JUST NU: Ryska spionerna i Sverige – Därför får de stanna kvar

2022 03 24

Säpo har tidigare konstaterat att en av tre ryska diplomater arbetar under täckmantel och är i själva verket spioner. 

Trots detta kommer ryska underrättelseagenter fortfarande tillåtas att vistas i Sverige, rapporterar SvD.

Vill behålla sin personal

Huvudanledningen, Sverige utrikesdepartement vill behålla sin personal på ambassaden i Moskva. Utvisar Sverige de uppskattningsvis tiotalet ryska spioner som finns i riket så kommer Kreml svara med att i princip skicka ut all svensk beskickningspersonal.

Den bedömningen gör Wilhelm Agrell, professor emeritus i underrättelseanalys.

Säpo hänvisar till Wienkonventionen

Samtidigt hänvisar Säpo till Wienkonventionen och diplomatiska förhinder. Säkerhetspolisen tillåts helt enkelt inte att kasta ut ryska spioner hur som helst.

– Det är ett iögonfallande defensivt synsätt man har i Sverige, vi vet att de bedriver verksamhet som hotar landets säkerhet och vi vet vilka de är men vi kan inte komma åt dem. Wienkonventionen skyddar dem som arbetar med diplomatisk verksamhet, men inte de som gör något i strid med den, säger Wilhelm Agrell, till SvD.

Siffran är densamma

Således är antalet ryska spioner i Sverige samma som tidigare. Säpo framhåller att de håller koll på diplomater som bedöms arbeta under täckmantel. Samtidigt påpekar säkerhetspolisen att regeringen och UD har yttersta ansvaret.

De bestämmer

– Regeringen och UD bestämmer ju om de ska vara här. Vårt arbete går ut på att uppdaga deras verksamhet, se vilka det är som är här, och sen motverka med de metoder och medel vi har. Sen påtalar vi att de är ett hot mot Sveriges säkerhet, säger Daniel Stenling, chef för Säpos kontraspionage, till SvD.

Daniel Stenling vill inte kommentera huruvida han anser att regeringen och UD kunde agera hårdare i spionfrågan.  

Regeringens svar

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterade ämnet i riksdagen den 16 mars.

– Sveriges regering agerar och protesterar kraftfullt när rysk diplomatisk personal ägnar sig åt aktiviteter som bryter mot Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. Vad gäller eventuella framtida utvisningar av rysk diplomatisk personal i ljuset av den ryska aggressionen mot Ukraina utesluter Sverige i dagsläget inga åtgärder men vi understryker vikten av ett samordnat och enigt agerande inom EU, konstaterade Ann Linde.

Utvisat 45 ryska spioner

Sverige vill följaktligen se ett enat EU. Men en EU-medlem har redan tagit beslutet och utvisat flera ryska diplomater som jobbar under täckmantel.

I onsdags meddelade den polska underrättelsetjänsten att de har ombett landets utrikesdepartement att utvisa 45 ryska diplomater från landet, rapporterade Reuters.

Enligt uppgifterna ska Polen ha skäl att tro att de 45 diplomaterna istället har arbetat som spioner, och använt sitt diplomatiska arbete för att undgå att bli upptäckta.

Den polska regeringen uppger att deras aktivitet “hotar Polens intressen och säkerhet”.

Foto: S. Nista 

Text: Redaktionen