JUST NU: Rysk militärövning – på japanskt territorium

2022 03 26

Den ryska diktaturens militära aggression breder nu ut sig även i landets östra del – mot kejsardömet Japan.

Ryssland armé har nu inlett en stor militärövning på de känsliga öarna södra Kurilerna som är japansk mark enligt Japan och den japanska regeringen reagerar mycket negativt och har framfört en protest till Rysslands diktator.

Fiktiv motattack

Över 3 000 ryska soldater och flera hundra militärfordon skall vara aktiverade i militärövningen som väcker stor negativ uppmärksamhet i Japan.

– Övningen går ut på ett scenario som handlar om att ryssarna sjösätter en motattack mot fiktiva fientliga soldater som försöker landstiga ön, rapporterar Japan Times.

Andra världskriget

Det hela äger rum vid den omstridda ögruppen Kurilerna som ligger mellan ryska Kamtjatkahalvön och Japans norra storö Hokkaido

Efter andra världskriget lade Ryssland beslag på de omkring 60 öarna som ingår i den vulkaniska ögruppen Kurilerna men Japan kräver tillbaka flera av öarna.

Stoppade samtalen

Rysslands utrikesministerium meddelade förra veckan att man stoppar de pågående samtalen med Japan om de omdiskuterade öarna.

Orsaken är att Japans regering deltar i sanktionerna mot Ryssland med anledning av den ryska regimens anfallskrig mot Ukraina. Efter andra världskriget har Japan utvecklats till en nära allierad med USA.

Försämrad relation

Relationen mellan de två mäktiga nationerna Japan och Ryssland försämras nu betydligt och Japan har allt sedan andra världskriget framhållit att Sovjetunionen olagligt ockuperar de fyra kurilöarna Kunashiri, Etorofu, Shikotan och Habomai.

– Konflikten om öarna har förhindrat Ryssland och Japan att underteckna ett fredsavtal efter kriget, uppger Japan Times.

Fyra stora ryska krigsskepp

Läget mellan Ryssland och Japan eskalerade redan förra veckan på Regeringen Kushidas försvarsdepartement meddelade att man iakttagit fyra stora ryska krigsskepp som färdades genom ett sund nordöst om Japan.

Aggressivt mot Japan

– De såg ut att möjligen färdas västerut för att eventuellt vara på väg mot Europa för att delta i kriget mot Ukraina, rapporterade Japan Times.

Men nu står det klart att ryssarna i själva verket förberedde en aggressiv militärövning på japansk mark, enligt japanska myndigheter.

Framförde protest

Japan framförde redan innan förra veckan en protest efter att sex ryska fartyg passerade Soya Sundet mellan Japans norra ö Hokkaido och ryska Sakhaliön.

Och nu framförs en ny protest.

Allvarliga synpunkter

– Japans regering har underrättat Moskva om att man noga följer den tilltagande ryska militära aktiviteten i Japans närhet i samband med Ukrainakriget och att man uttrycker allvarliga synpunkter avseende händelserna, uppger Japan Times.

Hela tio ryska krigsskepp passerade Tsugaru Sundet mellan Hokkaido och Japans huvudö Honshu förra veckan.

5 000 invånare

Yuzhno-Kurilsk är Kurilernas störst tätort med sina drygt 5 000 invånare på Kunashir Island som även är ögruppens sydligaste ö och som har vidunderlig natur.

Arkivfoto: Foto Ryska Försvarsministeriet

Text: Redaktionen