JUST NU: Ryska förslaget – vill återinföra dödstraff

2022 05 18

Förbudet mot dödstraff i Ryssland måste hävas så att de ukrainska soldaterna som pekas ut som ”nazister” kan avrättas.

Det skriver Leonid Slutskij, ordförande i den ryska statsdumans utrikesutskott, på Telegram.

– Jag stöder absolut förslaget om att dessa människor måste dömas! Dessutom, om deras avskyvärda brott mot mänskligheten bevisas, så kommer jag återigen föreslå att vi gör ett undantag och ger domstolen rätt att överväga möjligheten att tillämpa dödstraff, skriver den ryska toppolitikern.

”Nazistiska bestar”

I sitt inlägg hänvisar Slutskij till soldaterna som ”nazistiska bestar i en mänsklig gestalt” och hävdar att soldaternas händer är fulla av blod från kvinnor, äldre människor och barn.

– De sköt dem i ryggen och lemlästade krigsfångar. De måste få det hårdaste straffet. De är krigsförbrytare!

1 000 försvarare

Enligt Moskva har drygt 1 000 ukrainska försvarare i Mariupol lagt ner sina vapen.

Flera av soldaterna tillhör den högernationalistiska Azovbataljonen. Soldater som alltså toppolitiker i Ryssland vill se avrättade.  

Ukraina utgår från att de kan utväxlas mot ryska krigsfångar, men mycket tyder på att Ryssland inte kommer att möta Ukrainas krav.

Domstolen avgör deras öde

Separatistledaren i Dontetsk,  Denis Pushilin, säger att soldaternas öde kommer att avgöras i rysk domstol, rapporterar BBC med hänvisning till ryska nyhetsbyrån TASS.

– Alla ukrainare som upptäcks vara nazistiska krigsförbrytare måste ställas inför rätta, säger Pushilin. 

Han framhäver att att de högsta befälhavarna för de ukrainska soldaterna fortfarande befinner sig inne i stålverket i Mariupol. Enligt Pushilin har befälhavarna fortfarande inte kapitulerat.

Hyllas av USA

I USA hyllas försvararna av Mariupol som hjältar. I över tio veckor bekämpade soldaterna intensiva ryska attacker. I flera veckor var de instängda i stålverket Azovstal.

– Soldater som fortsatte att göra motstånd gjorde det modigt och skickligt och det är beundransvärt att tänka på hur länge de kunde hålla ut. President Zelensky kallade dem hjältar - jag tror att vi alla kan hålla med om det, säger Pentagons talesperson John Kirby enligt BBC.  

Foto: Y. Jinghan

Text: Redaktionen