JUST NU: Rysk TV-kanal till angrepp mot Sverige

2022 09 27

Ryssland går nu till nya verbala angrepp mot Sverige.

I ett inslag i den ryska och Putintrogna kanalen NTV anklagar man en svensk diplomat för att sprida homosexuell propaganda mot minderåriga.

– Man kan tolka det som en del i propagandakriget, där Ryssland ganska ofta utmålar andra länders representanter som korrupta, eller att de står för värderingar som anses dekadenta, säger Rysslandsexperten Hugo von Essen till Expressen.

Inte första gången

Det är som bekant inte första gången Ryssland går till attack mot Sverige och svenska värderingar. Den minnesgoda erinrar sig vårens attacker mot svenska kulturuttryck. Först affischerades busshållplatser utanför den svenska ambassaden i Moskva.

På dem pekades Astrid Lindgren, Ingvar Kamprad och Ingemar Bergman ut som nazister.

Inte långt senare var det dags igen, men nu fick även Finland en släng av sleven. Platserna var de samma, men nu var det Pippi Långstrump och Mumintrollet som var i fokus. Affischerna föreställde en bild på Uncle Sam, en amerikansk patriotisk symbol, som styr Pippi Långstrump och Mumintrollet med hjälp av trådar likt ett par marionettdockor.

Bli inte leksak

Texten på affischen löd: “Bli inte leksaker i främmande händer.”

Dessutom, konstaterade Rysslandsexperten Kalle Kniivilä på Twitter:

– Och så citat ur novellen Hemulen som älskade tystnad: “Alltihop blir bara tingeltangel på en sophög och bråk skrik…”.

De ryska attackerna mot de litterära figurerna skedde i samband med att de båda nordiska ländernas ansökan till Nato. Vem som låg bakom dem då kom aldrig fram.

Foto: I Raybova

Text: Redaktionen