JUST NU: Putinregimen slår till mot rockstjärna

2022 05 25

En av Rysslands populäraste rockartister, Juri Sjevtjuk, ställs inför rätta efter att ha förolämpat ledningen i Kreml.

Han anklagats för att öppet kritiserat Rysslands krig i Ukraina under en konsert i den ryska staden Ufa, rapporterar Svenska Yle.

Under spelningen vände sig den 65-årige artisten sig till publiken och höll en kort monolog om Kremls anfallskrig i Ukraina.

– Och nu dödas människor i Ukraina, varför?  Unga i Ryssland och Ukraina stupar igen. Gamla människor, kvinnor och barn tvingas dö för en tsars megalomaniska idéers skull, sa han enligt Yle och tillade:

– Fosterlandet är inte presidentens rumpa, som man ständigt måste slicka och kyssa, fortsatte han. Hemlandet är en fattig tant på stationen som säljer potatis. Det är fosterlandet.

Rungande applåder

Sjevtjuks anförande filmades och videon spreds snabbt på sociala medier. Publiken, drygt 10 000 personer, applåderade och jublade efter artistens krigskritik.

Konfronterades efter spelningen

Den ryska polisen var inte lika imponerade. Direkt efter konserten stegade polisen in. 

Enligt lokala myndigheter ville polisen först arrestera artisten, men nöjde sig med ett protokoll. Enligt polisens står Sjevtjuk anklagade för att ha ”förolämpat den ryska armén”, vilket inte är tillåtet enligt rysk lag.

Ny lagar

Den 4 mars införde den ryska staten nya lagar som förbjuder spridning av ”falsk information” om den ”särskilda militära operationen” i Ukraina.

Lagarna innebär att det är kriminellt att tala om kriget i Ukraina på ett sätt som den ryska staten inte godkänner.

Den 25 mars godkände diktatorn Vladimir Putin ytterligare en lag som innebär att ryska medborgare riskerar 15 år i fängelse för spridning av ”falsk information” om ryska myndigheters arbete utomlands, rapporterade AFP.

Flera tusen har dömts

De nya lagarna har använts flitigt i ryska domstolar de senaste tre månaderna – efter att Rysslands invasion av Ukraina.

Hittills har 2 000 ryska medborgare dömts efter samma lag som Sjevtjuk påståtts har brutit mot, rapporterar Svenska Yle med hänvisning till den ryska människorättsorganisationen Agora.

Om Sjevtjuk fälls i rätten riskerar han böter på 50 000 rubel, motsvarande 8 600 kronor.

Foto: President of Russia Office 

Arkivbild: S. M. Khamseh

Text: Redaktionen