Ryssland ställer krav på Magdalena Andersson
2022 10 07
Ryssland har förmedlat ett direkt krav till avgående statsminister Magdalena Andersson (S) efter gasläckorna på Nord Stream 1 och 2 i Österjön.
Kreml kräver att Ryssland ska få delta i utredningen av händelserna, rapporterar Expressen med hänvisning till ett brev som den ryske premiärministern Mikhail Misjustin har skickat till den svenska regeringen.
Brevet är en direkt uppmaning till Magdalena Andersson. Misjustin kräver att ryska Gazprom och ryska myndigheter ska engageras i utredningen, uppger Expressen.
Utrikesdepartementet bekräftar uppgifterna.
– Den 6 oktober inkom ett brev från den ryske premiärministern Mikhail Misjustin till statsminister Magdalena Andersson med begäran om att ryska myndigheter och företaget Gazprom skulle engageras i den svenska utredningen. Brevet bereds för närvarande inom Regeringskansliet, skriver UD i en skriftlig kommentar till Expressen.
Sverige bestämmer
De förmodade sabotagen på gasledningarna inträffade i svensk och dansk ekonomisk zon.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har tidigare nekat Ryssland tillträde till området för gasläckorna.
I går, torsdag, meddelade Säkerhetspolisen och Åklagarmyndigheten att brottsplatsundersökning vid gasledningarna har stärkt misstanken om grovt sabotage.
– Vi kan konstatera att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2 i svensk ekonomisk zon, som har medfört omfattande skador på gasledningarna. Brottsplatsundersökningen har stärkt misstankarna om grovt sabotage. Det har gjorts beslag på brottsplatsen och dessa ska nu undersökas. Det råder förundersökningssekretess och ärendet är mycket känsligt, sa kammaråklagare Mats Ljungqvist.
Ryssland har tidigare krävt att få vara en del i utredningen av gasläckorna.
– Det borde verkligen göras en utredning. Naturligtvis med Rysslands deltagande, sa Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Vershinin till ryska medier för två dagar sedan.
Hävt avspärrningar
Efter att Säkerhetspolisen avslutat sin brottsplatsundersökning har avspärrningarna hävts på platsen.
– Det har varit fråga om en avspärrning av ett mycket begränsat område både i tiden och till ytan. Enligt havsrättskonventionen ska hänsyn tas till skälighet och alla relevanta omständigheter när intressen står mot varandra i den ekonomiska zonen. I det ingår att ta hänsyn till den betydelse som berörda intressen har, såväl för respektive parter som för hela det internationella samfundet. Mot den bakgrunden gav jag direktiv om att tillfälligt spärra av och genomföra en brottsplatsundersökning, underströk Mats Ljungqvist under gårdagen.
Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet President of Russia Office
Text: Redaktionen