Ryska flygbombningar hotar – Norrmän och danskar uppmanas lämna

2022 02 14

Ryssland kan anfalla Ukraina när som helst uppger Vita Huset och nu uppmanar både Norge och Danmark sina medborgare att lämna landet.

Läget vid Ukrainas gräns är nu mycket allvarligt och det kommer allt fler indikationer på att det blir storskaligt krig.

När som helst

USA:s regering meddelar att man ser allt fler tecken på att Ryssland trappar upp ytterligare – bland annat har ännu fler ryska soldater och trupper anlänt till Ukrainas gräns.

– Vi har nått ett fönster där en invasion kan inledas när som helst om Vladimir Putin beslutar sig för en sådan order, säger USA:s säkerhetsrådgivare Jake Sullivan, uppger NBC News.

Ryskt anfallskrig

Regeringen Biden bedömer att det är en ”tydlig sannolikhet” för att Ryssland kan invadera Ukraina innan Vinter-OS avslutas den 20 februari.

Ett ryskt anfallskrig kan därmed inledas mot Ukraina och dess 44 miljoner invånare vilken dag som helst.

Snabb tidsram

– Det är uppenbart för oss att det är en tydlig sannolikhet för att Ryssland väljer att agera militärt och det finns skäl att ro att det kan ske inom en relativt snabb tidsram, säger USA:s säkerhetsrådgivare när han fick frågor av reportrar vid en presskonferens i Vita Huset.

Norge och Danmark

En rad länder uppmanar nu sina medborgare att lämna Ukraina medan tid är. Regeringen Jonas Gahr Støre i Norge och Regeringen Mette Frederiksen i Danmark är två av de länder som nu meddelar alla norrmän och danskar att lämna Ukraina.

Lämna Ukraina omgående

Japan, Sydkorea, Nederländerna och Storbritannien hör också till de länder som vädjar till sina landsmän att resa från Ukraina omgående.

USA gick natten till idag ut med en uppmaning till alla amerikaner att lämna landet. Joe Biden underströk att det inte kommer att vara möjligt för USA att hämta hem sina medborgare när ett eventuellt krig har inletts.

Flygbombningar hotar

Ett ryskt anfallskrig och invasion kan inledas med flygbombningar rapporterar Vita Huset. Det skulle få mycket allvarliga konsekvenser och försvåra för flygplan att lämna landet. Det skulle även skapa stor fara för landets befolkning, konstaterar BBC News.

Söker krigsanledning

USA:s säkerhetsrådgivare betonar att Putinregimen söker någon slags anledning för att rättfärdiga en militär attack vilket enligt säkerhetsrådgivaren kan starta med att Ryssland inleder intensiva flygbombningar av Ukraina.

USA:s utrikesminister Antony Blinken framhåller att ännu fler ryska trupper anlänt till Ukrainas gräns vilket är mycket oroväckande tecken på en rysk upptrappning.

För åtta år sedan

För åtta år sedan invaderade Ryssland den Ukrainska halvön Krim och dessutom har ryskstödda rebeller tagit över de två ukrainska regionerna Donetsk och Luhansk. Risken är nu påtaglig att Putinregimen vill invadera hela landet i vad som liknar en ambition att upprätta den gammelsovjetiska diktaturen.

Innan OS är över

USA tror dock inte att Putin har fattat ett slutgiltigt beslut om anfall. Emellertid är USA allt mer oroat över vad de ser sker på marken vid Ukrainas gräns kombinerat med nya uppgifter från amerikanska underrättelsekällor, uppger CBS News.

– Vi kan inte pinpointa dagen, och vi kan inte pinpointa klockslaget, men vi kan säga att det är en trovärdig sannolikhet att en rysk militär attack kommer att äga rum – även innan OS är över, fastslår USA:s säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Missilattacker

USA:s regering bedömer att flygbombningar och missilattacker är att vänta vid en rysk attack. En snabb rysk miltiär manöver mot Ukrainas huvudstad Kiev är också möjlig vid en invasion.

Text: Redaktionen