Riktigt dåligt av SD – Minister upprörd och Jimmie missnöjd

2021 11 09

SD-ledamöterna är i särklass sämst av partierna på att vaccinera sig och nu får partiet en uppsträckning av både socialministern och sin egen partiledare.

Aftonbladets stora enkät för alla 349 riksdagsledamöterna visar att ett parti är klart sämst – nämligen Sverigedemokraterna.

6 av 8 partier får MVG

308 av de 349 ledamöterna har svarat på frågan och i 7 av de 8 partierna har samtliga svarande fullvaccinerats.  V, MP, S, L, C, KD och M får alla 100 % i undersökningen bland de som svarat. Men en rad moderater har duckat frågeställningen och bland Sverigedemokraterna är det riktigt dåligt.

4 av SD:s ledamöter har svarat att de är ovaccinerade och dessutom står det klart att ytterligare 3 SD-are som inte svarade på frågan är ovaccinerade vilket gör att man kommer upp i hela 7 ovaccinerade riksdagsledamöter. Möjligen är siffran betydligt högre då rekordmånga SD-ledamöter duckade frågeställningen, se nedan.

Minister ryter ifrån mot SD

Socialminister Lena Hallengren ryter nu ifrån.

– Man måste förstå vad det här ger uttryck för, ett av partierna i Sveriges riksdag med många sympatisörer skickar signaler som blir väldigt farliga. Det är en fråga för ett helt parti att ta ansvar. Jag tänker på SD. Jag uppfattar att alla andra partier tar ansvar att uppmuntra och uppmana till vaccination, säger Lena Hallengren.

Jimmie inte helt glad på SD

Även SD:s egen partiledare markerar att man inte håller måttet om man struntar i vaccinering.

– Jag har varit väldigt tydlig tycker jag med att man ska vaccinera sig, om det inte finns några medicinska skäl för att inte göra det. Men jag utgår ifrån att kan man vaccinera sig så ska man göra det, säger Jimmie Åkesson (SD) till DN.

SD-ledaren försäkrar att han själv har tagit både dos 1 och dos 2 och därmed är fullvaccinerad.

Fiasko för SD – Frågetecken för M

Aftonbladets undersökning visar följande avseende antal ledamöter som ej vaccinerats samt hur många som ej svarat ja eller nej på frågan:

🔴 V      0  ovaccinerade och 3 ej svarat

🟢 MP  0 ovaccinerade och 0 ej svarat – Bästa parti

🔴 S      0 ovaccinerade och 1 ej svarat – Näst bästa parti

🟢 C      0 ovaccinerade och 2 ej svarat

🔵 L      0 ovaccinerade och 2 ej svarat

🔵 M    0 ovaccinerade och 13 ej svarat – Många svarade ej

🔵 KD   0 ovaccinerade och 1 ej svarat

🔵 SD   4 ovaccinerade och 19 ej svarat varav 3 ovaccinerade redan är kända = 7 ovaccinerade – Klart sämsta parti

Ej svarat inkluderar de som inte ville svara på frågan men ändå responderade på enkäten.

Diverse ursäkter från SD

Svarsfrekvensen är på hela 89 % eller mer för alla partier utom Moderaterna på 81 % och SD på bottenlåga 69 %.

Aftonbladet ger följande information om några av de SD-are som inte är fullvaccinerade.

– Det blev liksom inte av riktigt, säger Runar Filper (SD) som tagit dos 1 och lovar att ta dos 2 framöver.

– Jag var tidigare covidsjuk, säger Lars Andersson (SD) som tänker vaccinera sig senare.

– Jag har inte avstått aktivt från att vaccinera mig, säger Cassandra Sundin (SD) som säger att hon av medicinska skäl väntat med dos  2.

– Jag är inte vaccinerad än eftersom jag nyligen hade covid-19 och enligt mina läkare därför har naturlig immunitet just nu, meddelar Mattias Karlsson (SD) som nyligen var svårt sjuk i covid-19.

Det är sedan tidigare känt att även Mattias Bäckström Johansson (SD), Anne Oskarsson (SD) och Roger Richthoff (SD) är ovaccinerade och Richthoff har kallat vaccinet för en giftspruta.

ANALYS

Det är jättedåligt att så många i SD inte vaccinerat sig. De kan framförallt skada sig själva men riskerar även att smitta andra.

Det kan även noteras att väldigt många i SD inte ens svarat på frågan och man undrar givetvis hur många bland de 19 som inte svarade som är ovaccinerade. Det är oroande! Även en hel del SD-väljare torde anse att partiet gör bort sig i frågan på riksnivå.

Moderaterna får inte godkänt

Inte heller Moderaterna kan ges godkänt då en hel drös moderater undvikit att svara på frågan.

Som riksdagsledamot ska man visa väljarna vad som gäller för att stoppa denna pandemi som skördat 15 000 dödsoffer i Sverige – och det är givetvis att ta vaccinet.

Det är ytterst få svenskar som har medicinska skäl att inte vaccinera sig. Tvärtom – för de allra flesta med olika typer sjukdomar är det extra viktigt att vaccinera sig eftersom man kan drabbas extra hårt av covid-19. Till exempel rekommenderas cancersjuka patienter att vaccinera sig klargör Cancerfonden.

Foto: Lena Hallengren, FB, Jimmie Åkesson, FB

[yop_poll id="805"]