SVERIGE: Rökare krävs på chockbelopp

2023 07 05

För två år sedan vräktes en man i 30-årsåldern från sin hyresrätt i Malmö.

Vid en besiktning av lägenheten upptäckte hyresvärden att lägenheten var nikotinskadad.

Anledningen: Mannen hade rökt inomhus.

– Värden blev tvungen att göra en omfattande renovering. Det handlade bland annat om spärrmålning av väggar, nytt klinkergolv, slipning av parkett och sprutlackering av köksluckor, rapporterar Hem och hyra.

Efter renoveringen av lägenheten krävde hyresvärden att mannen skulle stå för kostnaderna.

Men värden fick inte tag på honom och kravet förblev obetalt.

Därför valde hyresvärden att ta ärendet till rätten.   

Tvingas betala

Nu tvingas den före detta hyresgästen att betala 86 000 kronor. Det fastslår tingsrätten i en färsk dom.

Mannen får själv stå för notan för renoveringen av lägenheten, som landade på 70 000 kronor.

Dessutom ska han betala 16 000 kronor till hyresvärden för två uteblivna hyresbetalningar, uppger Hem och hyra.

Vanligare fenomen

De senaste åren har det rapporterats om flera fall där fastighetsägare kräver hyresgäster på stora summor pengar kopplat till att personerna rökt inomhus.

I april 2022 blev en hyresgäst i Malmö stämd på en rekordsumma.

Den 58-årige mannen rökte inomhus varje dag i cirka 20 år, vilket ledde till omfattande skador inne i lägenheten.

Tingsrätten fastslog att mannen skulle betala rekordhöga 415 000 kronor för skadorna.

Fakta rökning inomhus

- Generellt sett är det tillåtet att röka i sin bostad. Det finns ingen lag som förbjuder rökning i bostaden.

- Undantag är allergiboenden. Där förbjuder man i regel rökning, parfymer, husdjur och starka lukter.

- Med rökning avses tobaksrökning i form av cigaretter, cigarrer, pipa, vattenpipa och liknande.

- Som hyresgäst är du skyldig att vårda din lägenhet och du kan bli ersättningsskyldig för skador som uppstår. Att åtgärda nikotinskadade tapeter och inredning kan bli kostsamt.

Källa: Hyresgästföreningen

Foto: K. Link

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen