Flera ryska stridsflygplan har kränkt svenskt luftrum

2022 03 06

Fyra ryska stridsflyg har under onsdagen kränkt svenskt luftrum.

Det uppger Försvarsmakten nu i kväll.

Genomförde insats

Svenska flygvapnet genomförde en insats när de nåddes av informationen, rapporterar Försvarsmakten.

Flygvapnet genomförde en insats med Jas 39 gripen ur incidentberedskapen och har dokumenterat händelsen i form av fotografering.

God beredskap

– Detta visar att vår beredskap är god. Vi var på plats för att säkra den territoriella integriteten och Sveriges gränser. Vi har full koll på läget, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Planen som kränkte svenskt luftrum var två ryska SU 27 och två ryska SU 24. Kräkningen var kortvarig och skedde öster om Gotland, över havet, uppger Försvarsmakten.

Mycket allvarligt

– Mot bakgrund av det rådande läget ser vi mycket allvarligt på händelsen. Det är ett oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida, säger flygvapenchefen.

Försvarsministern: Helt oacceptabelt

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har kommenterat händelsen. Han kallar den ryska kräkningen för ”helt oacceptabelt” i en intervju med TT.

­– Det kommer att leda till en tydlig diplomatisk markering från svensk sida. Svensk suveränitet och territorium ska alltid respekteras, säger försvarsministern.

Norden drabbat

Norden har drabbats av kränkningar från ryskt flyg vid flera tidigare tillfällen. I juni förra året drabbades Danmark till och med två gånger samma dag när två ryska flygplan kränkte danskt luftrum nära Bornholm.

Är oacceptabelt

– Det är mycket ovanligt att vi ser den här typen av kränkningar av danskt luftrum, så hela två gånger på samma dag måste man kalla allvarligt. Det ska inte finnas något tvivel om att den här typen av överträdelser är oacceptabla, sa Danmarks försvarsminister Trine Bramsen till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Hela EU:s luftrum stängt

EU fattade nyligen ett gemensamt beslut om att införa totalförbud mot ryska flygplan i Europas luftrum.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen framhöll tidigare i veckan att förbudet även gäller de privatplan som används av de superrika ryska oligarkerna som lever loppan i Västeuropa.

Även Ungern och Slovakien

Även länder som annars brukar vara relativt ryssvänliga, som Ungern och Slovakien, har sagt ja till att stoppa ryska flyg.

Arkivfoto: Antonia Sehlstedt Försvarsmakten (OBS bilden är inte från dagens incident) 

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen