JUST NU: Ryska spionerna i Sverige – Därför får de stanna kvar

2022 03 24

Säpo har tidigare konstaterat att en av tre ryska diplomater arbetar under täckmantel och är i själva verket spioner. 

Trots detta kommer ryska underrättelseagenter fortfarande tillåtas att vistas i Sverige, rapporterar SvD.

Vill behålla sin personal

Huvudanledningen, Sverige utrikesdepartement vill behålla sin personal på ambassaden i Moskva. Utvisar Sverige de uppskattningsvis tiotalet ryska spioner som finns i riket så kommer Kreml svara med att i princip skicka ut all svensk beskickningspersonal.

Den bedömningen gör Wilhelm Agrell, professor emeritus i underrättelseanalys.

Säpo hänvisar till Wienkonventionen

Samtidigt hänvisar Säpo till Wienkonventionen och diplomatiska förhinder. Säkerhetspolisen tillåts helt enkelt inte att kasta ut ryska spioner hur som helst.

– Det är ett iögonfallande defensivt synsätt man har i Sverige, vi vet att de bedriver verksamhet som hotar landets säkerhet och vi vet vilka de är men vi kan inte komma åt dem. Wienkonventionen skyddar dem som arbetar med diplomatisk verksamhet, men inte de som gör något i strid med den, säger Wilhelm Agrell, till SvD.

Siffran är densamma

Således är antalet ryska spioner i Sverige samma som tidigare. Säpo framhåller att de håller koll på diplomater som bedöms arbeta under täckmantel. Samtidigt påpekar säkerhetspolisen att regeringen och UD har yttersta ansvaret.

De bestämmer

– Regeringen och UD bestämmer ju om de ska vara här. Vårt arbete går ut på att uppdaga deras verksamhet, se vilka det är som är här, och sen motverka med de metoder och medel vi har. Sen påtalar vi att de är ett hot mot Sveriges säkerhet, säger Daniel Stenling, chef för Säpos kontraspionage, till SvD.

Daniel Stenling vill inte kommentera huruvida han anser att regeringen och UD kunde agera hårdare i spionfrågan.  

Regeringens svar

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterade ämnet i riksdagen den 16 mars.

– Sveriges regering agerar och protesterar kraftfullt när rysk diplomatisk personal ägnar sig åt aktiviteter som bryter mot Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. Vad gäller eventuella framtida utvisningar av rysk diplomatisk personal i ljuset av den ryska aggressionen mot Ukraina utesluter Sverige i dagsläget inga åtgärder men vi understryker vikten av ett samordnat och enigt agerande inom EU, konstaterade Ann Linde.

Utvisat 45 ryska spioner

Sverige vill följaktligen se ett enat EU. Men en EU-medlem har redan tagit beslutet och utvisat flera ryska diplomater som jobbar under täckmantel.

I onsdags meddelade den polska underrättelsetjänsten att de har ombett landets utrikesdepartement att utvisa 45 ryska diplomater från landet, rapporterade Reuters.

Enligt uppgifterna ska Polen ha skäl att tro att de 45 diplomaterna istället har arbetat som spioner, och använt sitt diplomatiska arbete för att undgå att bli upptäckta.

Den polska regeringen uppger att deras aktivitet “hotar Polens intressen och säkerhet”.

Foto: S. Nista 

Text: Redaktionen


Nytt förbud för folk som kör för fort – införs överallt

2025 07 17

Nya körkortsregler är på gång i Sverige och övriga EU.

Den som åker fast för fortkörning i sådana hastigheter att körkortet ryker får bara körförbud i det aktuella landet där brottet sker.

Nu ska det ändras.

EU är överens om att förbudet ska gälla överallt i alla medlemsländer, uppger tyska Adac, Europas största motororganisation.

Även vid rattfylleri

Den nya regeln ska gälla för körkort som dras in i minst tre månader. Förutom fortkörning ska åtgärden även kunna vidtas vid rattfylleri som leder till indraget körkort.

– Sådana körförbud gäller för närvarande endast i det land där trafikförseelsen inträffade, förklarar Adac.

Konkret innebär det att om en svensk medborgare skulle köra för fort i exempelvis Italien och få indraget körkort får personen fortfarande köra bil i Sverige.

Det är nämligen Transportstyrelsens ansvar.

– I framtiden kommer körförbud att gälla över gränserna i alla EU-länder, erfar den tyska motororganisationen.

LÄS MER: Många bilägare får oväntad faktura – betala inte

Välkomnar beskedet

Enligt Adac har ett formellt utkast nu antagits av EU. 

Det förväntas dock ta minst tre år innan direktivet implementeras i samtliga medlemsländer.

Den tyska motorjätten välkomnar beskedet. 

– En EU-omfattande påverkan på körkörtsåtgärder bidrar till att öka trafiksäkerheten, säger Berndt Gstatter, expert på internationell rätt vid Adaccs juridiska avdelning, i ett uttalande.

– Det faktum att allvarliga förseelser inte längre kommer att förbli ostraffade i hemlandet kan ha en trafikutbildande effekt.

LÄS MER: Ny åldersgräns för körkort inför i Sverige

Kan återkallas av nio skäl

I Sverige finns nio punkter som Transportstyrelsen kan hänvisa till för att återkalla ditt körkort.

Vanligast är att köra mellan 31 och 40 kilometer i timmen för fort, vilket dock enbart leder till körförbud i två månader. Om fortkörningen är allvarligare kan tiden dock förlängas.

Upprepade trafikbrott kan också leda till återkallat körkort även om brotten är av mindre förseelser.

När vi beslutar om spärrtid gör vi alltid en helhetsbedömning i det enskilda ärendet. Vi utgår från praxis som innebär att vi också väger in både omständigheterna kring brottet och vissa personliga förhållanden som exempelvis behov av körkort i arbete, framhåller Transportstyrelsen.

LÄS MER: Biljätte stänger stor fabrik efter 64 år

Foto: Trafikverket

Text: Redaktionen


Ryssland attackerar fabrik – tillhör Natoland

2025 07 17

Ryssland har attackerat en polsk fabrik.

Fabriken ligger mitt i centrum i den ukrainska staden Vinnytsia och drivs av Barlinek Group, som har huvudkontor i polska Kielce.

Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski bekräftar attacken.

– Anläggningschefen sade precis till mig att det var avsiktligt, framhäver ministern på X.

"Närmar sig gränsen"

Attacken ägde rum natten mot onsdag.

Andrii Sybhia, Ukrainas utrikesminister, kallar attacken mot fabriken för “ännu en barbarisk attack” från Ryssland, rapporterar Newsweek.

– Putins kriminella närmar sig våra gränser, tillägger Radoslaw Sikorski.

Mot infrastrukturen

Anfallet ska ha genomförts med drönare. Två civila industrianläggningar och fyra bostadshus i Vinnytsia har attackerats och orsakat “storskaliga bränder”, uppger ukrainska myndigheter.

Enligt Polen har två personer fått “allvarliga brännskador”. Enligt lokala tjänstemän är det ännu fler.

Rysslands attacker mot Ukrainas infrastruktur har flera gånger fått Polen att sätta stridsflygplan i luften.

Så skedde exempelvis förra veckan efter ett massivt anfall mot flera ukrainska städer, även i västra delen av landet.

Varning, på grund av attacken av den Ryska federationen som genomför anfall mot mål i Ukraina har polska och allierade flyg satts in i vårt luftrum, uppgav den polska försvarsmakten i ett uttalande vid tillfället.

LÄS MER: Putin har fått tungt besked – direkt från toppminister

Riktar in sig på staden

Även Natolandet Rumänien har återkommande skickat upp stridsflyg på grund av oro över att attackerna skulle sprida sig till Natos territorium.

Igår sattes flera flyg i beredskap, även om de inte lyfte, rapporterar Newsweek.

Enligt Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj har Ryssland riktat in sig på Vinnytsia med “tunga” attacker på grund av all energiinfrastruktur som finns i landet.

– Ryssland ändrar inte sin strategi, och för att effektivt motverka denna terror behöver vi en systematisk förstärkning av försvaret, säger presidenten enligt tidningen.

LÄS MER: Larm från Ryssland – 28 procent av en hel bransch kan gå under

Arkivfoto:

Text: Redaktionen