JUST NU: Ryssland hånas efter kapitulationen

2022 05 18

De sista försvararna i Mariupol har villkorligt kapitulerat. Enligt Ukraina kommer soldaterna att växlas mot ryska krigsfångar.

Men avtalet med Ukraina har skapat en irritation och förvirring hos flera pro-ryska användare på sociala medier, rapporterar den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).

Flera ryska Telegram-kanaler förlöjligar det ryska försvarsdepartementet för att ha förhandlat med ukrainska ”terrorister” och ”nazister”.

Andra menar att Kremls beslut resulterar i att de ukrainska försvararna nu blir viktiga ”martyrer”,  som kommer att användas för att stärka den ukrainska stridsviljan.  

Motsäger propaganda

Kreml har tidigare pumpat ut stora mängder krigspropaganda som visar hur ryska styrkor framgångsrikt angriper stålverket i Azovstal, där de sista försvararna av Mariupol befann sig.

Många ryssar upplever att det är svårt att förstå avtalet med Ukraina eftersom Kreml tidigare har försäkrat befolkningen om att ”nazisterna” inne i byggnaden kommer att krossas, rapporterar ISW.

Kan vägra fångutväxling

Flera medlemmar av den ryska statsduman anser att Ryssland bör anta lagar som förbjuder ett utbyte av fångar som anklagas för ”nazism”, uppger tankesmedjan.

Den ryska statsdumans talman Vyacheslav Volodin har utryckt att de ukrainska soldaterna måste åtalas för krigsförbrytelser. Han utesluter att soldaterna kan växlas mot ryska krigsfångar.

Under gårdagen rapporterades det om att Ryssland planerar att klassa den ukrainska högernationalistiska Azovbataljonen som en terroristorganisation. Flera av soldaterna som kapitulerat tillhör bataljonen. 

Kreml uppges inte ha bestämt sig för om de ska hörsamma statsdumans oro, uppger ISW.

Förhandlingarna fortsätter

Ukrainas president Volodymyr Zelensky säger i sitt nattliga tal att förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina fortsätter.

– Förhandlingsprocessen med Ryssland fortsätter om evakueringen av våra hjältar från Azovstal. Evakueringsuppdraget fortsätter. Det övervakas av våra militärer och underrättelsetjänstemän. De mäktigaste internationella medlarna är inblandade, säger han enligt BBC.

Foto: F. Ajderevic resp President of Russia Office 

Text: Redaktionen