JUST NU: Rörande återförening i spillrorna efter Rysslands bomber

2022 04 13

Glädjen nådde inga gränser när en man återförenades med sin hundvalp, som räddades i spillrorna av en sönderbombad by i östra Ukraina.

Förstörelsen är enorm i Ukraina efter invasionen i landet signerat den brutala diktatorn Vladimir Putin i Ryssland. Bara i staden Mariupol uppges över 20 000 civila ha mist livet, enligt stadens borgmästare.

Drygt sju miljoner befinner sig på flykt. 4,5 miljoner av dem har lämnat Ukraina och rest in i fredliga länder i Europa.

Hundvalp räddades

Men mitt i allt lidande och elände släpps nu uppgifter om en rörande återförening i Mykhailivka i Donbasregionen, östra Ukraina, rapporterar Sky News.

Det handlar om en oskyldig hundvalp som räddats från spillrorna i en sönderbombad byggnad.

Ägare och valp undkom döden

– En by i Donbas bombarderas av Ryssland och en valp fanns under spillrorna. Räddningstjänsten kunde rädda honom och ge tillbaka honom till ägaren (som själv undkom döden från bombardemanget). Räddningstjänstarbetare arbetar hårt 24 timmar om dygnet och räddar liv, framhäver den före detta ukrainska parlamentarikern Anton Gerashchenko på Twitter.

Grävdes fram i vraken

En video som härstammar från den ukrainska polisen visar hur flera personer från räddningstjänsten jobbar intensivt med att gräva fram valpen som begravts under stenar, splitter och annat löst material som pulveriserats av de ryska bomberna.

Vacker återförening

Valpen ser på bilderna ut att vara illa däran, men överlevde angreppet och piggnade till när den kunde överlämnas till sin husse.

Båda två fick sina hem förstörda av de ryska bomberna under onsdagen.

Hundar flyr kriget

Miljoner människor har flytt kriget i Ukraina och det är inte mycket de får med sig. Just djuren, främst hundar och katter, har dock ofta fått följa med sina hussar och mattar på flykten. 

I början av april meddelade Jordbruksverket att man lättar på reglerna för att ukrainska hundar lättare ska kunna följa med till Sverige.

Djurens funktion

– Dessa människor har det illa nog som de har det och då bör de kunna ta med sina sällskapsdjur, sade länsveterinären Anna-Maria Andersson till SVT då.

Jordbruksverket ändrar regler

Vanligen behöver man visa upp intyg för bland annat vaccinering och avmaskning när man reser över gränsen med sin hund. 

Jordbruksverket har infört ett undantag till denna regel som en konsekvens av kriget, men uppmuntrar samtidigt att få djuret undersökt av veterinär så fort man kommer till Sverige. En kostnad som myndigheten erbjuder sig att betala.

Foto: Ukrainska polisen

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen