Ryska flygbombningar hotar – Norrmän och danskar uppmanas lämna

2022 02 14

Ryssland kan anfalla Ukraina när som helst uppger Vita Huset och nu uppmanar både Norge och Danmark sina medborgare att lämna landet.

Läget vid Ukrainas gräns är nu mycket allvarligt och det kommer allt fler indikationer på att det blir storskaligt krig.

När som helst

USA:s regering meddelar att man ser allt fler tecken på att Ryssland trappar upp ytterligare – bland annat har ännu fler ryska soldater och trupper anlänt till Ukrainas gräns.

– Vi har nått ett fönster där en invasion kan inledas när som helst om Vladimir Putin beslutar sig för en sådan order, säger USA:s säkerhetsrådgivare Jake Sullivan, uppger NBC News.

Ryskt anfallskrig

Regeringen Biden bedömer att det är en ”tydlig sannolikhet” för att Ryssland kan invadera Ukraina innan Vinter-OS avslutas den 20 februari.

Ett ryskt anfallskrig kan därmed inledas mot Ukraina och dess 44 miljoner invånare vilken dag som helst.

Snabb tidsram

– Det är uppenbart för oss att det är en tydlig sannolikhet för att Ryssland väljer att agera militärt och det finns skäl att ro att det kan ske inom en relativt snabb tidsram, säger USA:s säkerhetsrådgivare när han fick frågor av reportrar vid en presskonferens i Vita Huset.

Norge och Danmark

En rad länder uppmanar nu sina medborgare att lämna Ukraina medan tid är. Regeringen Jonas Gahr Støre i Norge och Regeringen Mette Frederiksen i Danmark är två av de länder som nu meddelar alla norrmän och danskar att lämna Ukraina.

Lämna Ukraina omgående

Japan, Sydkorea, Nederländerna och Storbritannien hör också till de länder som vädjar till sina landsmän att resa från Ukraina omgående.

USA gick natten till idag ut med en uppmaning till alla amerikaner att lämna landet. Joe Biden underströk att det inte kommer att vara möjligt för USA att hämta hem sina medborgare när ett eventuellt krig har inletts.

Flygbombningar hotar

Ett ryskt anfallskrig och invasion kan inledas med flygbombningar rapporterar Vita Huset. Det skulle få mycket allvarliga konsekvenser och försvåra för flygplan att lämna landet. Det skulle även skapa stor fara för landets befolkning, konstaterar BBC News.

Söker krigsanledning

USA:s säkerhetsrådgivare betonar att Putinregimen söker någon slags anledning för att rättfärdiga en militär attack vilket enligt säkerhetsrådgivaren kan starta med att Ryssland inleder intensiva flygbombningar av Ukraina.

USA:s utrikesminister Antony Blinken framhåller att ännu fler ryska trupper anlänt till Ukrainas gräns vilket är mycket oroväckande tecken på en rysk upptrappning.

För åtta år sedan

För åtta år sedan invaderade Ryssland den Ukrainska halvön Krim och dessutom har ryskstödda rebeller tagit över de två ukrainska regionerna Donetsk och Luhansk. Risken är nu påtaglig att Putinregimen vill invadera hela landet i vad som liknar en ambition att upprätta den gammelsovjetiska diktaturen.

Innan OS är över

USA tror dock inte att Putin har fattat ett slutgiltigt beslut om anfall. Emellertid är USA allt mer oroat över vad de ser sker på marken vid Ukrainas gräns kombinerat med nya uppgifter från amerikanska underrättelsekällor, uppger CBS News.

– Vi kan inte pinpointa dagen, och vi kan inte pinpointa klockslaget, men vi kan säga att det är en trovärdig sannolikhet att en rysk militär attack kommer att äga rum – även innan OS är över, fastslår USA:s säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Missilattacker

USA:s regering bedömer att flygbombningar och missilattacker är att vänta vid en rysk attack. En snabb rysk miltiär manöver mot Ukrainas huvudstad Kiev är också möjlig vid en invasion.

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen