Flera ryska stridsflygplan har kränkt svenskt luftrum

2022 03 06

Fyra ryska stridsflyg har under onsdagen kränkt svenskt luftrum.

Det uppger Försvarsmakten nu i kväll.

Genomförde insats

Svenska flygvapnet genomförde en insats när de nåddes av informationen, rapporterar Försvarsmakten.

Flygvapnet genomförde en insats med Jas 39 gripen ur incidentberedskapen och har dokumenterat händelsen i form av fotografering.

God beredskap

– Detta visar att vår beredskap är god. Vi var på plats för att säkra den territoriella integriteten och Sveriges gränser. Vi har full koll på läget, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Planen som kränkte svenskt luftrum var två ryska SU 27 och två ryska SU 24. Kräkningen var kortvarig och skedde öster om Gotland, över havet, uppger Försvarsmakten.

Mycket allvarligt

– Mot bakgrund av det rådande läget ser vi mycket allvarligt på händelsen. Det är ett oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida, säger flygvapenchefen.

Försvarsministern: Helt oacceptabelt

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har kommenterat händelsen. Han kallar den ryska kräkningen för ”helt oacceptabelt” i en intervju med TT.

­– Det kommer att leda till en tydlig diplomatisk markering från svensk sida. Svensk suveränitet och territorium ska alltid respekteras, säger försvarsministern.

Norden drabbat

Norden har drabbats av kränkningar från ryskt flyg vid flera tidigare tillfällen. I juni förra året drabbades Danmark till och med två gånger samma dag när två ryska flygplan kränkte danskt luftrum nära Bornholm.

Är oacceptabelt

– Det är mycket ovanligt att vi ser den här typen av kränkningar av danskt luftrum, så hela två gånger på samma dag måste man kalla allvarligt. Det ska inte finnas något tvivel om att den här typen av överträdelser är oacceptabla, sa Danmarks försvarsminister Trine Bramsen till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Hela EU:s luftrum stängt

EU fattade nyligen ett gemensamt beslut om att införa totalförbud mot ryska flygplan i Europas luftrum.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen framhöll tidigare i veckan att förbudet även gäller de privatplan som används av de superrika ryska oligarkerna som lever loppan i Västeuropa.

Även Ungern och Slovakien

Även länder som annars brukar vara relativt ryssvänliga, som Ungern och Slovakien, har sagt ja till att stoppa ryska flyg.

Arkivfoto: Antonia Sehlstedt Försvarsmakten (OBS bilden är inte från dagens incident) 

Text: Redaktionen