Ryssland hävdar – agerat mot flera Natoplan
2024 03 06
Rysslands försvarsdepartement hävdar att tre stridsflygplan från Natolandet Frankrike har stoppats nära det ryska luftrummet.
– För att förhindra en kränkning av den ryska statsgränsen skickades Su-27-stridsflygplan upp i luften, framhåller departementet i ett uttalande.
Enligt uttalandet noterade de ryska piloterna ett signalspaningsplan av modellen E-3F och två stridsflygplan av modellen Rafale-S. Planen uppges tillhöra det franska flygvapnet.
– När de ryska stridsflygplanen närmade sig gjorde de utländska militärflygplanen en U-sväng bort från Ryska federationens gränser, skriver Rysslands försvarsdepartement.
Flera incidenter
Den ryska militärledningen uppger att det inte skett något olagligt intrång över den ryska gränsen.
Händelsen är en den senaste i en rad liknande incidenter.
Natos stridsflygplan rör sig ofta i det internationella luftrummet över Svarta havet och stöter på ryska flygplan.
I mars 2023 eskalerade spänningarna mellan Ryssland och USA när en amerikansk Reaper-drönare kraschade efter att ha kolliderat med ett ryskt stridsflygplan över Svarta havet.
I september 2022 öppnade ett ryskt stridsflygplan eld mot ett brittiskt signalspaningsplan. Roboten som avfyrades missade måltavlan. I efterspelet av händelsen uppgav den ryska piloten att han missförstått en order och avfyrat projektilen.
Ytterligare en incident ägde rum i maj 2023. Då kom ett ryskt Su-35-plan farligt nära ett polskt propellerplan som befann sig i internationellt luftrum. Det ryska stridsflygplanet närmade sig propellerplanet tre gånger. Enligt de polska piloterna kom Su-35-planet ”farligt nära”. Endast fem meter skiljde flygplanen när Su-35 var som närmast.
Ilska mot Frankrike
Spänningarna mellan Ryssland och Frankrike har ökat sedan den franske presidenten Emmanuel Macron öppnat för att skicka soldater till Ukraina.
– Detta visar på den höga graden av ansvarslöshet hos Europas ledare idag, i det här fallet hos Frankrikes president, säger Sergej Narysjkin, chef för Rysslands yttre underrättelsetjänst, i en intervju i rysk tv.
– Dessa uttalanden är extremt farliga. De tar oss till randen av ett kärnvapenkrig, fortsätter Narysjkin.
En majoritet av Natos medlemmar har vänt sig emot Macrons uttalande. De flesta utesluter att skicka trupper till Ukraina, inklusive stora aktörer som Tyskland, Storbritannien och USA.
Foto: Nato
Text: Redaktionen