrien drabbats av samma kritiska fenomen och i Transnistrien finns ryska styrkor sedan länge baserade.
De ryska styrkorna [i Transnistrien] förbereder att utföra provokationer längs gränsen till Ukraina, befarar Ukrainas Väpnade Styrkor, enligt Financial Times.

Stor oro

– Vi har registrerat förstärkt landsättning av ryska trupper och divisioner i den så kallade Transnistrien-Moldaviska republiken för att manifestera beredskap att gå till attack och möjligen militärt agerande mot Ukraina, uppger Ukrainas Väpnade Styrkor.

En sådan utveckling riskerar att destabilisera hela Moldavien och kan dra in landet i kriget med risk för rysk aggression även mot Moldavien.

Brutala aggressioner

Bedömningen sammanfaller med att ryska trupper drar sig tillbaka från delar av norra Ukraina och oron är stor för att ryssarna har dolda planer på nya brutala aggressioner mot sitt grannland Ukraina efter att ha misslyckats med att inta Kyiv.

Risk för kraftiga attacker

Transnistrien ligger nära Ukrainas tredje största stad tillika den populära turist- och badorten Odesa.

– Situationen är mycket svår. De förbereder för nya kraftiga attacker. Och vi förbereder oss på att försvara oss ännu kraftfullare, säger president Volodymyr Zelensky.

Tre miljoner invånare

Landet Moldavien har 3 miljoner invånare och består av 35 distrikt varav ett är utbrytarrepubliken Transnistrien. Chișinău är landets huvudstad och har närmare 700 000 invånare inklusive förorter.

Moldavien blev självständigt från Sovjetunionen 1991 och har sedan dess varit ett självständigt land som dock levt under allt mer tilltagande hot från Putinregimen maktambitioner att återupprätta Sovjetunionen.

Har EU-positiv president

Landets president är Maia Sandu som vann valet mot en ryskstödd kandidat med segersiffrorna 58 procent mot 42 vid presidentvalet 2020.

Hon är västvänlig och tillhör det höger-mittenorienterade socialliberala Aktions- och Solidaritetspartiet. Hon vill att Moldavien ska erhålla EU-medlemskap.

Arkivfoto: D. Balaure

Text: Redaktionen