Ryssland sprider sjukt rykte om Sverige och övriga Nato

2025 02 04

Natos medlemsländer planerar en bisarr maktkupp i Ukraina.

Det är det senaste utspelet från Rysslands högkvarter i Moskva.

Bakom ryktet, som lagts fram helt utan bevis, står den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR som har nära band till diktatorn Vladimir Putin och resten av Kreml.

Enligt SVR planerar Natos medlemsländer, med Sverige som det senaste tillskottet i försvarsalliansen, att avsätta Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Det rapporterar Newsweek.

Påståendet: Zelensky ett hinder

Den ryska underrättelsetjänsten påstår att Nato kommer att svartmåla den ukrainska presidenten och därefter organisera “pseudodemokratiska val” för att byta ledarskap i det krigsdrabbade landet.

Bakgrunden sägs vara en osäkerhet hos Nato om hur det blir med framtida militära bistånd till Ukraina från USA efter att Donald Trump installerats som ny president.

Enligt Ryssland vill Nato “frysa” konflikten och pekar ut Zelensky som det främsta hindret för ett sådant genomförande.

– Nato tänker allt mer på ett maktskifte i Ukraina, hävdar SVR:s presstjänst enligt tidningen och tillägger:

– Bryssel utgår från det faktum att den ukrainska väpnade styrkan mycket snart inte kommer att kunna hålla tillbaka .

USA: Viktigt att ha val

Det finns inga belägg för Rysslands påstående.

Enligt det absurda ryktet skulle Nato bland annat anklaga Zelensky för att ha förskingrat över 1,5 miljarder dollar från medel som skulle gått till inköp av ammunition.

Återigen ska det understrykas att anklagelsen är grundlös och bör betraktas som en del av den ryska krigspropagandan.

Det USA sagt i frågan är att man vill se ett val i Ukraina under det kommande året.

– De flesta demokratiska nationer har val i krigstider. Jag tror det är viktigt att ha det. Det är bra för demokratin, sade Keith Kellogg, Trumps särskilda sändebud för Ukraina och Ryssland, till Reuters i helgen.

Oro för rysk kampanj

Zelenskyj själv har sagt att Ukraina skulle kunna hålla val i år om krigandet upphör och säkerhetsgarantier kommer på plats.

Trump-administrationen har dock ännu inte formellt krävt att Ukraina håller val under 2025, enligt källor i Kyiv.

Från ukrainskt håll har man i tidigare samtal med Biden-administrationen uttryckt oro över risken att ett val skulle riskera att utsättas för ryska inflytelsekampanjer samt att landets ledarskap skulle splittras.

Putin, som enligt oberoende ryska valobservatörer förlängde sin tid vid makten förra året med hjälp av 22 miljoner fejkröster, har å sin sida hävdat att Zelenskyj inte är en legitim president eftersom hans mandat gick ut 2024. 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nya krav för körkort från och med nu – detta gäller

2025 02 04

Nu har de nya reglerna för körkort i Sverige trätt i kraft.

Från och med 1 februari började nya krav att gälla för den som planerar att ta körkort.

I korthet innebär förändringen en sänkning av synkraven, vilket innebär att fler personer än tidigare nu kommer att få möjlighet att köra bil.

– Reglerna behövde justeras, Sverige har haft strängare krav vad gäller just synfältsbortfall än vissa andra europeiska länder med hög trafiksäkerhet, säger Åsa Ericson, utredare på Transportstyrelsen, i ett uttalande.

Kan få körkortet tillbaka

Enligt Transportstyrelsen förlorar cirka tusen svenskar sina körkort varje år på grund av synfältsbortfall.

Många av dessa kan nu kunna få tillbaka körkorten tack vare de nya reglerna, som innebär att “en viss nedsatt ljuskänslighet i synfältet kommer att accepteras”.

Det gäller både för lägre och högre behörigheter, enligt myndigheten.

Gränsvärdet har därmed ändrats till en liknande nivå som redan finns i Norge och Storbritannien.

– För att få sin sak prövad utifrån de nya gränsvärdena för synfält måste man ansöka om körkortstillstånd igen, säger Åsa Ericson.

Nya förslag till sommaren

Som följd av Transportstyrelsens besked uppstod frågan om de nya reglerna kan möjliggöra för en person att genom att körprov visa att man kan kompensera för en synnedsättning.

Så är inte fallet, försäkrar myndigheten.

– Vi är medvetna om att ett körprov är mycket efterfrågat och det pågår ett separat arbete för att utreda förutsättningarna för ett sådant prov. Förslaget kommer att redovisas i juni 2025, säger Ingela Janbjer, sektionschef på Transportstyrelsen.

Optiker får mer makt

Sedan i lördags, och i praktiken från och med idag måndag, får nu optiker alltså utfärda fler synintyg än vad som fram till nu varit fallet.

Tidigare har enbart ögonläkare kunnat utfärda dessa intyg, som exempelvis gäller intyg kopplade till synfältsundersökningar.

Optiker har kompetensen och den ska vi självklart använda oss av i den mån det är möjligt för att underlätta både för enskilda och den hårt belastade ögonsjukvården, säger Åsa Ericson.

Foto: A. Lazic

Text: Redaktionen


Chokladtillverkare går i konkurs

2025 02 04

Chokladtillverkaren Choki AB går i konkurs.

På måndagen kommer ett nytt konkursbesked.

Den här gången är det chokladtillverkaren Choki - som bland annat låg bakom Huski-chokladen - som tvingas tacka för sig.

Det rapporterar Breakit.

Går i konkurs

Huski har uppmärksammats efter att ha nått sponsringsavtal med bland annat fotbollsklubben Hammarby, och har även synts på Formel 1-bilar.

Choki har dock kämpat med vad som beskrivs som “blygsamma intäkter” samtidigt som kostnaderna för sponsringsavtalen har varit stora.

År 2022 gjorde Choki enligt Breakit ett förlustresultat på 114 miljoner kronor.

“Avvecklar verksamheten”

Under våren 2024 gick dotterbolaget Choki Sweden AB i konkurs - och nu sker det samma med moderbolaget.

– Styrelsen har under verksamhetsåret arbetat med att avveckla verksamheten. Under denna process har flera konflikter uppstått med sponsorer och sponsoravtalet, framgår i ett dokument som Breakit fått tag på.

Enligt den senaste årsredovisningen gjorde Choki AB ett förlustresultat på 79 miljoner.

Konkurserna minskar

De senaste åren har präglats av många konkurser i en rad olika branscher.

En ny rapport från kreditinformationsföretaget UC visar dock att antalet företagskonkurser minskade med 19 procent i januari jämfört med samma period föregående år.

“Tecken på ljusning”

UC förklarar.

– Efter ett år av berg- och dalbana gällande företagskonkurser noteras nu tecken på ljusning. UC noterar en minskning av konkurser inom byggsektorn, där antalet konkurser minskade med 15 procent. 

– Inom detaljhandeln minskade konkurserna med 8 procent. Hotell- och restaurangbranschen visade också en minskning av konkurser med 18 procent.

– Det är glädjande att vi nu ser tecken på ljusning, men det är för tidigt att säga om vi har nått en brytpunkt, säger Vlasta Valan, Data scientist på UC.

Näringslivet hoppas på att ytterligare räntesänkningar från Riksbanken ska få fart på konjunkturen igen och att svenska konsumenter ska våga spendera mer pengar.

Foto: T. Bykovets

Text: Redaktionen