JUST NU: Rörande återförening i spillrorna efter Rysslands bomber

2022 04 13

Glädjen nådde inga gränser när en man återförenades med sin hundvalp, som räddades i spillrorna av en sönderbombad by i östra Ukraina.

Förstörelsen är enorm i Ukraina efter invasionen i landet signerat den brutala diktatorn Vladimir Putin i Ryssland. Bara i staden Mariupol uppges över 20 000 civila ha mist livet, enligt stadens borgmästare.

Drygt sju miljoner befinner sig på flykt. 4,5 miljoner av dem har lämnat Ukraina och rest in i fredliga länder i Europa.

Hundvalp räddades

Men mitt i allt lidande och elände släpps nu uppgifter om en rörande återförening i Mykhailivka i Donbasregionen, östra Ukraina, rapporterar Sky News.

Det handlar om en oskyldig hundvalp som räddats från spillrorna i en sönderbombad byggnad.

Ägare och valp undkom döden

– En by i Donbas bombarderas av Ryssland och en valp fanns under spillrorna. Räddningstjänsten kunde rädda honom och ge tillbaka honom till ägaren (som själv undkom döden från bombardemanget). Räddningstjänstarbetare arbetar hårt 24 timmar om dygnet och räddar liv, framhäver den före detta ukrainska parlamentarikern Anton Gerashchenko på Twitter.

Grävdes fram i vraken

En video som härstammar från den ukrainska polisen visar hur flera personer från räddningstjänsten jobbar intensivt med att gräva fram valpen som begravts under stenar, splitter och annat löst material som pulveriserats av de ryska bomberna.

Vacker återförening

Valpen ser på bilderna ut att vara illa däran, men överlevde angreppet och piggnade till när den kunde överlämnas till sin husse.

Båda två fick sina hem förstörda av de ryska bomberna under onsdagen.

Hundar flyr kriget

Miljoner människor har flytt kriget i Ukraina och det är inte mycket de får med sig. Just djuren, främst hundar och katter, har dock ofta fått följa med sina hussar och mattar på flykten. 

I början av april meddelade Jordbruksverket att man lättar på reglerna för att ukrainska hundar lättare ska kunna följa med till Sverige.

Djurens funktion

– Dessa människor har det illa nog som de har det och då bör de kunna ta med sina sällskapsdjur, sade länsveterinären Anna-Maria Andersson till SVT då.

Jordbruksverket ändrar regler

Vanligen behöver man visa upp intyg för bland annat vaccinering och avmaskning när man reser över gränsen med sin hund. 

Jordbruksverket har infört ett undantag till denna regel som en konsekvens av kriget, men uppmuntrar samtidigt att få djuret undersökt av veterinär så fort man kommer till Sverige. En kostnad som myndigheten erbjuder sig att betala.

Foto: Ukrainska polisen

Text: Redaktionen