UPPGIFTER: Rysk man gripen för brottslig verksamhet vid Drottningholms Slott

2022 01 31

En ryss i 40-årsåldern har gripits vid kungaparets permanenta bostad och Säkerhetspolisen har informerats.

Personen som har gripits är medborgare i Ryssland, rapporterar Aftonbladet.

Polisen larmades

Det var i går söndag som polisen larmades ut till Hans Majestäter Konung Carl XVI Gustav och Drottning Silvias bostad vid Drottningholms Slott.

– Det var vid 13-tiden som vi beordrades dit, säger Anna Westberg vid Polisregion Stockholm till Aftonbladet.

Ryss greps av polisen

Väl framme vid kungliga slottet kunde polisen gripa den ryska medborgaren som var i färd med att flyga drönare över slottet vilket utgör brottslig verksamhet.

Tilltaget kategoriseras som misstänkt brott mot skyddslagen.

Säpo inkopplat

Med tanke på brottets allvarsgrad så är även Säkerhetspolisen, SÄPO, inkopplat. Ännu så länge är det dock polismyndigheten som handlägger ärendet.

– Vi har ett nära samarbete med Polismyndigheten både i de här frågorna gällande drönare och även generellt, uppger Karin Lutz vid Säpos presstjänst till Aftonbladet.

Särskilda skyddsobjekt

Kungliga slottet, Drottningholms slott och Haga slott är särskilda skyddsobjekt med följande regler klargör Kungliga Hovstaterna:

Kungliga slottet: förbjudet att flyga drönare över slottsområdet.

Drottningholms slott: förbjudet att flyga drönare över slottsområdet.

Haga slott: förbjudet att fotografera och filma från luften. Det är inte heller tillåtet att fotografera eller filma Haga slott från marken.

Två misstänka personer

Detta är andra gången på kort tid polisen larmas till statschef Carl XVI Gustaf och Drottning Silvias permanenta hem Drottningholms Slott.

I början av januari påträffades två misstänkta personer på ett område vid slottet där det är förbjudet för allmänheten att vistas.

Omhändertogs av högvakten

Det rörde sig om två kvinnor i 20-årsåldern som överträtt tillträdesförbudet och omhändertagits av högvakten.

Kungafamiljen flyttade in 1981

Drottningholms Slott är Kung Carl XVI Gustafs och Drottning Silvias permanenta bostad. Kungafamiljen flyttade in på slottet 1981. Rummen i slottets södra del är reserverade för Kungaparet. Dock är slottet och parken till största delen öppen för besökare året om, enligt webbsidan De Kungliga Slotten.

På UNESCO:s världsarvslista

Drottningholms slott finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Det är Sveriges bäst bevarade kungliga slott och uppfördes på 1600-talet i Sverige och är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden.

Foto: Victor Ericsson, Kungl. Hovstaterna

Text: Redaktionen