Ny hemsk fas i Ukraina – Riskerar att frysa ihjäl i helgen

2022 03 12

Inte nog med Putins bombningar och massmördande – nu kommer nästa hemska fas för Ukrainas hårt plågade befolkning.

För många ukrainska familjer var det mesta frid och fröjd för bara tre veckor sedan. Men nu har vänner dödats av Putinregimens soldater och andra riskerar att frysa ihjäl i helgen.

Sådan är verkligheten för drabbade invånare i Ukraina just nu.

Totalt mörker

Det är overkligt och ofattbart. Men det som alldeles nyligen för många var ett fint och blomstrande liv har nu förvandlats till totalt mörker, lidande och ond bråd död.

Bara i staden Kharkiv har 48 skolor bombats av ryska armén rapporterar BBC i dag.

Och i Mariupol tvingas man begrava folk i stora svarta sopsäckar i massgravar. Livet i Ukraina har ödelagts och ännu värre.

Olagliga vapen

Totalt har 564 civila dödats och 982 skadats enligt FN:s Höga Kommissionär för Mänskliga Rättigheter. Men de verkliga siffrorna bedöms vara ännu högre, uppger CNN.

– FN har fått trovärdiga rapporter om att de ryska trupperna använder klusterammunition, inklusive i de tätbefolkade områdena, uppger FN-talespersonen Rosemay DiCarlo som fastslår att det bryter mot internationella lagar.

20 minusgrader

Som om inte allt detta vore nog kommer nu nästa brutala slag mot Ukrainas folk.

Temperaturen väntas sjunka ned nära 20 minusgrader på en del håll i landet, rapporterar Washington Post. Samtidigt bor många i skyddsrum dygnet runt där man saknar både el, vatten och på en del håll även mat.

Riskerar frysa ihjäl

Människor som redan svälter och törstar riskerar med andra ord att frysa ihjäl de kommande dagarna. Allt på grund av Rysslands diktator Putins grymma anfallskrig mot Ukraina som skapat kaos och raserad infrastruktur för landets 44 miljoner invånare.

Köld och utmattning

Med så låga temperaturer i lokaler där såväl barn som gamla och sjuka tvingas vistas väntas folk att duka under av köld och utmattning.

Hjälporganisationer försöker få ut filtar och förnödenheter med det är svåra förhållanden även för hjälporganisationerna.

Panikångest

Inte minst de ukrainska flyktingarna som till stor del finns kvar inne i Ukraina drabbas mycket hårt.

Alexandra Parnebjörk vid hjälporganisationen Plan International förklarar att den vanligaste uppgiften för många sjukvårdare vid gränsövergångarna har varit att hjälpa människor som drabbats av hypotermi, det vill säga nedkylning.

– Det andra vanligaste är att ge psykosocialt stöd och hjälpa personer med panikångestattacker, säger hon till SVT.

Dessutom snö

Washington Post rapporterade I veckan att 650 000 ukrainare saknar elektricitet efter bombningarna samtidigt som landet går mot vinterns hittills kallaste dagar.

Arktiskt luft sveper in över Ukraina och det kan bli ner mot 12 grader kallare än vanligt, det vill säga nära 20 minusgrader.

– Dessutom väntas upp till 12 centimeter snö i delar av nordöstra Ukraina, uppger Washington Post.

Arkivfoto: F. Bunkens

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen