UTRIKES: Ryssland hävdar sällsynt framgång

2023 01 11

Den ryska paramilitära Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin hävdar att ryska styrkor har intagit den ukrainska staden Soledar.

– Wagnertrupper  kontrollerar hela territoriet, säger han i ett ljudmeddelande på Telegram.

Wagnerledaren har även publicerat en bild på sig själv där han står omgiven av sina legosoldater i vad som uppges vara en av Soledars saltgruvor.

Ukraina har inte bekräftat de ryska uppgifterna, men mycket tyder på en sällsynt rysk framgång på slagfältet.

Sällsynt framgång

En erövring av staden, som innan kriget hade drygt 10 000 invånare, skulle vara den största ryska framgången sedan juni, då man tog staden Sievjerodonetsk i Luhansk, rapporterar SvD med hänvisning till flera experter.

– Lyckas man ta Soledar kommer det säkert att framställas som en stor framgång, säger Ilmari Käihkö, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, till SvD.

Samtidigt betonar försvarsexperten att händelsen kan tonas ned i ryska medier eftersom det är Wagnergruppen som står bakom framgången.

– Om de reguljära styrkorna har tagit Soledar kommer man nog haussa det som en framgång. Men är det Wagner som ligger bakom kommer de bara att lyfta det som en seger. Wagnergruppen är ganska kontroversiell, i princip är deras verksamhet inte tillåten enligt rysk lag.

Kan omringa ukrainska styrkor

Soledar är belägen nära Bachmut – en stad som Moskva försökt inta under flera månader.

Om den ryska armén kontrollerar Soledar blir det enklare för de ryska styrkorna att omringa de ukrainska försvararna i Bachmut.

Samtidigt är det osannolikt att ryska styrkor lyckas erövra Bachmut i närtid. Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste lägesuppdatering.

– Trots ett ökat tryck är det osannolikt att Ryssland lyckas ta staden omedelbart eftersom ukrainska styrkor upprätthåller stabila defensiva linjer och kontrollerar försörjningsvägar, framhåller britterna.

Tackar försvararna

I sitt nattliga tal tackar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj de "heroiska" försvararna av Soledar, men presidenten ger ingen uppdatering om den militära situationen.

– Området nära Soledar är täckt med lik av inkräktarna, säger Zelenskyj och berättar att staden är  fullständigt förstörd.

 Presidenten berömmer den ”ukrainska motståndskraften” som försvararna av staden uppvisar.  

– De har vunnit oss ytterligare tid och styrka, säger han.  

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen