JUST NU: Rörande återförening i spillrorna efter Rysslands bomber

2022 04 13

Glädjen nådde inga gränser när en man återförenades med sin hundvalp, som räddades i spillrorna av en sönderbombad by i östra Ukraina.

Förstörelsen är enorm i Ukraina efter invasionen i landet signerat den brutala diktatorn Vladimir Putin i Ryssland. Bara i staden Mariupol uppges över 20 000 civila ha mist livet, enligt stadens borgmästare.

Drygt sju miljoner befinner sig på flykt. 4,5 miljoner av dem har lämnat Ukraina och rest in i fredliga länder i Europa.

Hundvalp räddades

Men mitt i allt lidande och elände släpps nu uppgifter om en rörande återförening i Mykhailivka i Donbasregionen, östra Ukraina, rapporterar Sky News.

Det handlar om en oskyldig hundvalp som räddats från spillrorna i en sönderbombad byggnad.

Ägare och valp undkom döden

– En by i Donbas bombarderas av Ryssland och en valp fanns under spillrorna. Räddningstjänsten kunde rädda honom och ge tillbaka honom till ägaren (som själv undkom döden från bombardemanget). Räddningstjänstarbetare arbetar hårt 24 timmar om dygnet och räddar liv, framhäver den före detta ukrainska parlamentarikern Anton Gerashchenko på Twitter.

Grävdes fram i vraken

En video som härstammar från den ukrainska polisen visar hur flera personer från räddningstjänsten jobbar intensivt med att gräva fram valpen som begravts under stenar, splitter och annat löst material som pulveriserats av de ryska bomberna.

Vacker återförening

Valpen ser på bilderna ut att vara illa däran, men överlevde angreppet och piggnade till när den kunde överlämnas till sin husse.

Båda två fick sina hem förstörda av de ryska bomberna under onsdagen.

Hundar flyr kriget

Miljoner människor har flytt kriget i Ukraina och det är inte mycket de får med sig. Just djuren, främst hundar och katter, har dock ofta fått följa med sina hussar och mattar på flykten. 

I början av april meddelade Jordbruksverket att man lättar på reglerna för att ukrainska hundar lättare ska kunna följa med till Sverige.

Djurens funktion

– Dessa människor har det illa nog som de har det och då bör de kunna ta med sina sällskapsdjur, sade länsveterinären Anna-Maria Andersson till SVT då.

Jordbruksverket ändrar regler

Vanligen behöver man visa upp intyg för bland annat vaccinering och avmaskning när man reser över gränsen med sin hund. 

Jordbruksverket har infört ett undantag till denna regel som en konsekvens av kriget, men uppmuntrar samtidigt att få djuret undersökt av veterinär så fort man kommer till Sverige. En kostnad som myndigheten erbjuder sig att betala.

Foto: Ukrainska polisen

Text: Redaktionen


Norge vänder sig till hela världen: “Helt fruktansvärt”

2025 04 28

Norges utrikesminister Espen Barth Eide påkallar hela världens uppmärksamhet.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023, som dödade över 1 000 personer, och det efterföljande eskalerande kriget i Gaza.

Men världen har tystnat trots att konflikten pågår för fullt, anser Espen Barth Eide.

– Det är en helt fruktansvärd situation. Situationen i Gaza är nu faktiskt värre än den var innan vapenvilan, som bröts av Israel, säger han enligt Dagbladet som hänvisar till en intervju med nyhetsbyrån NTB.

"Alldeles för tyst"

Enligt palestinska hälsomyndigheter har över 51 000 människor i Gaza dödats av israeliska attacker sedan oktober 2023.

Av dessa uppges minst 16 000 vara barn. Tusentals personer saknas i ruinerna.

Både FN:s särskilda sändebud Francesca Albanese och Amnesty International hävdar att kriget är ett pågående folkmord.

– Världssamfundet är alldeles för tyst. Det finns en stark kontrast mellan det som händer i Gaza och det fokus det får, säger Espen Barth Eide.

Han menar att den stora politiska diskussionen istället handlar om tullar numera.

– Samtidigt har situationen i Gaza gått från dåligt itll värre, säger utrikesministern.

Israel: kritiskt skede

När den norska statsministern Jonas Gahr Støre och hans finansminister Jens Stoltenberg var på besök i Vita huset häromveckan fanns inte kriget i Gaza på agendan.

USA:s president Donald Trump har ställt sig helhjärtat på Israels sida. Nyligen bad Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om tålamod då kriget går in i en “kritisk fas” för att få hem gisslan som tagits av Hamas.

– Vi befinner oss i ett kritiskt skede av operationen, och vid denna tidpunkt behöver vi tålamod och beslutsamhet för att vinna, säger Netanyahu enligt norska Sol.

Hamas hade då nyligen avvisat ett nytt förslag om vapenvila.

Frankrike: "oacceptabelt"

Flera världsledare, däribland Frankrikes president Emmanuel Macron, har de senaste veckorna kritiserat att nödsändningar till Gazas befolkning till stor del stoppats efter att förhandlingarna om en vapenvila brakat samman.

Det israeliska beslutet att blockera bistånd från att komma in i Gaza är oacceptabelt, framhåller den franska regeringen i ett uttalande.

Sedan tidigare har Internationella brottmålsdomstolen, ICC, utfärdat en arresteringsorder mot Netanyahu för misstänkt krigsbrott i Gazaremsan.

Foto: WTO/Prime Vision

Text: Redaktionen


Anmäl alla du ser – samtliga bilister i Sverige uppmanas

2025 04 28

En särskild uppmaning gäller i trafiken från och med 1 maj.

Anmäl alla dåliga vägar du ser.

Så lyder instruktionen från Riksförbundet M Sverige till landets bilister.

Det är dags för Nationella Potthålsveckan, som varar mellan 1 och 7 maj, då omfattande krafttag görs för att förbättra vägarna i hela Sverige.

– Vi uppmuntrar alla att ta sig tiden att göra en anmälan under potthålsveckan. Även om det kan kännas som att inget händer är detta ett viktigt verktyg, säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på M Sverige, i ett uttalande på måndagen.

En anmälan ska ofta gå till antingen Trafikverket eller kommunen.

Blivit vardag

Branschorganisationen understryker att mer än var fjärde statlig väg bedöms vara i dåligt skick.

Pottenhålen är en av anledningarna.

– Det är inte konstigt att potthål och vägskador blivit vardag för många människor. Men så måste det inte vara. Med potthålsveckan hoppas vi att bryta uppgivenheten, säger Jacbo Sidenvall.

Och enligt M Sverige är förutsättningarna att bli av med besvären bättre än på länge.

– Det handlar om att hjälpas åt för att lyfta vägnätet till en bra standard. Med Trafikverkets nya uppdrag finns goda förutsättningar för att skadorna åtgärdas snabbare.

Stor olycksrisk

Det finns flera risker med potthål på vägarna.

Risken för olyckor ökar när kontakt mellan asfalt och däck avbryts. Dessutom är själva undanmanövreringen när bilförare försöker styra förbi hålen ett moment som också höjer risken för olyckor.

– Vägskador tar också uppmärksamheten från trafiksituationen. Den ständiga avläsningen av omgivningarna som är så viktig för säker körning bryts när vägbanan inte håller måttet, säger Jacob Sidenvall.

– Dessutom blir man dåsig av att köra på ojämna och högljudda vägar.

Löftet: vägarna ska bli bättre

Regeringen gick i höstas fram med ett ökat anslag för vägar. Det inkluderar bland annat ett underhåll som ska möjliggöra att laga och förebygga potthål.

Förra månaden gick infrastrukturplaneringen in i en ny fas när Trafikverket fick uppdraget att föreslå en övergripande nationell plan för perioden 2026-20237.

Transportsystemet ska vara robust och effektivt och varje trafikslags fördelar ska utnyttjas på bästa sätt. Regeringen satsar stort på underhåll av vägar och järnvägar, men också på nya investeringar, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Foto: H. Berg

Text: Redaktionen