JUST NU: Ryssland kräver svar från Sverige 

2022 02 02

– Vi har fått ett brev och håller på att titta på det nu, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Hennes besked till Sveriges Radio Ekot i kväll görs med anledning av ett brev från den ryska diktaturen som nu har mottagits av Sveriges regering. 

127 000 soldater

Brevet kommer i en känslig tid då Rysslands diktator står redo med 127 000 soldater vid Ukrainas gräns. Samtidigt har USA:s utrikesminister i dag krävt att Ryssland omedelbart drar tillbaka trupperna från gränsen.

Undertecknat av Rysslands utrikesminister

Brevet har i dag tisdag sänts till samtliga OSSE-länder, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, och det är undertecknat av den ryska utrikesministern Sergej Lavrov. Han kräver att få veta hur Sverige och de andra länderna ser på landets så kallade säkerhetsgarantier. 

Ska diskutera med Polen

 – Tanken är att diskutera ärendet med OSSE:s ordförandeland Polen och utreda möjligheten till ett koordinerat svar, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto till Yle.

Rysslands krav på Nato

Ryssland ställde strax före jul flera krav till Nato, där de bland annat kräver att militäralliansen inte ska ta in några nya medlemmar. Sverige och Finland hör till de länder som kraftfullt avvisat Rysslands krav och betonat att man tänker föra en självständig politik utan att ta diktat från Kreml.

De nya breven 

Samtidigt pågår den hotfulla konflikten i Ukraina där många bedömare befarar att Ryssland när som helst kan komma att gå till anfallskrig mot landet.

Ryssland frågar nu i de nya breven hur OSSE-länderna ställer sig till principen “om att inget land borde få utöka sin egen säkerhet på andra länders bekostnad”, enligt Yle.

Vill inte berätta några detaljer

Utrikesminister Ann Linde (S) avstår från att berätta några detaljer om brevet.

– Vi får in en massa olika brev till utrikesdepartementet som vi hanterar på liknande sätt. Vi ser vad som står i brevet, vi analyserar det och sedan bereder vi eventuella svar, säger hon till Ekot. 

Ska träffa sin finska kollega 

SvD rapporterar att Linde ska träffa sin finska kollega imorgon för diskutera situationen.  Finska utrikesministern Pekka Haavisto är tydlig med vad Rysslands senaste drag syftar till.

– I samband med det syftar man förstås på OSSE:s princip om att alla länder är fria att ingå allianser med andra länder, eller låta bli att göra det, säger han till YLE

Putin bryter tystnaden

Putin har kommenterat det spända säkerhetsläget efter en dryg månads tystnad. Han menar att USA och Nato har ignorerat de ryska säkerhetskraven, och att Ryssland noggrant ser över de skriftliga svar som de fått från USA och Nato, enligt AP NEWS.

Rysk strategi

En märklig detalj avseende brevförsändelsen är att nyheten först nådde Finland - inte via finsk media - utan vid den ryska nyhetsbyrån Tass. Tass rapporterade att Rysslands ambassad i Helsingfors har överlämnat ett brev till Finlands utrikesministerium, uppger YLE.

Det indikerar att Kreml var mån om att brevets existens skulle nå media och det är ingen hemlighet att internationella storkonflikter i dag till stor del utförs via olika mediala strategier.

Foto: President of Russia Office resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen