JUST NU: Ryssland med nya varningar – testar ny fruktansvärd missil

2022 04 20

Vladimir Putin och Ryssland uppges ha avfyrat en ny interkontinental ballistisk robot på test som kan orsaka förödande konsekvenser.

En ny missil har testats av Ryssland, uppger landets diktator Vladimir Putin till ryska medier. 

Samtidigt meddelar han att testet ska tolkas som en varning för de som eventuellt funderar på att attackera Ryssland, enligt Sky News.

Interkontinental ballistisk missil

Det handlar enligt ryska försvarsministeriet om en interkontinental ballistisk missil med namnet Sarmat.

En typ av vapen med räckvidd på 5 500 kilometer, som kan skjutas från en kontinent till en annan och både från land samt från ubåtar.

“Saknar motsvarigheter”

Missilen ska ha testats på ön Kamtjatka i östra Ryssland, och Putin skrädde inte på orden när han talade om resultatet av uppskjutningen.

– Det nya komplexet har de högsta taktiska och tekniska egenskaperna och är kapabelt att övervinna alla moderna medel för antimissilförsvar. Den saknar motsvarigheter i världen och kommer inte heller att ha under en mycket lång tid, sade han när han uppträdde i rysk tv på onsdagen.

“Världens längsta distans”

Enligt ryska försvarsministeriet kommer den nya missilen att utgöra en del av landets strategiska styrka. 

– Sarmat är den mest kraftfulla missilen med världens längsta distans på vilken det kan träffa sina mål, vilket kommer att ge vårt lands stridskraft en betydelsefull ökning när det gäller strategiska kärnvapenstyrkor, säger den ryska myndigheten i ett uttalande.

USA visste om

USA ska ha fått kännedom om att Ryssland genomfört det nya vapentestet. Enligt amerikanska tjänstemän visste man om att det skulle ske redan innan avfyrningen, uppger CNN.

Landet ska ha följt missilen men oroades inte av uppskjutningen eller resultatet.

Gemensamt avtal

Ryssland och USA har skrivit under ett gemensamt avtal där båda länderna ska informera varandra om nya vapentester för att undvika incidenter.

Enligt USA bedömer man att Sarmat ännu inte finns med i Rysslands inventarium vad gäller vapen. 

Offensivt Ryssland

I Ukraina uppges Ryssland ha gått in i en andra fas i kriget och lägger in en ny växel i offensiven.

Under gårdagen kunde Pentagon meddela att landet skickat ytterligare elva bataljonsstridsgrupper till östra Ukraina. Totalt bedöms 60 000 ryska soldater befinna sig i östra och södra landet, enligt The New York Times.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen