JUST NU: Rysk militärövning – på japanskt territorium

2022 03 26

Den ryska diktaturens militära aggression breder nu ut sig även i landets östra del – mot kejsardömet Japan.

Ryssland armé har nu inlett en stor militärövning på de känsliga öarna södra Kurilerna som är japansk mark enligt Japan och den japanska regeringen reagerar mycket negativt och har framfört en protest till Rysslands diktator.

Fiktiv motattack

Över 3 000 ryska soldater och flera hundra militärfordon skall vara aktiverade i militärövningen som väcker stor negativ uppmärksamhet i Japan.

– Övningen går ut på ett scenario som handlar om att ryssarna sjösätter en motattack mot fiktiva fientliga soldater som försöker landstiga ön, rapporterar Japan Times.

Andra världskriget

Det hela äger rum vid den omstridda ögruppen Kurilerna som ligger mellan ryska Kamtjatkahalvön och Japans norra storö Hokkaido

Efter andra världskriget lade Ryssland beslag på de omkring 60 öarna som ingår i den vulkaniska ögruppen Kurilerna men Japan kräver tillbaka flera av öarna.

Stoppade samtalen

Rysslands utrikesministerium meddelade förra veckan att man stoppar de pågående samtalen med Japan om de omdiskuterade öarna.

Orsaken är att Japans regering deltar i sanktionerna mot Ryssland med anledning av den ryska regimens anfallskrig mot Ukraina. Efter andra världskriget har Japan utvecklats till en nära allierad med USA.

Försämrad relation

Relationen mellan de två mäktiga nationerna Japan och Ryssland försämras nu betydligt och Japan har allt sedan andra världskriget framhållit att Sovjetunionen olagligt ockuperar de fyra kurilöarna Kunashiri, Etorofu, Shikotan och Habomai.

– Konflikten om öarna har förhindrat Ryssland och Japan att underteckna ett fredsavtal efter kriget, uppger Japan Times.

Fyra stora ryska krigsskepp

Läget mellan Ryssland och Japan eskalerade redan förra veckan på Regeringen Kushidas försvarsdepartement meddelade att man iakttagit fyra stora ryska krigsskepp som färdades genom ett sund nordöst om Japan.

Aggressivt mot Japan

– De såg ut att möjligen färdas västerut för att eventuellt vara på väg mot Europa för att delta i kriget mot Ukraina, rapporterade Japan Times.

Men nu står det klart att ryssarna i själva verket förberedde en aggressiv militärövning på japansk mark, enligt japanska myndigheter.

Framförde protest

Japan framförde redan innan förra veckan en protest efter att sex ryska fartyg passerade Soya Sundet mellan Japans norra ö Hokkaido och ryska Sakhaliön.

Och nu framförs en ny protest.

Allvarliga synpunkter

– Japans regering har underrättat Moskva om att man noga följer den tilltagande ryska militära aktiviteten i Japans närhet i samband med Ukrainakriget och att man uttrycker allvarliga synpunkter avseende händelserna, uppger Japan Times.

Hela tio ryska krigsskepp passerade Tsugaru Sundet mellan Hokkaido och Japans huvudö Honshu förra veckan.

5 000 invånare

Yuzhno-Kurilsk är Kurilernas störst tätort med sina drygt 5 000 invånare på Kunashir Island som även är ögruppens sydligaste ö och som har vidunderlig natur.

Arkivfoto: Foto Ryska Försvarsministeriet

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen