JUST NU: Rysk befälhavare mördad – av sina egna soldater

2022 03 25

I samband med striderna i Ukraina uppges nu ryska soldater vända sig mot sina egna befälhavare.

Missnöjet inom den ryska diktaturens armé ökar i takt med att en hel del inte går som planerat för Putinregimen. Många soldater har fått se sina unga vänner dödas i striderna och de ryska dödstalen kan enligt vissa uppgifter vara över 15 000 personer.

Mördad av sina egna

Diktatorns anfallskrig mot Ukraina har stött på omfattande problem och nu rapporterar Sky News att befälhavaren för Rysslands 37:e brigad tros ha mördats av de soldater han själv styr över.

Soldaterna mycket upprörda

– Yuri Medvechek som ledde 37:e brigaden tros ha blivit avsiktligt ihjälkörd med ett fordon, uppger Sky News.

Bakgrunden bedöms vara att soldaterna blivit så pass upprörda och arga över arméledningens agerande som lett till att många av soldaternas kamrater dödats på slagfälten.

På grund av förlusterna

– Befälhavaren dödades av sina egna trupper som en konsekvens av de stora förlusterna som hans brigad har drabbats av tror vi, säger en myndighetskälla till Sky News.

– Det ger kanske en insikt i de moraliska utmaningar som de ryska trupperna har, uppger en myndighetskälla till BBC News.

Vissa uppgifter gör gällande att soldaternas mordförsök inte ledde till att befälhavaren avled utan att han fick föras iväg för vård i den ryska lydstaten Belarus.

Sjunde general dödad

Myndighetskällan uppger att ytterligare en hög rysk befälhavare dödats.

Det är generalöjtnanten som leder 49:e kombinerade vapenenheten som skall ha dödats i strid. Det är i så fall den sjunde ryska generalen som förlorat livet i anfallskriget mot Ukraina.

Soldaterna oerfarna

Diktaturen Ryssland hade enligt flera experter räknat med en betydligt snabbare seger och större framgångar i sitt försök att invadera Ukraina men flera olika faktorer bedöms bidra till att det går sämre än väntat för ryssarna.

Flera uppgifter klargör att många ryska soldater är väldigt unga och har begränsad erfarenheter både av militärtjänstgöring och strider.

Låg stridsmoral

Stridsmoralen inom ryska armén är sannolikt betydligt lägre än hos ukrainska armén som försvarar sitt land och sina familjer, rapporterar BBC News.

Dessutom har Ukrainas Väpnade Styrkor och president Volodymyr Zelensky fått betydligt större militärt stöd av USA, Nato och Europeiska Unionen inklusive Sverige och Finland än vad Vladimir Putin tros ha väntat sig.

Då som nu – Diktaturen i öst

Att Sverige sänt vapen till en av parterna i ett pågående krig för första gången sedan finska vinterkriget 1939 är ett tydligt exempel på det resoluta ställningstagande Västeuropa har tagit.

Även den gången var det den brutala diktaturen i öster som var skyldig – Sovjetunionen.

Ryssarna fryser

Ytterligare ett problem för diktaturens soldater är att de är bristfälligt utrustade. Maten räcker inte till, fordonen saknar bränsle och soldaternas kläder är för tunna och för dåliga enligt uppgifter. 
Bland annat ska ryska soldater ha drabbats av köldskador då det är brist på vinterkläder.

Foto: K Schmidt resp resp. Д Григорьев

Text: Redaktionen