JUST NU: Ryssland använder laservapen

2022 05 19

Ryssland hävdar att de använder laservapen i Ukraina.

Den 1 mars 2018 avtäckte Rysslands diktator Vladimir Putin en interkontinental ballistisk robot, undervatten-drönare utrustade med kärnvapen, ett överljudsvapen och ett laservapen.

Laservapnet uppges nu användas i Ukraina, rapporterar Sky News.

Vladimir Putin har själv namngett Rysslands nya skrytvapen. Han kallar det för Peresvet efter en medeltida ortodox krigarmunk som dödades i strid.

Bekräftar uppgifterna

Rysslands vice premiärminister Yury Borisov bekräftade uppgifterna på en presskonferens. Enligt Borisov serietillverkar Ryssland laservapensystemet. 

Ministern hävdar att laservapnet kan ”förblinda” satelliter som befinner sig 1 500 kilometer över jorden, rapporterar Sky News med hänvisning till nyhetsbyrån Interfax.

Borisov pratade även skrytsamt om att ett test på tisdagen visat att den nya generationens laservapen kan bränna upp drönare – som befinner sig flera kilometer bort – på endast fem sekunder.

Nya generationen

Borisov hävdar att Ryssland redan har använt laservapen i Ukraina. Men de vapnen som är utplacerade i grannlandet tillhör den gamla prototypen ”Zadira”.

– Den nya generationen av laservapen leder till en fysisk förstörelse av målet. Vid en träff brinner målet upp, säger ministern, enligt Sky News.

Zelensky kommenterar

I sitt nattliga tal kommenterade Ukrainas president Volodymyr Zelensky Rysslands nya "supervapen".

Han jämför uppgifterna från Ryssland med Nazitysklands ”wunderwaffe”.

– Ju tydligare det blev att de inte hade någon chans i kriget, så ökade propagandan om vapnen som var underverk, som skulle vara så kraftiga att de kunde vända kriget. Och här ser vi i det fullskaliga krigets tredje månad att Ryssland försöka hitta sitt ”wunderwaffe”, säger Zelensky.

Fakta Peresvet

  • Ett av de sex nya ryska strategiska vapnen som avtäcktes av Vladimir Putin den 1 mars 2018.
  • Kan användas för att bekämpa drönare.
  • Laserstrålen kan störas av dåligt väder, så som dimma, regn och snö. I klart väder bedöms lasern fungera perfekt.
  • I framtiden bedöms laservapnet kunna skydda militärbaser och stora territorier från drönarattacker.

Källa: Hi-Tech Mail RU

Video på Rysslands nya laservapen här

Foto: D.L Pelusi

Text: Redaktionen