Ryssland bekräftar drastisk militär åtgärd – “provocerade av väst””

2024 05 06

Ryssland planerar att öva med kärnvapen.

Det bekräftar det ryska försvarsdepartementet på måndagen, rapporterar Reuters.

Aktionen kommer att innefatta övningar för användning av taktiska kärnvapen “efter provocerande hot från västerländska tjänstemän", uppger Moskva.

"Är ett svar"

De militära övningarna kommer att inkludera träningsmoment för förberedelser och utplacering av icke-strategiska kärnvapen, enligt Ryssland.

Övningens ändamål påstås vara att säkerställa Rysslands territoriella integritet och suveränitet.

– Som svar på provocerande uttalanden  och hot från vissa västerländska tjänstemän mot Ryska federationen, framhåller Rysslands försvarsdepartement.

Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov syftar Ryssland på den franska presidenten Emmanuel Macrons tidigare utspel där han öppnat för att skicka Natotrupper till Ukraina.

– Det här är en helt annan nivå av eskalerade spänningar. Det har aldrig setts förr och kräver särskild uppmärksamhet och speciella åtgärder, framhåller Max Seddon, Moskvachef på tidningen Financial Times, på plattformen X.

När eller var övningarna ska genomföras framgår inte.

Diktatorvännen till Frankrike

I veckan anländer den ryssallierade kinesiska diktatorn Xi Jinping till Frankrike på sin första Europaturné på fem år.

I samband med det uppmanar professorn Sam Greene att Macron ställer frågan till den kinesiska ledaren vad han anser om Putins eskalering.

– Ett tydligt uttalande från Peking om den otillåtna kärnvapeneskaleringen skulle inte sitta fel, skriver han på X.

Uppgifter: tröskeln lägre än väntat

Tidigare i år visade läckta dokument som Financial Times tagit del av att Rysslands tröskel för att använda kärnvapen är betydligt lägre än vad som medgetts offentligt.

Det menar flera experter som granskat och verifierat kärnvapenfilerna.

Dokumenten består av  29 hemliga ryska militärfiler som tagits fram mellan 2008 och 2014.

Kriterierna för ett möjlig kärnvapensvar sträcker sig från en fientlig invasion av ryskt territorium till mer specifika utlösande faktorer:

- 20 procent av Rysslands undervattensflotta förstörs

- De ryska väpnade styrkorna lider så pass stora förluster att de bedöms sakna förmåga att försvara landet mot en aggression från främmande makt

- 30 procent av Rysslands atomubåtar förstörs

- Tre eller fler flygplatser förstörs

- En samspelt attack mot huvud- och reservcentraler vid kusten

Utöver ovanstående scenarier förväntas den ryska armén även vara redo att använda taktiska kärnvapen för att ”stoppa en aggression från andra stater eller en eskalation av militära konflikter”, och för att ”förhindra att ryska styrkor förlorar strider eller territorium”.

LÄS MER HÄR: Putins kärnvapenplaner avslöjade – värre än väntat

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen