JUST NU: Ryssland kräver svar från Sverige 

2022 02 02

– Vi har fått ett brev och håller på att titta på det nu, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Hennes besked till Sveriges Radio Ekot i kväll görs med anledning av ett brev från den ryska diktaturen som nu har mottagits av Sveriges regering. 

127 000 soldater

Brevet kommer i en känslig tid då Rysslands diktator står redo med 127 000 soldater vid Ukrainas gräns. Samtidigt har USA:s utrikesminister i dag krävt att Ryssland omedelbart drar tillbaka trupperna från gränsen.

Undertecknat av Rysslands utrikesminister

Brevet har i dag tisdag sänts till samtliga OSSE-länder, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, och det är undertecknat av den ryska utrikesministern Sergej Lavrov. Han kräver att få veta hur Sverige och de andra länderna ser på landets så kallade säkerhetsgarantier. 

Ska diskutera med Polen

 – Tanken är att diskutera ärendet med OSSE:s ordförandeland Polen och utreda möjligheten till ett koordinerat svar, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto till Yle.

Rysslands krav på Nato

Ryssland ställde strax före jul flera krav till Nato, där de bland annat kräver att militäralliansen inte ska ta in några nya medlemmar. Sverige och Finland hör till de länder som kraftfullt avvisat Rysslands krav och betonat att man tänker föra en självständig politik utan att ta diktat från Kreml.

De nya breven 

Samtidigt pågår den hotfulla konflikten i Ukraina där många bedömare befarar att Ryssland när som helst kan komma att gå till anfallskrig mot landet.

Ryssland frågar nu i de nya breven hur OSSE-länderna ställer sig till principen “om att inget land borde få utöka sin egen säkerhet på andra länders bekostnad”, enligt Yle.

Vill inte berätta några detaljer

Utrikesminister Ann Linde (S) avstår från att berätta några detaljer om brevet.

– Vi får in en massa olika brev till utrikesdepartementet som vi hanterar på liknande sätt. Vi ser vad som står i brevet, vi analyserar det och sedan bereder vi eventuella svar, säger hon till Ekot. 

Ska träffa sin finska kollega 

SvD rapporterar att Linde ska träffa sin finska kollega imorgon för diskutera situationen.  Finska utrikesministern Pekka Haavisto är tydlig med vad Rysslands senaste drag syftar till.

– I samband med det syftar man förstås på OSSE:s princip om att alla länder är fria att ingå allianser med andra länder, eller låta bli att göra det, säger han till YLE

Putin bryter tystnaden

Putin har kommenterat det spända säkerhetsläget efter en dryg månads tystnad. Han menar att USA och Nato har ignorerat de ryska säkerhetskraven, och att Ryssland noggrant ser över de skriftliga svar som de fått från USA och Nato, enligt AP NEWS.

Rysk strategi

En märklig detalj avseende brevförsändelsen är att nyheten först nådde Finland - inte via finsk media - utan vid den ryska nyhetsbyrån Tass. Tass rapporterade att Rysslands ambassad i Helsingfors har överlämnat ett brev till Finlands utrikesministerium, uppger YLE.

Det indikerar att Kreml var mån om att brevets existens skulle nå media och det är ingen hemlighet att internationella storkonflikter i dag till stor del utförs via olika mediala strategier.

Foto: President of Russia Office resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen