Ryska hemligheter om Sverige avslöjade

2023 04 18

Taket på Rysslands ambassad i Stockholm har en nyckelroll för det ryska spionaget i Sverige.

Häpnadsväckande bilder avslöjar hur det bedrivs omfattande signalspaning från ambassaden, där det i hög utsträckning snarare jobbar spioner än diplomater.

På ambassadstaket finns en rad olika antenner och annan utrustning som används för att fånga upp radiosignaler. Det har Expressen tillsammans med flera europeiska journalister avslöjat i en omfattande kartläggning.

Bekräftar delvis

Att det bedrivs signalspaning byggnaden bekräftas delvis av Säkerhetspolisen.

– Vad vi kan säga är att man har teknisk kapacitet från ryska ambassaden att bedriva teknisk inhämtning – så är det, säger Daniel Stenling, chef för Säpos kontraspionage, utan att ge några detaljer som riskerar att försvåra myndighetens arbete.

"Kan lyssna på allt"

Bilderna på ambassaden i Stockholm är framtagna dels av satellitbilder, men Expressen, som har kontor mittemot ambassaden, har också fotograferat antennerna i detalj med hjälp av teleobjektiv.

Experter har därefter kunnat identifiera antennerna, vilka frekvenser de fångar och delvis hur de används.

– Ryssarna kan lyssna på allt som går på radio, det vill säga radiokommunikation, walkie-talkies, polisfrekvenser, säger en före detta officerare med koppling till västerländsk underrättelsetjänst, till tidningen.

Sliten och slarvig

Enligt experterna ser utrustningen, som tycks försöka döljas med hjälp av skjul på taket, anmärkningsvärt sliten ut.

Den ser också ut att vara slarvigt installerad, samtidigt som några antenner skulle kunna vara särskilt framgångsrika för att fånga in sjöfartskommunikation.

Liknande utrustning på ryska ambassadstak har även upptäckts i Polen, Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Tyskland, Grekland, Malta, Portugal och Rumänien, skriver Expressen.

"Enskilt största hotet"

Säpo har vid ett flertal tillfällen tidigare varit tydliga med att Ryssland är den enskild största hotaktören mot Sveriges säkerhet.

– Ryssland bedriver kontinuerligt underrättelseinhämtning i Sverige, framhåller Säpo på sin webbplats.

– De inhämtar löpande information om svensk politik, försvar och eko­nomi. Vissa ägnar sig även åt an­skaffning av civil och militär teknik.

Förändrat spionage

I början av året noterade även Säkerhetspolisen hur spionaget i Sverige håller på att förändras.

Förutom ambassaden i Stockholm används även den ryska diasporan oftare för att samla in information. Även svenska institutioner och företag används som plattformar.

– Vi ser ju att det har vidtagits åtgärder runtom i Europa mot de mer traditionella plattformarna och det får också till konsekvenser att man måste bedriva sin verksamhet från andra delar, säger Säpochefen Charlotte von Essen till Sveriges Radio.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Tungt bakslag för pensionärer – får höjd avgift

2025 04 28

Många pensionärer kommer att drabbas av en höjd avgift.

Pensionsmyndigheten har beslutat att höja en avgift som många pensionärer betalar.

Det handlar om den avgift man betalar när man väljer att föra över sin premiepension till en maka eller make.

Detta har setts som ett sätt att öka jämställdheten, men nu väljer Pensionsmyndigheten att höja avgiften för överföringen.

Därför höjs avgiften

Avgiften för att föra över sin premiepension höjs från 6 procent till 7,5 procent.

Höjningen sker till följd av en studie över livslängden bland överförare och mottagare, rapporterar DI.

– Kostnaderna för överföring belastar systemet mer än vad man trott tidigare. Därför behöver avgiften höjas, säger Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervall till tidningen.

Kvinnor har i genomsnitt 26 procent lägre pension än män, och därför brukar möjligheten att överföra premiepensionen till den man är gift med, ses som ett verktyg för ökad jämställdhet.

– Om du är gift kan du föra över din framtida premiepensionsrätt till din partner. Det kan vara ett sätt att kompensera din partner om hen riskerar att få lägre pension, informerar Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Men nu blir det alltså dyrare att göra så, då avgiften höjs till 7,5 procent.

– När pengarna förs över minskas pensionsrätten med 7,5 procent. Det innebär att mottagaren får 92,5 procent av pensionsrätten, uppger Pensionsmyndigheten.

Och den som har ångrat sig måste snabba på att stoppa sin överföring.

Ändringar före 30 april

Om man vill stoppa överföringen så har man nu bara några dagar på sig.

– Vill man ta bort sin överföring behöver det göras senast den 30 april för att undvika den nya avgiften, säger Monica Zettervall till tidningen.

För att kunna föra över sina premiepensionsrätter behöver man vara gift eller registrerad partner. Man kan alltså inte göra en överföring om man bara är sambo.

Om överföringen ska gälla för i år – eller upphöra att gälla – så behöver man anmäla det senast den 30 april.

Man kan bara överföra premiepensionsrätter för innevarande eller framtida år. Man kan själv välja om överföringen ska gälla tills vidare eller för endast ett år.

Man kan endast överföra hela premiepensionsrätten, inte bara en del av den.

Vid skilsmässa avslutas överföringen automatiskt, informerar Pensionsmyndigheten.

Foto: M. Timberlake

Text: Redaktionen


Norge vänder sig till hela världen: “Helt fruktansvärt”

2025 04 28

Norges utrikesminister Espen Barth Eide påkallar hela världens uppmärksamhet.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023, som dödade över 1 000 personer, och det efterföljande eskalerande kriget i Gaza.

Men världen har tystnat trots att konflikten pågår för fullt, anser Espen Barth Eide.

– Det är en helt fruktansvärd situation. Situationen i Gaza är nu faktiskt värre än den var innan vapenvilan, som bröts av Israel, säger han enligt Dagbladet som hänvisar till en intervju med nyhetsbyrån NTB.

"Alldeles för tyst"

Enligt palestinska hälsomyndigheter har över 51 000 människor i Gaza dödats av israeliska attacker sedan oktober 2023.

Av dessa uppges minst 16 000 vara barn. Tusentals personer saknas i ruinerna.

Både FN:s särskilda sändebud Francesca Albanese och Amnesty International hävdar att kriget är ett pågående folkmord.

– Världssamfundet är alldeles för tyst. Det finns en stark kontrast mellan det som händer i Gaza och det fokus det får, säger Espen Barth Eide.

Han menar att den stora politiska diskussionen istället handlar om tullar numera.

– Samtidigt har situationen i Gaza gått från dåligt itll värre, säger utrikesministern.

Israel: kritiskt skede

När den norska statsministern Jonas Gahr Støre och hans finansminister Jens Stoltenberg var på besök i Vita huset häromveckan fanns inte kriget i Gaza på agendan.

USA:s president Donald Trump har ställt sig helhjärtat på Israels sida. Nyligen bad Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om tålamod då kriget går in i en “kritisk fas” för att få hem gisslan som tagits av Hamas.

– Vi befinner oss i ett kritiskt skede av operationen, och vid denna tidpunkt behöver vi tålamod och beslutsamhet för att vinna, säger Netanyahu enligt norska Sol.

Hamas hade då nyligen avvisat ett nytt förslag om vapenvila.

Frankrike: "oacceptabelt"

Flera världsledare, däribland Frankrikes president Emmanuel Macron, har de senaste veckorna kritiserat att nödsändningar till Gazas befolkning till stor del stoppats efter att förhandlingarna om en vapenvila brakat samman.

Det israeliska beslutet att blockera bistånd från att komma in i Gaza är oacceptabelt, framhåller den franska regeringen i ett uttalande.

Sedan tidigare har Internationella brottmålsdomstolen, ICC, utfärdat en arresteringsorder mot Netanyahu för misstänkt krigsbrott i Gazaremsan.

Foto: WTO/Prime Vision

Text: Redaktionen