Ryssland inför flygförbudszon

2022 03 19

Ryssland har upprättat en flygförbudszon över Donbass i östra Ukraina.

Flygförbudszonen innefattar regionerna Donetsk och Luhansk, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax, enligt flera medier.

Det innebär en flygförbudszon

Beslutet innebär att Ryssland är redo att skjuta ner alla flygplan som avviker från förbudet och flyger mot stoppet, uppger Sky News.

Flygförbudszoner är en omdiskuterad fråga i kriget i Ukraina. Landets president Volodymyr Zelensky har flera gånger vädjat till Väst och Nato om att upprätta en flygförbudszon över Ukraina för att undvika ryska bombningar av städer och infrastruktur.

Rädd för att kriget eskalerar

Nato har meddelat att de inte avser att gå med på Zelenskys krav med motiveringen att det skulle tvinga militäralliansen att skjuta ner ryska stridsflygplan, vilket i sin tur skulle leda till att kriget eskalerar.

Ryska bombningar fortsätter

Samtidigt fortsätter Ryssland att bomba ukrainska städer.

Minst tre explosioner har inträffat i staden Lviv, i västra Ukraina, rapporterar Reuters. Enligt Ukrainas Väpnade Styrkor har Ryssland avfyrat sex missiler mot staden under fredagsmorgonen, uppger CNN.

– Projektilerna var med största sannolikhet kryssningsmissiler som avfyrades från ett stridsflygplan som befann sig över Svarta Havet, skriver militären i ett inlägg på Facebook.

Två av missilerna har skjutits ner av Ukrainas luftförsvarssystem, rapporterar CNN.

Nära flygplatsen

Lvivs borgmästare bekräftar att ryska robotattacker har träffat ett område nära staden flygplats Han tillägger att flygplatsen däremot inte har träffats.

– Det som träffats är en reparationsanläggning för flygplan. Inga människor har dödats, säger han.

Framgångsrikt i Libyen

Väst inrättade med betydande framgång en flygförbudszon över Libyen när landets diktator Khadaffi var i färd med att attackera sitt eget folk under libyska inbördeskriget. En del ledande amerikanska politiker var även positivt inställa till flygförbudszon över Syrien vilket dock aldrig infördes.

Två flygförbudszoner i Irak

Efter att Iraks diktator Saddam Hussein gick till anfallskrig mot grannlandet Kuwait 1990 så införde USA med allierade två flygförbudszoner i Irak i samband med Gulfkriget 1991.

Den norra zonen syftade till att skydda den kurdiska delen av befolkningen mot Saddam Husseins brutala regim.

Den södra zonen syftade till att skydda den utsatta shiitiska delen av befolkningen.

Foto: A Zaitcev

Text: Redaktionen