JUST NU: Ryssland kapar strömförsörjningen till Finland efter Natobeskedet

2022 05 13

Ryssland har vidtagit första åtgärden efter Finlands Natobesked igår.

Ryssland stänger ned elförsörjningen till grannlandet Finland, rapporterar AFP och hänvisar till energiföretaget RAO Nordic, som är ett dotterbolag till ryska statliga leverantören Inter RAO.

Exceptionell situation

– Situationen är exceptionell och sker för första gången i vår tjugoåriga handelshistoria, framhäver RAO Nordic i ett pressmeddelande.

Natten till lördag

Importen av rysk el till Finland hävs klockan ett natten till lördag. Det finns inget besked om hur länge strömförsörjningen ska fortsätta vara strypt, skriver finska tidningen Yle.

Betalningssvårigheter ligger bakom

Enligt RAO Nordic själva är den bakomliggande orsaken betalningssvårigheter. 

Både NRK och AFP uppger dock att anledningen i själva verket är det faktum att Finland officiellt meddelat att landet tänker ansöka om medlemskap i Nato.

Får inte betalt

RAO Nordic uppger att de inte fått betalt för el bolaget sålt i Norden sedan 6 maj, och på grund av otillräckliga finansiella medel kan de inte betala Ryssland för mer el.

Nord Pool, som hittills köpt den el som importerats från Ryssland till Finland, har ännu inte uttalat sig i frågan, enligt NRK.

Varnades om strypt gas

Igår, efter Finlands ja till Nato, uppgavs finska toppolitiker och riksdagsledamöter ha blivit varnade för ryska åtgärder efter besked redan idag.

Det uppgavs då istället handla om att gasen kunde strypas med omedelbar verkan, skrev finska Iltalehti om igår.

Tio procent från Ryssland

Nu blir det alltså eltillförseln som drabbar landet istället.

Fingrid, det statliga elnätsbolaget i Finland, säger att ungefär tio procent av den totala elförbrukningen i landet kommer från Ryssland.

Sverige till undsättning

Elförsörjningen ska dock inte vara hotad sett över hela landet trots upphörandet av den ryska importen.

– Den import som saknas kan ersättas genom import av mer el från Sverige och delvis också genom finska produktionen, säger Reima Päivinen, direktör på Fingrid, i ett pressmeddelande.

Foto: Office of the President of the Republic of Finland

Text: Redaktionen


Expert: Otäck sjukdom slår som en “tsunami” – 40 procent kan drabbas

2025 05 29

Den norska sjukvårdsspecialisten Fedon Lindberg varnar för en “tsunamiliknande” ökning av en av vår tids mest allvarliga sjukdomar.

Varje år upptäcks omkring 75 000 fall av cancer i Sverige.

Enligt Socialstyrelsen lever idag ungefär 600 000 personer i landet som antingen har eller har haft någon form av cancer.

Myndighetens prognos är att minst var tredje person i Sverige kommer att få en cancerdiagnos under livet.

“En tsunami av cancer”

Även i Norge är siffrorna höga.

Över 340 000 personer i grannlandet har drabbats av cancer och fyra av tio uppskattas få en diagnos innan man fyllt 80 år.

Enligt Fedon Lindberg, författare och specialist i internmedicin, beror utvecklingen till stor del på miljö och livsstil och inte bara på att vi har blivit fler och lever längre än förr.

– Vi befinner oss i en tsunami av cancer, och det kommer att bli värre. 40 procent av oss kommer att få en cancerdiagnos under vår livstid, och fler och fler kommer att vara unga, säger Lindberg till Dagbladet.

Kan påverka mer än vi tror

Fedon Lindberg är aktuell med en ny bok i ämnet. Han säger att forskningen visar att 90 till 95 procent av cancerfallen inte beror på ärftliga faktorer.

– Skadliga miljöer kan innefatta allt från sömn, stress, rökning och alkohol, olyckliga relationer på jobbet eller privat – och inte minst maten vi äter, säger författaren.

