Rusning till bilbutiker – panikhandlar samma produkt
2024 01 10
Mängder av bilister har i dagarna panikhandlat samma typer av produkter.
Iskylan tog ett järngrepp om Sverige förra veckan.
En hel del har skräckköerna på E22 på näthinnan – där folk satt fast i sina bilar i uppemot ett dygns tid och gick en kamp mot klockan för att drivmedel eller batteri skulle räcka till dess att de kom loss.
Nu agerar svenska bilägare.
En anstormning har skett för att handla på sig bilbatterier på grund av det mycket kalla vädret, rapporterar Sveriges Radio.
– Alla skulle ha batterier. Även starthjälp i övrigt, startkablar, startbooster, billaddare, torkarblad på det och spolarvätska. Det är hårdvaluta just nu, säger exempelvis Hans Hedlund, butikschef på en bilbutik i Borås, till radion.
"Förkortar livslängden"
Enligt butikschefen har köerna ringlat långa för att inhandla just sådana produkter som ska förebygga att man strandas i sin bil när det blir för kallt.
Just batterier kan vara extra känsligt.
– Kör du mycket korta sträckor och exempelvis har en dieselvärmare som drar en hel del, då förkortar du livslängden på batteriet om du inte laddar det emellanåt, säger Hans Hedlund.
Antalet skador ökar
Januari är, även utan den riktigt kalla kylan som drabbat Sverige de senaste dagarna, högsäsong för vägassistans.
Försäkringsbolaget If, som tidigare sett ökad skadestatistik i just januari, menar att man ska göra det till en vana att dubbelkolla batteriet.
– Om bilen är helt ny är inte ett dåligt batteri ett problem, men efter tre eller fyra år är det troligt att startbatteriet försvagas så mycket att det bör bytas ut. För vissa elbilar krävs byte av 12-voltsbatteriet vart tredje år. Ett bra batteri ska visa 12,7 volt, om mätningen visar 12 volt är batteriet i dåligt skick, har Johan Granholm, motorexpert på If, sagt vid ett tidigare tillfälle.
Undvik resor under milen
Försäkringsbolaget delar Hans Hedlunds råd – kör inte för många korta resor med bilen Det kan ta död på batteriet.
– Kort körning under en mil ger batteriet dåliga möjligheter att ladda, och om det finns många korta resor försvagas batteriet kraftigt. Det är inte heller någon bra idé att lämna bilen oanvänd under lång tid, då förbrukar du batteriet, lyder Johan Granholms rekommendation.
Foto: J. Kavan
Text: Redaktionen