JUST NU: ”Ryssland har förlorat kriget”

2022 06 17

– Ryssland har ”strategiskt förlorat” kriget i Ukraina.

Det säger chefen för Storbritanniens väpnade styrkor, amiral Sir Tony Radakin, enligt brittiska Sky News.

Han konstaterar att Vladimir Putin har förlorat drygt 25 procent av sina markstyrkor. Samtidigt har diktatorn endast uppnått ”små vinster” i Ukraina.

Slut på trupper och avancerade vapen

– Även om Ryssland kan nå ”taktiska framgångar” under de kommande veckorna är alla föreställningar om att kriget varit en framgång nonsens, betonar Tony Radakin.

Enligt amiralen kommer Ryssland aldrig att kunna ta över hela Ukraina. Putinregimen har slut på trupper och avancerade robotar, vilket enligt Radakin innebär att invasionen är dömd att misslyckas.

”Fruktansvärt misstag”

– Det är ett fruktansvärt misstag av Ryssland. De kanske har uppvisat några taktiska framgångar under de senaste veckorna. Och de kan fortsätta under de närmaste veckorna, men Ryssland har redan förlorat strategiskt, säger Tony Radakin till Sky News och tillägger:

– Nato är starkare, Finland och Sverige vill gå med.

Amiralen framhåller att Moskva redan tvingats att ge upp stora mål i kriget. 

De pågående striderna i östra Ukraina är dessutom oerhört tuffa och frontlinjen rör sig långsamt. Den ryska krigsmakten kan förvänta sig nya förödande förluster.

Enligt Tony Radakin har Vladimir Putin förlorat drygt 50 000 soldater som dödats eller skadats under invasionen av Ukraina.

Hyllar Ukraina

Amiralen avslutar intervjun med att hylla Ukraina.

– De är modiga och geniala människor gällande hur de utkämpat striderna mot Ryssland. Men de är även ärliga och säger att de behöver hjälp.

Tony Radakin framhäver att Storbritannien kommer att fortsätta att stödja Ukraina.

– Vi ser långsiktigt på det här.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen