Ryssland inför flygförbudszon

2022 03 19

Ryssland har upprättat en flygförbudszon över Donbass i östra Ukraina.

Flygförbudszonen innefattar regionerna Donetsk och Luhansk, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax, enligt flera medier.

Det innebär en flygförbudszon

Beslutet innebär att Ryssland är redo att skjuta ner alla flygplan som avviker från förbudet och flyger mot stoppet, uppger Sky News.

Flygförbudszoner är en omdiskuterad fråga i kriget i Ukraina. Landets president Volodymyr Zelensky har flera gånger vädjat till Väst och Nato om att upprätta en flygförbudszon över Ukraina för att undvika ryska bombningar av städer och infrastruktur.

Rädd för att kriget eskalerar

Nato har meddelat att de inte avser att gå med på Zelenskys krav med motiveringen att det skulle tvinga militäralliansen att skjuta ner ryska stridsflygplan, vilket i sin tur skulle leda till att kriget eskalerar.

Ryska bombningar fortsätter

Samtidigt fortsätter Ryssland att bomba ukrainska städer.

Minst tre explosioner har inträffat i staden Lviv, i västra Ukraina, rapporterar Reuters. Enligt Ukrainas Väpnade Styrkor har Ryssland avfyrat sex missiler mot staden under fredagsmorgonen, uppger CNN.

– Projektilerna var med största sannolikhet kryssningsmissiler som avfyrades från ett stridsflygplan som befann sig över Svarta Havet, skriver militären i ett inlägg på Facebook.

Två av missilerna har skjutits ner av Ukrainas luftförsvarssystem, rapporterar CNN.

Nära flygplatsen

Lvivs borgmästare bekräftar att ryska robotattacker har träffat ett område nära staden flygplats Han tillägger att flygplatsen däremot inte har träffats.

– Det som träffats är en reparationsanläggning för flygplan. Inga människor har dödats, säger han.

Framgångsrikt i Libyen

Väst inrättade med betydande framgång en flygförbudszon över Libyen när landets diktator Khadaffi var i färd med att attackera sitt eget folk under libyska inbördeskriget. En del ledande amerikanska politiker var även positivt inställa till flygförbudszon över Syrien vilket dock aldrig infördes.

Två flygförbudszoner i Irak

Efter att Iraks diktator Saddam Hussein gick till anfallskrig mot grannlandet Kuwait 1990 så införde USA med allierade två flygförbudszoner i Irak i samband med Gulfkriget 1991.

Den norra zonen syftade till att skydda den kurdiska delen av befolkningen mot Saddam Husseins brutala regim.

Den södra zonen syftade till att skydda den utsatta shiitiska delen av befolkningen.

Foto: A Zaitcev

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen