Ryssland hävdar framgång – Ukraina fruktar skräckscenario

2024 05 13

Ryska styrkor rycker fram i nordöstra Ukraina.

På måndagseftermiddagen hävdar den ryska militärledningen att dess styrkor tagit sig in i staden Voltansk, som ligger cirka 4 kilometer från den ryska gränsen och 45 kilometer från Charkiv, Ukrainas näst största stad.

I fredags inledde Ryssland en överraskande offensiv i Charkiv-regionen. Hittills har man beslagtagit minst nio byar och bosättningar, rapporterar BBC.

Framryckningen oroar ukrainska befälhavare. Enligt uppgifter till BBC fruktar många att ryssarna kan börja beskjuta Charkiv med artilleri om man fortsätter att vinna terräng.

Ett sådant scenario skulle kunna få förödande konsekvenser för Charkivs invånare. Den ryska armén är välkänd för sin tunga artilleribeskjutning och har för vana att förvandla städer till grus genom intensiv beskjutning.

Hårda strider

Ukraina har bekräftat att hårda strider pågår i utkanten av Voltansk.

– Staden är vår. De (ryssarna) försöker avancera, men vi biter tillbaka, säger en ukrainsk soldat till Reuters.

Även om Ryssland lyckas erövra Voltansk är det osannolikt att man intar miljonstaden Charkiv.

Det menar den tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving.

– Jag bedömer inte att Ryssland har förmågan att inta den och att det inte heller skulle vara något slutmål för den här delen av offensiven, säger han till SvD och tillägger:

– Ryssarna kan tänkas försöka ta mark fram till floden Siverskyj Donets som rinner väster om Vovtjansk och fram till dit undanröja alla vapenhot.

Uppgifter: Därför inledde Ryssland offensiven

Målet med den ryska offensiven sägs vara att upprätta en ”buffertzon” i nordöstra Ukraina, vilket skulle försvåra för ukrainska styrkor att beskjuta ryska gränsregioner.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har uppgett att syftet med offensiven är att försöka tunna ut det ukrainska försvaret genom att tvinga Ukraina att förflytta trupper från viktiga platser längre söderut.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant på Försvarshögskolan, delar Zelenskyjs bedömning, men varnar samtidigt för att ryssarna kan försöka uppnå ett större genombrott innan västerländska vapenleveranser når Ukraina.

– Jag tror det kan vara båda delar bakom varför man tycker på. Ryssland bedömer att man har en tidslucka innan allt USA:s stöd har kommit fram och Ukraina kan stabilisera situationen. Men också att de tror att de tillräckligt med förband för att trycka på hela fronten och sen utnyttja en lucka när den kommer, säger han till TV4.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Putins plan fungerade inte – ”enorma problem”

2024 05 26

Putin har fått enorma problem sedan hans planer slutat med fiasko.

Den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att upprätthålla en fasad av framgång och styrka, både inför väst och gentemot den egna befolkningen.

Men bakom kulisserna har han enorma svårigheter.

Det beror bland annat på att flera av de planer och strategier han har haft, har misslyckats kapitalt.

Det gäller inte minst inom ett område, där Putin trodde sig ha ett starkt vapen mot väst.

Skulle användas som vapen mot väst

Det handlar om Rysslands viktiga naturgas, rapporterar Newsweek.

– Putin har enorma problem, enligt tidningen.

Putins plan var att utnyttja Europas energiproblem till sin fördel.

Men det har fungerat väldigt dåligt, och det ryska företaget Gazprom har nu enorma problem.

– Gazprom kan inte hitta nya lönsamma marknader för sin naturgas, rapporterar tidningen.

– Det minskar en värdefull inkomstgenerator för Vladimir Putins krigsmaskin och påverkar hans förmåga att använda energi som ett vapen mot väst, enligt tidningen, som baserar uppgifterna på en analys från tankesmedjan Atlantic Council.

Ville hämnas för sanktioner

Gazprom spelar en otroligt viktig roll för rysk ekonomi, men har tagit stor skada av kriget i Ukraina.

– I mitten av 2022 begränsade Gazprom gasflöden till Europa i vad som sågs som ett drag av Putin för att både få hävstång mot Kievs allierade inför vintersäsongen och hämnas mot västerländska sanktioner och stöd till Ukraina, förklarar tidningen.

– Men EU lyckades hitta alternativa, långsiktiga källor för gasimport och frigöra sig från den mesta ryska gasimporten utan att ens införa sanktioner, även om vissa länder, inklusive Österrike och Ungern, fortfarande är beroende av rysk gas.

”Har mycket gas – kan inte sälja”

Gazprom har gjort enorma förluster under 2023, och enligt energianalytikern Thomas O’Donnell har Putins taktik – att använda sig av gasen för att sätta press på Europa – blivit en stor flopp och medfört ett enormt bakslag för den ryske presidenten.

– Avsikten var att chocka Europa och tvinga dem att underkasta sig ett energikrig för att förhindra att de agerar solidariskt med Ukraina. Men till hans förvåning, hände inte detta, säger han.

– Putin har mycket gas men han kan inte sälja den.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen