Riktigt dåligt av SD – Minister upprörd och Jimmie missnöjd

2021 11 09

SD-ledamöterna är i särklass sämst av partierna på att vaccinera sig och nu får partiet en uppsträckning av både socialministern och sin egen partiledare.

Aftonbladets stora enkät för alla 349 riksdagsledamöterna visar att ett parti är klart sämst – nämligen Sverigedemokraterna.

6 av 8 partier får MVG

308 av de 349 ledamöterna har svarat på frågan och i 7 av de 8 partierna har samtliga svarande fullvaccinerats.  V, MP, S, L, C, KD och M får alla 100 % i undersökningen bland de som svarat. Men en rad moderater har duckat frågeställningen och bland Sverigedemokraterna är det riktigt dåligt.

4 av SD:s ledamöter har svarat att de är ovaccinerade och dessutom står det klart att ytterligare 3 SD-are som inte svarade på frågan är ovaccinerade vilket gör att man kommer upp i hela 7 ovaccinerade riksdagsledamöter. Möjligen är siffran betydligt högre då rekordmånga SD-ledamöter duckade frågeställningen, se nedan.

Minister ryter ifrån mot SD

Socialminister Lena Hallengren ryter nu ifrån.

– Man måste förstå vad det här ger uttryck för, ett av partierna i Sveriges riksdag med många sympatisörer skickar signaler som blir väldigt farliga. Det är en fråga för ett helt parti att ta ansvar. Jag tänker på SD. Jag uppfattar att alla andra partier tar ansvar att uppmuntra och uppmana till vaccination, säger Lena Hallengren.

Jimmie inte helt glad på SD

Även SD:s egen partiledare markerar att man inte håller måttet om man struntar i vaccinering.

– Jag har varit väldigt tydlig tycker jag med att man ska vaccinera sig, om det inte finns några medicinska skäl för att inte göra det. Men jag utgår ifrån att kan man vaccinera sig så ska man göra det, säger Jimmie Åkesson (SD) till DN.

SD-ledaren försäkrar att han själv har tagit både dos 1 och dos 2 och därmed är fullvaccinerad.

Fiasko för SD – Frågetecken för M

Aftonbladets undersökning visar följande avseende antal ledamöter som ej vaccinerats samt hur många som ej svarat ja eller nej på frågan:

🔴 V      0  ovaccinerade och 3 ej svarat

🟢 MP  0 ovaccinerade och 0 ej svarat – Bästa parti

🔴 S      0 ovaccinerade och 1 ej svarat – Näst bästa parti

🟢 C      0 ovaccinerade och 2 ej svarat

🔵 L      0 ovaccinerade och 2 ej svarat

🔵 M    0 ovaccinerade och 13 ej svarat – Många svarade ej

🔵 KD   0 ovaccinerade och 1 ej svarat

🔵 SD   4 ovaccinerade och 19 ej svarat varav 3 ovaccinerade redan är kända = 7 ovaccinerade – Klart sämsta parti

Ej svarat inkluderar de som inte ville svara på frågan men ändå responderade på enkäten.

Diverse ursäkter från SD

Svarsfrekvensen är på hela 89 % eller mer för alla partier utom Moderaterna på 81 % och SD på bottenlåga 69 %.

Aftonbladet ger följande information om några av de SD-are som inte är fullvaccinerade.

– Det blev liksom inte av riktigt, säger Runar Filper (SD) som tagit dos 1 och lovar att ta dos 2 framöver.

– Jag var tidigare covidsjuk, säger Lars Andersson (SD) som tänker vaccinera sig senare.

– Jag har inte avstått aktivt från att vaccinera mig, säger Cassandra Sundin (SD) som säger att hon av medicinska skäl väntat med dos  2.

– Jag är inte vaccinerad än eftersom jag nyligen hade covid-19 och enligt mina läkare därför har naturlig immunitet just nu, meddelar Mattias Karlsson (SD) som nyligen var svårt sjuk i covid-19.

Det är sedan tidigare känt att även Mattias Bäckström Johansson (SD), Anne Oskarsson (SD) och Roger Richthoff (SD) är ovaccinerade och Richthoff har kallat vaccinet för en giftspruta.

ANALYS

Det är jättedåligt att så många i SD inte vaccinerat sig. De kan framförallt skada sig själva men riskerar även att smitta andra.

Det kan även noteras att väldigt många i SD inte ens svarat på frågan och man undrar givetvis hur många bland de 19 som inte svarade som är ovaccinerade. Det är oroande! Även en hel del SD-väljare torde anse att partiet gör bort sig i frågan på riksnivå.

Moderaterna får inte godkänt

Inte heller Moderaterna kan ges godkänt då en hel drös moderater undvikit att svara på frågan.

Som riksdagsledamot ska man visa väljarna vad som gäller för att stoppa denna pandemi som skördat 15 000 dödsoffer i Sverige – och det är givetvis att ta vaccinet.

Det är ytterst få svenskar som har medicinska skäl att inte vaccinera sig. Tvärtom – för de allra flesta med olika typer sjukdomar är det extra viktigt att vaccinera sig eftersom man kan drabbas extra hårt av covid-19. Till exempel rekommenderas cancersjuka patienter att vaccinera sig klargör Cancerfonden.

Foto: Lena Hallengren, FB, Jimmie Åkesson, FB

[yop_poll id="805"]

86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen