JUST NU: Ryssland hotar att stänga av gasen

2022 03 28

Betala i rubel annars så stängs gasen av.

Varningen kommer i kväll från Ryssland, enligt Foreign Policy-medarbetaren Samuel Ramani.

Delas ut till Europas länder

Varningen från Ryssland riktar sig till Europas länder som är beroende av rysk gas. De uppmanas att betala transaktionerna i rubel, annars kommer Ryssland att stänga av gasen, rapporterar Ramani på Twitter.

– Om de här länderna vägrar betala i rubel, kommer det definitivt att leda till att vi stänger av tillförseln. Vi är tydliga här, säger ryske företrädaren Ivan Abramov, enligt Ramani.

Har varnat

Ryssland har tidigare varnat för konsekvenser om inte betalningarna sker i rubel. Redan förra veckan indikerade diktaturen att leveranserna av gas kan stoppas om det inte sker.

Otvetydigt stopp

Den ryske lagstiftaren Ivan Abramov sa på måndagen att en vägran från G7:s sida att betala i rubel kommer att leda till ett otvetydigt stopp i  leveranserna, rapporterade ryska nyhetsbyrån IRA, enligt Reuters.

Har avvisat ryska kraven

Energiministrarna från G7-länderna har avvisat Vladimir Putins krav på att import av rysk gas från ”ovänliga länder” ska betalas i rubel.

Listan över vilka länder som Ryssland listar som ”ovänliga” är lång. Bland annat finns samtliga EU-länder, Storbritannien och USA på listan.

Bakgrund

De ryska kraven på betalning i rubel grundar sig i den utsatta situation som landets ekonomi befinner sig i. Genom att få betalt i rubel kan den hårt pressade ryska valutan stärkas.

Stort beroende

Flera europeiska länders energiförsörjning är beroende av en import av rysk gas. Tyskland, som får drygt 55 procent av sin gasimport från Ryssland, har varnat för att ett omedelbart stopp skulle slå hårt mot Europa och Tyskland.

– Att sluta använda rysk energi från den ena dagen till den andra skulle innebära att vårt land och hela Europa hamnar i en lågkonjunktur, sade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på efter förra veckans EU-toppmöte, enligt The Guardian.

Foto: Q. de Graaf

Text: Redaktionen