JUST NU: Rysk tv hackades med antikrigsbudskap

2022 05 09

Ryska tv-tablån på nätet visade budskap med stark kritik mot kriget.

– På era händer finns blodet av tusentals ukrainare och hundratals av deras mördade barn. Tv och myndigheterna ljuger. Nej till krig.

Så löd namnet på varenda tv-program i tablån i Ryssland under måndagsmorgonen, rapporterar Sky News.

Spreds fort på nätet

Bilderna på tv-tablån spreds på nätet och sociala medier och tyder på att rysk tv blivit utsatt för en hackerattack av regimkritiska aktörer som vill sprida budskapet att de är emot kriget i Ukraina.

Oavsett vilken kanal ryssarna sökte efter i det ryska tv-schemat på nätet möttes de av samma krigskritiska meddelande.

Media bevakade Segerdagen

Kuppen skedde samtidigt som den mediala bevakningen i Ryssland är helt och hållet koncentrerad på den så kallade Segerdagen. 

En segerdag som präglades av sedvanliga militära parader och uppvisningar, och där många fruktat att Putin officiellt skulle förklara krig eller på annat sätt eskalera konflikten ytterligare.

Anklagade Nato

Så blev det dock inte. Rysslands president Vladimir Putin bjöd inte på många överraskningar i sitt tal i samband med Segerdagen, utan repeterade snarare samma mantra som regimen ständigt talat om.

Nämligen att man varit hotade av Ukraina och Nato och inte hade något val än att inleda “specialoperationen” som man ser som fullt legitim, rapporterar CNN.

“Nato hotade invadera”

Enligt Putin hotade Nato att invadera deras land, och syftade på Krim.

– Natoländerna ville inte lyssna på oss. De hade väldigt annorlunda planer, och vi kunde se det. Ryssland gav ett förebyggande avslag till aggression – det var ett påtvingat och suveränt beslut, sade han i dagens tal.

Refererade till nazisterna

Han fortsatte: 

– Jag vänder mig till Donbas militärer. Ni kämpar för fosterlandet, för dess framtid, så att lärdomarna från andra världskriget inte glöms bort. Det finns ingen plats i historien för nazisternas straffbataljoner. 

Ingen parad i Mariupol

Det har även fruktats att Ryssland skulle arrangera parader i den ukrainska staden Mariupol, då förberedelser de senaste dagarna insinuerat om detta. Paraderna har dock uteblivit, rapporterar ukrainska myndigheter. 

Zelensky vill ropa ut ny segerdag

Samtidigt är Ukrainas president Volodymyr Zelensky segerviss när han talade till sin nation under morgonen.

– Vi kommer aldrig att glömma vad våra förfäder gjorde i andra världskriget, vilket dödade fler än åtta miljoner ukrainare. Väldigt snart kommer det att finnas två segerdagar i Ukraina. Och somliga kommer inte ha några. Vi vann då, vi kommer vinna nu. Glad Segerdag över nazismen! säger han enligt CNN.

Foto: J. Pablo Domínguez resp G. Carstens Peters

Text: Redaktionen