Riksdagsledamöter anklagas – spred falska uppgifter

2024 11 09

Två riksdagsledamöter anklagas för att ha spridit falska uppgifter till hundratusentals människor.

Översvämningarna i Spanien, där över 200 personer har bekräftats döda, är en stor tragedi som har skakat både Spanien och omvärlden.

Nu anklagas två svenska riksdagsledamöter för att ha spridit falska uppgifter om den tragiska händelsen.

Inläggen med de felaktiga uppgifterna har setts av över 275 000 människor, rapporterar SVT.

”Kan fundera över vad som hänt”

Det är kristdemokraten Magnus Jacobsson och moderaten Jan Ericson som anklagas för att ha spridit felaktig information om översvämningarna.

I ett inlägg på X hävdar Magnus Jacobsson (D) att man i Spanien har tagit bort dammar som hade kunnat stoppa vattnets framfart.

Inlägget innehåller också en karta med blå prickar som påstås visa dammar som har avverkats.

– Sedan urminnes tider har våra förfäder byggt dammar för att skydda bosättningar och göra det möjligt att bruka jorden. Under senare år har det spritt sig en idé om att ”naturen skall återställas” vilket innebär att man bland annat tagit bort dammar som bromsar vattnets framfart, skriver Magnus Jacobsson på X.

– De blå prickarna är dammar som har avvecklats. Man kan fundera över vad som hänt om dessa fortfarande fans kvar, tillägger han, och syftar på den bifogade kartan över Valencia som är full av blåa prickar.

Men påståendet är felaktigt, menar SVT.

Försökt väcka debatt

Prickarna på kartan visar inte alls dammar som har avvecklats, enligt kanalen, som i sin tur hänvisar till den spanska faktagranskningssajten Maldita Climo.

De menar att prickarna visar föråldrade fisk- eller flodbarriärer.

Det är betydligt färre och mindre dammar som har rivits än vad den angivna kartan visar, enligt kanalen.

Magnus Jacobsson kommenterar kritiken i ett nytt inlägg på X.

– Nu har jag fått 3 förklaringar till bilden: dels utrivna dammar, befintliga dammar, bristfälliga dammar. Oaktat bildens korrekthet har jag försökt väcka debatten om vad som riskerar att ske om man tar bort dammar samtidigt som vi kommer att få mer nederbörd på grund av varmare klimat, skriver han.

– Notera att jag samtidigt med inlägget bifogade artiklar där det talas om att flera dammar har avvecklats i Europa, tillägger han, och delar ytterligare en länk som han menar bekräftar tesen om att dammar rivs och att detta leder till problem.

Den som har skrivit är ansvarig

Inlägget har också delats av en annan riksdagsledamot, Jan Ericson (M).

Han menar att den som har gjort det ursprungliga inlägget är ansvarig.

– Jag delade tråden för att resonemanget om dammars och våtmarkers betydelse är viktigt i klimatdebatten. Bilder och illustrationer får den ansvara för som har skrivit tweeten, säger Jan Ericson till SVT.

Foto: Melker Dahlstrand, Sveriges Riksdag

Text: Redaktionen


Viktigt polismeddelande till alla som kör bil – gäller hela veckan

2025 04 08

Under veckan kommer fler poliser att synas på och längst vägarna.

Detta eftersom polisen genomför en nationell trafikvecka mellan 7 och 13 april.

Från och med i dag, måndag, kommer fler hastighetskontroller att genomföras i hela landet.

– De extra hastighetskontrollerna kommer att genomföras i hela landet, både synligt med laserinstrument vid vägkanten, samt dolt med genomsnittshastighetsmätare – i såväl målade som civila polisbilar samt på motorcyklar, framhåller polisen i ett uttalande.

Målet med insatsen är att rädda liv.

– Polisens mål med att finnas i trafiken är inte att bötfälla någon utan att alla trafikanter ska få komma hem tryggt och säkert, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Avgörande betydelse

Enligt Transportstyrelsens preliminära siffror omkom 210 personer i vägtrafiken förra året. 

Vägar med hastighetsbegränsningar från 70 km/h och uppåt är överrepresenterade i olycksstatistiken.

Maria Krafft, måldirektör för trafiksäkerhet på Trafikverket, konstaterar att hastighetsöverträdelser i samband med kollisioner kan få ödesdigra konsekvenser. Fordonets hastighet har många gånger en avgörande betydelse för utgången av en olycka.

– Om alla håller hastighetsgränserna kan vi rädda ungefär 50 liv varje år. Kör man till exempel i 80 km/tim i stället för 90 km/tim halveras risken att omkomma om man frontalkrockar. Dessutom: när vi lättar på gasen sparar vi på bränslet och minskar utsläppen, säger hon.

Därför berättar polisen i förväg

Varje år genomför polisen flera nationella trafikveckor med olika fokusområden.

Enligt Polismyndigheten är insatsveckor i trafiken ett effektivt sätt att få trafikanter att sänka hastigheten, vilket också är anledningen till att polisen berättar om insatserna i förväg.

Fakta: Polisens nationella trafikveckor

- Den nationella trafikveckan med fokus på hastighet är en av många trafiksäkerhetsveckor som polisen genomför varje år.

- Under de andra veckorna ligger fokus på bland annat nykterhet, brott på väg och yrkestrafik.

- Syftet med veckorna är att kraftsamla resurser och göra samstämmiga kontroller i hela EU.

Källa: Polisen

Foto: Polisen

Text: Redaktionen


Ny skatt på väg – ”2 160 kronor om året”

2025 04 08

Skattebetalarna ska bidra till ny kärnkraft i Sverige.

Det föreslår en statlig utredning som regeringen har tillsatt.

Enligt utredning ska kraftbolag som investerar i ny kärnkraft erbjudas ett garanterat elpris på 80 öre/kWh i över 40 år. Om elpriset är lägre än så, ska mellanskillnaden täckas av staten genom en ny elskatt. 

Enligt elbolaget Nordic Green Energy kan det innebära en ökad kostnad med 2 160 kronor om året för villaägare. En summa som många inte är beredda att betala. Hela 85 procent av Sveriges villaägare är inte beredda att stå för kostnaden, framhåller Nordic Green Energy med hänvisning till en ny Sifo-undersökning.

Enligt undersökningen kan villaägare i genomsnitt tänka sig att betala upp till 1 134 kronor om året för mer kärnkraft. Alltså betydligt mindre än 2 160 kronor om året.

– Att en så stor majoritet inte är villig att betala vad kärnkraften kostar visar på ett tydligt behov av att se över alternativa lösningar. Vi kan inte låsa oss vid kärnkraft som den enda vägen framåt, särskilt när det är en investering som kommer att belasta svenska hushålls plånböcker under många år framöver, säger Lars Jungerth, affärsområdeschef konsument på Nordic Green Energy.

– För att säkerställa att elen blir både hållbar och prisvärd måste vi parallellt satsa på teknisk utveckling och snabbare utbyggnad av förnybara energikällor, så att vi kan minska vårt fossilberoende.

Ebba Busch: Stora risken är att inte göra något

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har försvarat finansieringsmodellen.

– Den stora risken är att inte göra den här investeringen, har hon sagt i SVT:s Aktuellt.

Här är finansieringsplanen

Regeringens finansieringsplan för ny kärnkraft kan sammanfattas i tre delar:

Statlig lånefinansiering Statliga lån med låg ränta för byggkostnader ställs ut av Riksgäldskontoret för att finansiera investeringar i ny kärnkraft. Staten kommer stå för 75 procent eller 300 miljarder kronor av investeringen. Räntan på de statliga lånen höjs successivt under driftsfasen för att ge incitament att ersätta de statliga lånen med marknadsfinansiering.

Prissäkringsavtal Ett prissäkringsavtal upprättas mellan staten och kärnkraftsproducenten. Kraftbolagen garanteras ett elpris på 80 öre/kWh i över 40 år. För perioder då marknadspriset på el är lägre än det avtalade lösenpriset uppstår en kostnad för staten, som finansieras med en ny skatt på elkunderna. I de fall marknadspriset är högre än lösenpriset kommer staten att erhålla intäkter från differenskontraktet som kan föras vidare till elkonsumenten.

Risk- och vinstdelning Den tredje komponenten är en risk- och vinstdelningsmekanism som ger projektägaren en lägsta avkastning på sin investering. När reaktorn tas i drift delas projektets vinster i de bästa utfallen med staten och elkonsumenterna.        

LÄS MER HÄR: CHOCKHÖJNING: Bortglömd skatt har ökat med 100 procent | Ekonomibladet

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Henrik Nyström Regeringskansliet

Text: Redaktionen