Regeringen inleder omstridd kartläggning – ”risk för ökad rasism”
2024 10 25
Regeringen ska kartlägga vilka värderingar människor som invandrar till Sverige har med sig.
En kartläggning av invandrares värderingar kommer att genomföras årligen.
Syftet är att dra slutsatser om integrationens utveckling och blottlägga uppfattningar som inte stämmer överens med samhällets grundläggande normer och värderingar.
Det kan till exempel handla om synen på kvinnors rättigheter och homosexuella, uppger integrationsminister Mats Persson (L).
– I Sverige är vi stolta över kvinnors rättigheter och synen på homosexuella. Det har varit en kamp, men nu ser vi tendenser till krafter som vill motarbeta den, säger han till Aftonbladet.
Ministern framhåller att kartläggningen ger regeringen en möjlighet att ”få en bild av hur verkligheten ser ut i dag”.
– Vi ser ju hur Pridetåg eller kippavandringar runt om i Sverige blir, där det är motdemonstranter som skriker och beter sig hotfullt mot dem som bara vill uttrycka sina åsikter. Så det är klart att det finns krafter i samhället som vill motarbeta den liberala demokratin, säger han till tidningen.
Kritik: ”Risk för ökad rasism”
Regerings beslut kritiseras av Milyon Tekle-Haile (S), ordförande i utbildningsnämnden i Göteborg.
I ett långt inlägg på sociala medier vänder hon sig direkt till integrationsminister Mats Persson.
– Att sätta likhetstecken mellan olika individer utifrån deras bakgrund riskerar att förenkla och förvränga en komplex verklighet.
– Ditt förslag att utreda värderingar ger intrycket av djup okunskap och rädsla. Vi behöver fler röster som står upp för ett samhälle där alla värderas och får sina möjligheter. Det är på tiden att vi gemensamt motverkar den negativa retorik som sprider sig och istället arbetar för en inkluderande och förstående debatt.
Milyon Tekle-Haile fruktar att regeringens kartläggning kommer spä på rasismen i samhället.
I en intervju med GP konstaterar socialdemokraten att Sverige har flera utmaningar med segregation och att det behövs åtgärder på flera områden.
– Men i stället för att lösa dem skyller man på invandrare. Risken är att det leder till mer stigmatisering, att det ökar vi-och-dem-känslan, diskrimineringen och rasismen, säger hon till tidningen.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen