UTRIKES: Ryska soldater flyr i panik – Ukraina rycker fram

2022 09 11

Rysslands diktator och hans armé har blivit grundlurade.

Det klargör ukrainska specialtrupper för The Guardian som kan konstatera att ryska armén har tagits på sängen av oväntade framgångar för Ukrainas Väpnade Styrkor.

Förstörde broar

Både länge och väl har det rapporterats om att Ukraina förbereder en stor offensiv i södra delarna av landet för att återta Khersonregionen.

Och när Ukraina avfyrade flera missiler som förstörde broar i Kherson var den mediala signalen att offensiven i praktiken hade inletts.

Men istället skedde framryckningar i det dolda i helt andra delar av landet.

Mer än en tredjedel återtaget

Ukrainas Väpnade Styrkor ryckte istället fram i nordöstra Ukraina och trakterna kring landets näst största stad Kharkiv. Och det var inget ryssarna hade väntat sig.

– Ukrainska styrkor fortsätter att göra oväntade och snabba framsteg i nordöstra delarna av landet, uppger The Guardian.

– Mer än en tredjedel av Kharkivregionen har återtagits på bara tre dagar och ryska försvarsdepartementet har bekräftat bilden, rapporterar tidningen.

En stor bluff

En orsak till Ukrainas snabba framgångar är att man lyckats grundlura den ryska diktatorn och hans brutala armé.

Den ukrainska regeringens uppgifter om att man skulle angripa ryssarna i Kherson var en stor bluff.

– Det var en stor desinformationskampanj, säger Ukrainas före detta nationella rådgivare Taras Berezovets till The Guardian.

– Ryssland trodde att det skulle ske i söder och flyttade sin utrustning.

– Och sedan skedde offensiven istället där de minst anade det. Det ledde till panik och flykt.

Hals över huvud

Uppgifter från nyhetsbyråer indikerar också att ryska armén tvingats lämna områden hals över huvud och rysk krigsutrustning finns kvarlämnad i regionen.
Ukraina återtog några byar i södra Ukraina och nyheterna blev till stora rubriker världen över.

Men i själva verket förberedde president Zelensky istället stora motangrepp mot nordöstra delarna landet vilka nu alltså bär frukt.

Amerikanska vapen

I Zelenskys nattliga videotal meddelade presidenten att Ukraina befriat stora landytor från Ryssland och det inkluderar även områden som varit i rysk ägo ända sedan det ryska krigsanfallet inleddes i februari.

En nyckel till Ukrainas nya krigsframgångar är att soldaterna fått ny och bättre utrustning.

– Vårt folk i Kharkiv har fått de bästa av västs vapen – framförallt amerikanska, säger den före detta säkerhetsrådgivaren.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen