Så påverkas Sverige av att Ryssland stängs av från internationell fotboll

2022 03 01

Efter kritikstormen stänger FIFA och UEFA av Ryssland från all internationell fotboll.

Det meddelar de två internationella fotbollsförbunden i ett gemensamt pressmeddelande.

Kritikstorm

Det första beskedet från det internationella fotbollsförbundet Fifa var att Ryssland kommer att få delta i nationella tävlingssammanhang. Det ryska landslaget fick ställa upp i playoff-spelet till VM i Qatar, men utan nationalsång, egen flagga och sitt namn. Beslutet väckte en stark kritik från omvärlden.

Kunde få möta Sverige  

I playoff-spelet till VM 2022 kunde Sverige ha fått spela mot Ryssland vid en vinst i första matchen mot Tjeckien samtidigt som Ryssland skulle besegrat Polen i sin match. En match som Sverige skulle ha vägrat att spela.

Omöjliggör allt utbyte

– Den olagliga och djupt orättfärdiga invasionen av Ukraina omöjliggör för närvarande allt fotbollsmässig utbyte med Ryssland, kommenterade Svenska fotbollsförbundet ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Efter FIFA:s och UEFA:s ny beslut där man går betydligt hårdare fram mot Ryssland så slipper Sverige tacka nej till en potentiell match mot Ryssland.

Avslutar samarbetet med sponsorn

Det Europeiska fotbollsförbundet UEFA meddelar samtidigt att de häver sitt samarbete med det ryska energibolaget Gazprom. Partnerskapet hävs omedelbart. Samtliga avtal gällande UEFA Champions League, landslagstävlingar och EM 2024 avslutas med omedelbar verkan, skriver UEFA i ett pressmeddelande.

Nöjd med beslutet

– Det är ett nödvändigt beslut och positivt att FIFA ändrat sin uppfattning från igår. Det är klart att det blev en massiv reaktion från fotbolls-Europa efter deras beslut igår. Det är naturligtvis positivt att FIFA och UEFA unisont fattat det här nödvändiga beslutet för fotbollen givet den situation som råder i Ukraina, säger Karl-Erik Nilsson till SVT efter beskedet från förbunden.

Foto: Football Union of Russia, Roman

Text: Redaktionen