JUST NU: Ryssland uppges mobilisera i ännu ett land i Europa

2022 04 02

Oron ökar nu för att den ryska regimen ska dra in ännu ett land i kriget.

Ryssland har redan dragit in Belarus i kriget mot Ukraina och nu är risken påtaglig för att ännu ett land – som inte alls är med på noterna i samma utsträckning som Belarus diktator är – ska dras in i kriget.

Befarar militär attack

– Ryska trupper samlas inne i Moldaviens utbrytarrepublik Transnistrien och mobiliserar där för en möjlig attack som skulle öppna upp en ny front [i västra Ukraina], uppger Generalstaben för Ukrainas Väpnade Styrkor enligt Financial Times.

Också drabbat av separatister

Faran för det självständiga landet Moldavien, som ligger mellan Rumänien och Ukraina, är mycket stor då landet har drabbats av samma fenomen som Ukraina – nämligen en ryssinspirerad utbrytarrepublik.

Ukraina drabbades av att separatister i 2 av Ukrainas 27 regioner utropade regionerna som självständiga, Luhansk och Donetsk.

Detta användes sedan av Moskva för att bygga upp desinformation om att befolkningen i de två självutnämnda utbrytarrepublikerna drabbades av massmord av ”knarkarna och nazisterna i Kyiv”.

Ryska styrkor baserade

I Moldavien har den västliga utbrytarrepubliken Transnistrien drabbats av samma kritiska fenomen och i Transnistrien finns ryska styrkor sedan länge baserade.
De ryska styrkorna [i Transnistrien] förbereder att utföra provokationer längs gränsen till Ukraina, befarar Ukrainas Väpnade Styrkor, enligt Financial Times.

Stor oro

– Vi har registrerat förstärkt landsättning av ryska trupper och divisioner i den så kallade Transnistrien-Moldaviska republiken för att manifestera beredskap att gå till attack och möjligen militärt agerande mot Ukraina, uppger Ukrainas Väpnade Styrkor.

En sådan utveckling riskerar att destabilisera hela Moldavien och kan dra in landet i kriget med risk för rysk aggression även mot Moldavien.

Brutala aggressioner

Bedömningen sammanfaller med att ryska trupper drar sig tillbaka från delar av norra Ukraina och oron är stor för att ryssarna har dolda planer på nya brutala aggressioner mot sitt grannland Ukraina efter att ha misslyckats med att inta Kyiv.

Risk för kraftiga attacker

Transnistrien ligger nära Ukrainas tredje största stad tillika den populära turist- och badorten Odesa.

– Situationen är mycket svår. De förbereder för nya kraftiga attacker. Och vi förbereder oss på att försvara oss ännu kraftfullare, säger president Volodymyr Zelensky.

Tre miljoner invånare

Landet Moldavien har 3 miljoner invånare och består av 35 distrikt varav ett är utbrytarrepubliken Transnistrien. Chișinău är landets huvudstad och har närmare 700 000 invånare inklusive förorter.

Moldavien blev självständigt från Sovjetunionen 1991 och har sedan dess varit ett självständigt land som dock levt under allt mer tilltagande hot från Putinregimen maktambitioner att återupprätta Sovjetunionen.

Har EU-positiv president

Landets president är Maia Sandu som vann valet mot en ryskstödd kandidat med segersiffrorna 58 procent mot 42 vid presidentvalet 2020.

Hon är västvänlig och tillhör det höger-mittenorienterade socialliberala Aktions- och Solidaritetspartiet. Hon vill att Moldavien ska erhålla EU-medlemskap.

Arkivfoto: D. Balaure

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Bilförbud införs i Sverige – blir först i världen

2024 04 18

Från och med den 31 december 2024 stoppas bensin- och dieselbilar från att köra på gatorna i Stockholms innerstad.

Det bekräftar det rödgröna styret i huvudstaden i dag, torsdag, efter att ett förbud fått grönt ljus av EU-kommissionen.

I början av året inledde kommissionen en granskning för att säkerställa att förbudet inte bryter mot den fria rörligheten i EU. Nu står det klart att kommissionen inte har några invändningar.  

Stockholm blir därmed först i världen med att införa en så kallad miljözon klass 3 i city, som innebär att både bensin- och dieselbilar förbjuds i delar av innerstaden.  

– Det här betyder att införandet av miljözonen fortsätter som planerat. Natten till nyårsafton 2024 blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av City, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.

Lars Strömgren är nöjd med att EU-kommissionen ställer sig bakom förbudet.

– Runt om i hela Europa brottas politiker med avgaser och dålig luft som särskilt skadar barn och äldre. EU-kommissionens ställningstagande är ett styrkebesked för alla som kämpar för friskare städer, säger han.

Mer att vänta

Införandet av en miljözon 3 i Stockholm är ett gemensamt förslag från stadens rödgröna styre – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt partierna är syftet med förbudet att förbättra luftkvalitén i huvudstaden.

Stockholms nya miljözon kommer att omfatta 20 kvarter som täcker cirka 180 000 kvadratmeter.

Det rödgröna styret är dock inte nöjda. De planerar att  expandera miljözonen i ett nästa steg. Ett sådant beslut väntas under första halvåret av 2025.

– Vi ser att omställningen till en utsläppsfri innerstad behöver göras stegvis. Miljözon klass 3 är ett viktigt kliv på vägen mot ett Stockholm med renare luft och trevligare gator, säger Lars Strömgren.

SD-kritik

Sverigedemokraterna riktar stark kritik mot den nya miljözonen.

– Det rödgröna styret har enats om en bilfientlig politik. Man inför dieselbilsförbud, tar bort parkeringsplatser i city, och satsar ingenting på ökad framkomlighet för bilvägar. Det är ett hårt slag mot barnfamiljer, säger partiets gruppledare i Stockholms stad, Gabriel Kroon, till Di.  

Foto: E. Chystiakov

Text: Redaktionen