Ryssland hävdar ”bevis” för ukrainsk attack

2022 03 12

Det ryska försvarsdepartementet uppger att de har hemliga dokument som ”bevisar” att Ukraina planerade en attack mot de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina.

Ministeriet har publicerat sex sidor med dokument som ”bevisar” att Kyiv planerade ett militärt angrepp mot separatistkontrollerade områden i Donbass-regionen, rapporterar Reuters.

Kan inte verifiera dokumenten

Nyhetsbyrån uppger i sin tur att de inte kan verifiera dokumenten - skrivna på ukrainska – som verkar beskriva stridsförberedelser för taktiska militära enheter. Västliga underrättelsetjänster varnade inför invasionen för att Ryssland planerade att använda falska påståenden om en förestående ukrainsk attack som ett svepskäl för att motivera en  invasion, rapporterar VG.

Den ryska invasionen, som inleddes den 24 februari, kom kort efter att ryska diktatorn Vladimir Putin erkänt utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk som självständiga. Han hävdade även att det pågick ett folkmord riktat mot rysktalande personer i regionerna. Uppgifter som tillbakavisats av Ukraina.

Ryska kraven

I måndags framhävde Ryssland nya krav för att stoppa invasionen av Ukraina.

– Vi har sagt till dem att allt detta kan vara över på ett ögonblick, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov efter att de ryska kraven offentliggjorts.

Kraven från Kreml lyder:  

Ukraina ska ändra sin konstitution, så att den slår fast att landet är ”neutralt”.

Ukraina ska erkänna Krym som ryskt territorium och utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga.

Kommer inte ge efter

Ukrainas president Volodymyr Zelensky kommenterade de ryska kraven på tisdagen. Han påpekade att hans land inte kommer att ge efter för kraven, men att han kan tänka sig en kompromiss.

–  Jag är redo för diskussion, men inte för att kapitulera, sade presidenten i en intervju med ABC News.

Nya bombningar

Samtidigt fortsätter förödelsen i Ukraina.

22 personer, inklusive tre barn, uppges ha dödats i en rysk flygbombning av staden Sumy i nordöstra Ukraina, rapporterar BBC. Nio personer i samma hus miste livet. Sex hus totalförstördes och ytterligare 20 hus har delvist förstörts efter attacken.

Under morgonen har 5 000 personer evakueras från staden efter att Ryssland gått med på ett eldupphör, så att en humanitär korridor kunde inrättas.

Foto: S. Infanger resp N. Smit

Text: Redaktionen