Ryssland hävdar ”bevis” för ukrainsk attack

2022 03 12

Det ryska försvarsdepartementet uppger att de har hemliga dokument som ”bevisar” att Ukraina planerade en attack mot de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina.

Ministeriet har publicerat sex sidor med dokument som ”bevisar” att Kyiv planerade ett militärt angrepp mot separatistkontrollerade områden i Donbass-regionen, rapporterar Reuters.

Kan inte verifiera dokumenten

Nyhetsbyrån uppger i sin tur att de inte kan verifiera dokumenten - skrivna på ukrainska – som verkar beskriva stridsförberedelser för taktiska militära enheter. Västliga underrättelsetjänster varnade inför invasionen för att Ryssland planerade att använda falska påståenden om en förestående ukrainsk attack som ett svepskäl för att motivera en  invasion, rapporterar VG.

Den ryska invasionen, som inleddes den 24 februari, kom kort efter att ryska diktatorn Vladimir Putin erkänt utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk som självständiga. Han hävdade även att det pågick ett folkmord riktat mot rysktalande personer i regionerna. Uppgifter som tillbakavisats av Ukraina.

Ryska kraven

I måndags framhävde Ryssland nya krav för att stoppa invasionen av Ukraina.

– Vi har sagt till dem att allt detta kan vara över på ett ögonblick, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov efter att de ryska kraven offentliggjorts.

Kraven från Kreml lyder:  

Ukraina ska ändra sin konstitution, så att den slår fast att landet är ”neutralt”.

Ukraina ska erkänna Krym som ryskt territorium och utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga.

Kommer inte ge efter

Ukrainas president Volodymyr Zelensky kommenterade de ryska kraven på tisdagen. Han påpekade att hans land inte kommer att ge efter för kraven, men att han kan tänka sig en kompromiss.

–  Jag är redo för diskussion, men inte för att kapitulera, sade presidenten i en intervju med ABC News.

Nya bombningar

Samtidigt fortsätter förödelsen i Ukraina.

22 personer, inklusive tre barn, uppges ha dödats i en rysk flygbombning av staden Sumy i nordöstra Ukraina, rapporterar BBC. Nio personer i samma hus miste livet. Sex hus totalförstördes och ytterligare 20 hus har delvist förstörts efter attacken.

Under morgonen har 5 000 personer evakueras från staden efter att Ryssland gått med på ett eldupphör, så att en humanitär korridor kunde inrättas.

Foto: S. Infanger resp N. Smit

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen