JUST NU: Rysk befälhavare mördad – av sina egna soldater

2022 03 25

I samband med striderna i Ukraina uppges nu ryska soldater vända sig mot sina egna befälhavare.

Missnöjet inom den ryska diktaturens armé ökar i takt med att en hel del inte går som planerat för Putinregimen. Många soldater har fått se sina unga vänner dödas i striderna och de ryska dödstalen kan enligt vissa uppgifter vara över 15 000 personer.

Mördad av sina egna

Diktatorns anfallskrig mot Ukraina har stött på omfattande problem och nu rapporterar Sky News att befälhavaren för Rysslands 37:e brigad tros ha mördats av de soldater han själv styr över.

Soldaterna mycket upprörda

– Yuri Medvechek som ledde 37:e brigaden tros ha blivit avsiktligt ihjälkörd med ett fordon, uppger Sky News.

Bakgrunden bedöms vara att soldaterna blivit så pass upprörda och arga över arméledningens agerande som lett till att många av soldaternas kamrater dödats på slagfälten.

På grund av förlusterna

– Befälhavaren dödades av sina egna trupper som en konsekvens av de stora förlusterna som hans brigad har drabbats av tror vi, säger en myndighetskälla till Sky News.

– Det ger kanske en insikt i de moraliska utmaningar som de ryska trupperna har, uppger en myndighetskälla till BBC News.

Vissa uppgifter gör gällande att soldaternas mordförsök inte ledde till att befälhavaren avled utan att han fick föras iväg för vård i den ryska lydstaten Belarus.

Sjunde general dödad

Myndighetskällan uppger att ytterligare en hög rysk befälhavare dödats.

Det är generalöjtnanten som leder 49:e kombinerade vapenenheten som skall ha dödats i strid. Det är i så fall den sjunde ryska generalen som förlorat livet i anfallskriget mot Ukraina.

Soldaterna oerfarna

Diktaturen Ryssland hade enligt flera experter räknat med en betydligt snabbare seger och större framgångar i sitt försök att invadera Ukraina men flera olika faktorer bedöms bidra till att det går sämre än väntat för ryssarna.

Flera uppgifter klargör att många ryska soldater är väldigt unga och har begränsad erfarenheter både av militärtjänstgöring och strider.

Låg stridsmoral

Stridsmoralen inom ryska armén är sannolikt betydligt lägre än hos ukrainska armén som försvarar sitt land och sina familjer, rapporterar BBC News.

Dessutom har Ukrainas Väpnade Styrkor och president Volodymyr Zelensky fått betydligt större militärt stöd av USA, Nato och Europeiska Unionen inklusive Sverige och Finland än vad Vladimir Putin tros ha väntat sig.

Då som nu – Diktaturen i öst

Att Sverige sänt vapen till en av parterna i ett pågående krig för första gången sedan finska vinterkriget 1939 är ett tydligt exempel på det resoluta ställningstagande Västeuropa har tagit.

Även den gången var det den brutala diktaturen i öster som var skyldig – Sovjetunionen.

Ryssarna fryser

Ytterligare ett problem för diktaturens soldater är att de är bristfälligt utrustade. Maten räcker inte till, fordonen saknar bränsle och soldaternas kläder är för tunna och för dåliga enligt uppgifter. 
Bland annat ska ryska soldater ha drabbats av köldskador då det är brist på vinterkläder.

Foto: K Schmidt resp resp. Д Григорьев

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen