UTRIKES: Ryssland hävdar sällsynt framgång

2023 01 11

Den ryska paramilitära Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin hävdar att ryska styrkor har intagit den ukrainska staden Soledar.

– Wagnertrupper  kontrollerar hela territoriet, säger han i ett ljudmeddelande på Telegram.

Wagnerledaren har även publicerat en bild på sig själv där han står omgiven av sina legosoldater i vad som uppges vara en av Soledars saltgruvor.

Ukraina har inte bekräftat de ryska uppgifterna, men mycket tyder på en sällsynt rysk framgång på slagfältet.

Sällsynt framgång

En erövring av staden, som innan kriget hade drygt 10 000 invånare, skulle vara den största ryska framgången sedan juni, då man tog staden Sievjerodonetsk i Luhansk, rapporterar SvD med hänvisning till flera experter.

– Lyckas man ta Soledar kommer det säkert att framställas som en stor framgång, säger Ilmari Käihkö, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, till SvD.

Samtidigt betonar försvarsexperten att händelsen kan tonas ned i ryska medier eftersom det är Wagnergruppen som står bakom framgången.

– Om de reguljära styrkorna har tagit Soledar kommer man nog haussa det som en framgång. Men är det Wagner som ligger bakom kommer de bara att lyfta det som en seger. Wagnergruppen är ganska kontroversiell, i princip är deras verksamhet inte tillåten enligt rysk lag.

Kan omringa ukrainska styrkor

Soledar är belägen nära Bachmut – en stad som Moskva försökt inta under flera månader.

Om den ryska armén kontrollerar Soledar blir det enklare för de ryska styrkorna att omringa de ukrainska försvararna i Bachmut.

Samtidigt är det osannolikt att ryska styrkor lyckas erövra Bachmut i närtid. Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste lägesuppdatering.

– Trots ett ökat tryck är det osannolikt att Ryssland lyckas ta staden omedelbart eftersom ukrainska styrkor upprätthåller stabila defensiva linjer och kontrollerar försörjningsvägar, framhåller britterna.

Tackar försvararna

I sitt nattliga tal tackar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj de "heroiska" försvararna av Soledar, men presidenten ger ingen uppdatering om den militära situationen.

– Området nära Soledar är täckt med lik av inkräktarna, säger Zelenskyj och berättar att staden är  fullständigt förstörd.

 Presidenten berömmer den ”ukrainska motståndskraften” som försvararna av staden uppvisar.  

– De har vunnit oss ytterligare tid och styrka, säger han.  

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen