Ryskt jättefartyg har anlänt till Sverige

2023 02 24

På årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina har ett jättefartyg med rysk fossilgas anlänt till Sverige.

Fartyget ankom till Nynäshamn klockan 9.17 på fredagsmorgonen, rapporterar Aftonbladet.

Det 155 meter långa fartyget ”Coral Energy” beräknas ha en last som kan vara värd uppemot 200 miljoner svenska kronor. Pengar som Ryssland kan använda för att finansiera sitt anfallskrig i Ukraina.

– Att fossilgas som finansierar Rysslands krig fortfarande tillåts flöda in till Sverige, ett helt år efter att Putin inledde sin blodiga invasion av Ukraina, är oacceptabelt. Riksdagen gav redan förra regeringen ett tydligt uppdrag att stoppa all import av rysk energi till Sverige och det är Ulf Kristerssons skyldighet att agera, säger Rolf Lindahl, ansvarig för energi- och finansfrågor på Greenpeace.

Svensk ståljätte inblandad

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum.

Gasum levererar i sin tur bland annat till svenska stålkoncernen SSAB.  

– Vi har ett långtidskontrakt. Om vi inte tar emot gasen måste vi betala för den i alla fall. Om EU eller nationella regeringar skulle kräva att handeln upphör så kommer vi naturligtvis att följa det, säger Olga Väisänen, kommunikationsdirektör på Gasum, till Aftonbladet.

Hur stor del av fossilgasen som kommer att säljas i Sverige vill inte Olga Väisänen precisera, men han berättar att det rör sig om ”mindre än 50 procent”.

Överenskommelse

Tobias Wagner, tillförordnad presschef på SSAB, uppger att företaget har en överenskommelse med Gasum.

Överenskommelsen innebär, enligt Tobias Wagner, att det finska energiföretaget har åtagit sig att importera motsvarande mängd gas som SSAB köper från andra marknader än den ryska, rapporterar Aftonbladet.

Tobias Wagner kan dock inte lova att SSAB:s industrier inte drivs av rysk gas.

Hundratals miljoner

I maj ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU.

Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Enligt en rapport från Greenpeace har åtminstone åtta fraktfartyg med fossilgas anlänt till svenska hamnar sedan riksdagen antog en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om att vidta olika åtgärder i fråga om Sveriges energiförsörjning och rysk energi.

Coral Energy blir det nionde ryska fraktfartyget sedan beslutet.

– Detta är så dåligt av många anledningar. En total bojkott mot rysk fossil energi är det kanske allra viktigaste stödet till Ukraina, skriver Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, på Twitter.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen