JUST NU: Ryssland med nya varningar – testar ny fruktansvärd missil

2022 04 20

Vladimir Putin och Ryssland uppges ha avfyrat en ny interkontinental ballistisk robot på test som kan orsaka förödande konsekvenser.

En ny missil har testats av Ryssland, uppger landets diktator Vladimir Putin till ryska medier. 

Samtidigt meddelar han att testet ska tolkas som en varning för de som eventuellt funderar på att attackera Ryssland, enligt Sky News.

Interkontinental ballistisk missil

Det handlar enligt ryska försvarsministeriet om en interkontinental ballistisk missil med namnet Sarmat.

En typ av vapen med räckvidd på 5 500 kilometer, som kan skjutas från en kontinent till en annan och både från land samt från ubåtar.

“Saknar motsvarigheter”

Missilen ska ha testats på ön Kamtjatka i östra Ryssland, och Putin skrädde inte på orden när han talade om resultatet av uppskjutningen.

– Det nya komplexet har de högsta taktiska och tekniska egenskaperna och är kapabelt att övervinna alla moderna medel för antimissilförsvar. Den saknar motsvarigheter i världen och kommer inte heller att ha under en mycket lång tid, sade han när han uppträdde i rysk tv på onsdagen.

“Världens längsta distans”

Enligt ryska försvarsministeriet kommer den nya missilen att utgöra en del av landets strategiska styrka. 

– Sarmat är den mest kraftfulla missilen med världens längsta distans på vilken det kan träffa sina mål, vilket kommer att ge vårt lands stridskraft en betydelsefull ökning när det gäller strategiska kärnvapenstyrkor, säger den ryska myndigheten i ett uttalande.

USA visste om

USA ska ha fått kännedom om att Ryssland genomfört det nya vapentestet. Enligt amerikanska tjänstemän visste man om att det skulle ske redan innan avfyrningen, uppger CNN.

Landet ska ha följt missilen men oroades inte av uppskjutningen eller resultatet.

Gemensamt avtal

Ryssland och USA har skrivit under ett gemensamt avtal där båda länderna ska informera varandra om nya vapentester för att undvika incidenter.

Enligt USA bedömer man att Sarmat ännu inte finns med i Rysslands inventarium vad gäller vapen. 

Offensivt Ryssland

I Ukraina uppges Ryssland ha gått in i en andra fas i kriget och lägger in en ny växel i offensiven.

Under gårdagen kunde Pentagon meddela att landet skickat ytterligare elva bataljonsstridsgrupper till östra Ukraina. Totalt bedöms 60 000 ryska soldater befinna sig i östra och södra landet, enligt The New York Times.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 25

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Oväntat bakslag för Aleksandr Lukasjenko

2024 02 25

En belarusisk oppositionspolitiker säger sig ha lyckats med en tung aktion inför valet.

På söndagen kommer den belarusiska befolkningen ta sig till valurnorna i vad bedömare beskriver som ett kontrollerat och odemokratiskt val.

Aleksandr Lukasjenko kommer med största sannolikhet att sitta kvar på sin post, men har fått känna av ett oväntat bakslag i helgen.

Oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja har nämligen lyckats få ut ett regimkritiskt budskap på 2 000 skärmar i offentliga miljöer i landet.

Det framhåller hon via X, tidigare Twitter.

Före detta anställda

På skärmar runt om i landet menar Tichanovskaja att kritik mot Lukasjenkos regim framhölls.

Detta med hjälp av före detta poliser och säkerhetsanställda som vill motverka regimen.

– Idag visades mitt tal till det belarusiska folket om årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina och Lukasjenkos falska val på 2 000 skärmar i offentliga utrymmen över hela Belarus. Denna aktion organiserades av BELPOL, en koalition av före detta polis- och säkerhetsstyrkor, meddelar Tichanovskaja.

Fortsatt kritik

Oppositionspolitikern fortsätter via sociala medier att kritisera förutsättningarna för dagens val.

– Den belarusiska regimens så kallade val idag misslyckas med att uppfylla demokratiska standarder, de liknar mer en militär operation mot sina egna medborgare, konstitutionen och sunt förnuft. Jag uppmanar folket och det internationella samfundet att kategoriskt förkasta denna bluff.

Fördömande från EU

EU-toppen Josep Borrell har fördömt vad som beskrivs som “den senaste vågen av förtryck” i landet.

Detta i samband med gripanden som skett i anslutning till valet.

– Lukasjenkos regim fortsätter sin bedrövliga taktik av skrämsel och förtryck mot sina kritiker och potentiella politiska motståndare inför "valet" i februari, menar Borrell enligt Financial Times.

“Möts av maskingevär”

Pavel Slukin, skribent för en tankesmedja, beskriver tydligt hur situationen fortgår i landet.

– När belarusier utövar sina politiska eller medborgerliga rättigheter riskerar de att ta emot objudna gäster med maskingevär i sina hem.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen