JUST NU: ”Ryssland har förlorat kriget”

2022 06 17

– Ryssland har ”strategiskt förlorat” kriget i Ukraina.

Det säger chefen för Storbritanniens väpnade styrkor, amiral Sir Tony Radakin, enligt brittiska Sky News.

Han konstaterar att Vladimir Putin har förlorat drygt 25 procent av sina markstyrkor. Samtidigt har diktatorn endast uppnått ”små vinster” i Ukraina.

Slut på trupper och avancerade vapen

– Även om Ryssland kan nå ”taktiska framgångar” under de kommande veckorna är alla föreställningar om att kriget varit en framgång nonsens, betonar Tony Radakin.

Enligt amiralen kommer Ryssland aldrig att kunna ta över hela Ukraina. Putinregimen har slut på trupper och avancerade robotar, vilket enligt Radakin innebär att invasionen är dömd att misslyckas.

”Fruktansvärt misstag”

– Det är ett fruktansvärt misstag av Ryssland. De kanske har uppvisat några taktiska framgångar under de senaste veckorna. Och de kan fortsätta under de närmaste veckorna, men Ryssland har redan förlorat strategiskt, säger Tony Radakin till Sky News och tillägger:

– Nato är starkare, Finland och Sverige vill gå med.

Amiralen framhåller att Moskva redan tvingats att ge upp stora mål i kriget. 

De pågående striderna i östra Ukraina är dessutom oerhört tuffa och frontlinjen rör sig långsamt. Den ryska krigsmakten kan förvänta sig nya förödande förluster.

Enligt Tony Radakin har Vladimir Putin förlorat drygt 50 000 soldater som dödats eller skadats under invasionen av Ukraina.

Hyllar Ukraina

Amiralen avslutar intervjun med att hylla Ukraina.

– De är modiga och geniala människor gällande hur de utkämpat striderna mot Ryssland. Men de är även ärliga och säger att de behöver hjälp.

Tony Radakin framhäver att Storbritannien kommer att fortsätta att stödja Ukraina.

– Vi ser långsiktigt på det här.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen