JUST NU: Ryssland kapar strömförsörjningen till Finland efter Natobeskedet

2022 05 13

Ryssland har vidtagit första åtgärden efter Finlands Natobesked igår.

Ryssland stänger ned elförsörjningen till grannlandet Finland, rapporterar AFP och hänvisar till energiföretaget RAO Nordic, som är ett dotterbolag till ryska statliga leverantören Inter RAO.

Exceptionell situation

– Situationen är exceptionell och sker för första gången i vår tjugoåriga handelshistoria, framhäver RAO Nordic i ett pressmeddelande.

Natten till lördag

Importen av rysk el till Finland hävs klockan ett natten till lördag. Det finns inget besked om hur länge strömförsörjningen ska fortsätta vara strypt, skriver finska tidningen Yle.

Betalningssvårigheter ligger bakom

Enligt RAO Nordic själva är den bakomliggande orsaken betalningssvårigheter. 

Både NRK och AFP uppger dock att anledningen i själva verket är det faktum att Finland officiellt meddelat att landet tänker ansöka om medlemskap i Nato.

Får inte betalt

RAO Nordic uppger att de inte fått betalt för el bolaget sålt i Norden sedan 6 maj, och på grund av otillräckliga finansiella medel kan de inte betala Ryssland för mer el.

Nord Pool, som hittills köpt den el som importerats från Ryssland till Finland, har ännu inte uttalat sig i frågan, enligt NRK.

Varnades om strypt gas

Igår, efter Finlands ja till Nato, uppgavs finska toppolitiker och riksdagsledamöter ha blivit varnade för ryska åtgärder efter besked redan idag.

Det uppgavs då istället handla om att gasen kunde strypas med omedelbar verkan, skrev finska Iltalehti om igår.

Tio procent från Ryssland

Nu blir det alltså eltillförseln som drabbar landet istället.

Fingrid, det statliga elnätsbolaget i Finland, säger att ungefär tio procent av den totala elförbrukningen i landet kommer från Ryssland.

Sverige till undsättning

Elförsörjningen ska dock inte vara hotad sett över hela landet trots upphörandet av den ryska importen.

– Den import som saknas kan ersättas genom import av mer el från Sverige och delvis också genom finska produktionen, säger Reima Päivinen, direktör på Fingrid, i ett pressmeddelande.

Foto: Office of the President of the Republic of Finland

Text: Redaktionen