– Det betyder inte att vi kan undvika cancer helt, men det betyder att vi kan påverka mycket mer än många tror.

Många fall går att förebygga

En rapport från Cancerregistret och Norska Cancerföreningen ger en liknande bild. Rökning och UV-strålning från solen och solarier pekas ut som de största riskfaktorerna för cancer.

Även kost, alkohol och övervikt nämns.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, går mellan 30 och 50 procent av alla cancerfall att förebygga.

I Sverige uppskattas att omkring 16 000 fall av cancer skulle kunna förebyggas varje år genom framför allt förändrade levnadsvanor.

Man kan aldrig säkert säga varför någon drabbats av cancer, men vad vi äter och dricker, hur vi rör på oss och om vi röker har stor betydelse för vår hälsa på kort och på lång sikt, framhåller Cancerfonden.

Foto: S. Andrews

Text: Redaktionen


Magdalena Andersson: Nästan hela Sverige håller med – “unikt dåligt”

2025 05 29

Magdalena Andersson (S) anser att Sverige är “världsunikt dåligt” i ett avseende.

Det framhåller partiledaren i ett nytt utspel.

Hon syftar på det som Socialdemokraterna har beskrivit som ett "marknadsmisslyckande", rapporterar GP.

Kortfattat handlar kritiken om hur privata bolag kan ta ut skattemedel parallellt med att bedriva välfärd som inte håller måttet, till exempel inom skolan eller sjukvården.

Enligt S-ledarens uppfattning anser en stor majoritet av svenska folket att det är ett dåligt system.

Hon ger skolan som exempel och kallar det för ett “världsunikt system”.

Inte på ett bra sätt, utan ett dåligt sätt. Det är ju absurt att de pengar vi betalar i skatt, för att de ska gå till lärare och elever, försvinner iväg via riskkapitalister till skatteparadis eller till att köpa våffelstugor och strandtomter, säger Magdalena Andersson till tidningen.

S-ledaren: Rösta inte på C

Partiledaren understryker att riskkapitalister inte ska få “tanka skolor på pengar” eller att “gängkriminella inte ska driva HVB-hem”.

Hon säger att inget annat land i världen gör på samma sätt som Sverige. Dessutom skickas en passning till Centerpartiets nya ledare, Anna-Karin Hatt, som öppnat för att vinster i välfärden fortsatt ska vara tillåtet.

– Tycker man att våra skattepengar ska gå till elever, att vi ska ha ett skolsystem där eleverna får med sig det man behöver i skolan, då ska man rösta på Socialdemokraterna och inte på Centerpartiet, säger Andersson.

Regeringen tar krafttag

Socialdemokraternas partiledning väntas inom kort klubba igenom ett formulering i partiprogrammet om att förbjuda vinster i välfärden.

Frågan dyker med jämna mellanrum upp i olika opinionsundersökningar. År 2017 var 49 procent för ett totalförbud, enligt SVT. Den nationella SOM-undersökningen från förra året visade en siffra på 70 procent för samma hållning när det gäller vinstutdelning i skattefinansierad välfärd.

För bara några dagar sedan gav regeringen besked om att man tar krafttag mot organiserad brottslighet i välfärden.

– Vår gemensamma välfärd ska gå till personer som har rätt till den. Att kriminella utnyttjar den svenska välfärden behöver motverkas. Välfärdsbrottslighet urholkar tilliten och hotar förtroendet för välfärdssamhället. Nu ger vi de här myndigheterna uppdrag för ett starkare samarbete för att stänga ute kriminella aktörer från vår välfärd, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

"Inte en skattekrona"

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) understryker regeringens budskap.

– Inte en skattekrona ska hamna i gängkriminellas fickor. Nu tar vi nästa steg för att stoppa utnyttjandet av våra gemensamma välfärdsystem, säger hon.

Foto: Socialdemokraterna

Text: Redaktionen