Riksdagen kallar upp myndighetschef – många har blivit av med körkortet

2025 05 06

Allt fler svenskar förlorar körkortet efter blodprov – nu kräver riksdagen svar från Transportstyrelsen.

Allt fler svenskar förlorar sina körkort efter att ha lämnat blodprov, trots att de varken är misstänkta för brott eller visat tecken på missbruk i vardagen. 

Nu kallas Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam till riksdagens trafikutskott efter att politiker krävt svar kring användningen av det kritiserade PEth-testet.

PEth-proverna ifrågasätts 

PEth-provet är ett blodprov som visar alkoholintag under de senaste veckorna. Det används i vissa fall som underlag för att bedöma om en person är lämplig att inneha körkort. Problemet, enligt kritikerna, är att testet kan ge utslag som leder till att körkortet dras in. Trots att individen inte begått något brott eller har en alkoholrelaterad diagnos.

Sverigedemokraterna meddelar nu att flera partier har gått samman och kallat Transportstyrelsens högsta chef till trafikutskottet. Där ska generaldirektören redogöra för hur myndigheten ser på testernas tillförlitlighet, och vilka konsekvenser dagens tillämpning får för vanliga medborgare.

– De som är påverkade av alkohol eller narkotika har inte bakom ratten att göra. Men att dra in körkortet enbart på grund av ett PEth-prov, utan andra bevis, är fullständigt oacceptabelt, säger Thomas Morell (SD), vice ordförande i trafikutskottet.

Körkortet förlorat 

Flera fall har uppmärksammats i media där personer förlorat både körkortet och jobbet, trots att deras läkare inte anser att något missbruk föreligger. En av dem är Linn Gustafsson från Karlstad, ambulanssjuksköterska.

– De tog mitt körkort och ställde diagnosen missbruk utan att ha pratat med mig eller ens träffat mig, säger hon till SVT. 

Bakgrunden var ett PEth-prov med förhöjda värden – något som alltså räckte för att hon skulle bedömas som olämplig att köra.

Politiker kräver förändring

Sverigedemokraterna menar att det krävs en översyn av regelverket, och vill veta vad myndigheten behöver för att förändra tillämpningen.

– Att dra in körkortet för vuxna, välfungerande människor på så svaga grunder är själva definitionen av ett storebrorssamhälle, säger Thomas Morell.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Pansarfordon rullar mot ryska gränsen

2025 05 05

Ukraina har genomfört en överraskande framryckning i Kurskregionen i södra Ryssland.

Under måndagen har ukrainska styrkor forcerat den ryska gränsen med särskilda militära fordon och robotar, rapporterar brittiska The Telegraph.

Enligt tidningen har ukrainarna sprängt broar med raketer under natten innan de inledde ett pansarangrepp på morgonen och utnyttjade det dåliga vädret till sin fördel.

– En numerisk överlägsen fiende kan bara besegras med okonventionella drag, skriver överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor, Oleksandr Syrskyj, i ett inlägg på Facebook.

Strategiska mål uppnådda

Ukrainas överbefälhavare framhåller att offensiven syftar till att skapa en buffertzon och förhindra ryska attacker mot de ukrainska städerna Sumy och Kharkiv.

– Ukraina har visat att man är kapabel att gå till motanfall, besegra och driva bort fienden, även på egen mark, skriver Syrskyj.

En rysk Telegram-kanal som rapporterar om kriget uppger att minst 50 ukrainska soldater korsade regionen under morgonen.

"Hård strid vid gränsen"

Den ryska Telegram-kanalen rapporterar:

– Minröjningsfordonen började ta sig fram i minfälten, följt av bepansrade fordon med trupper. Det pågår en hård strid vid gränsen.

Kreml hävdar framgång

Attacken kommer efter påståenden från Rysslands militära ledning om att ukrainska trupper helt har fördrivits från Kurskregionen.

Ukrainska trupper inledde en första invasion av regionen i södra Ryssland i augusti 2024. Attacken beskrevs som den största invasionen av ryskt territorium sedan andra världskriget.

Foto: Sociala medier resp Nato

Text: Redaktionen


USA ställer krav på svenska leverantörer

2025 05 06

Uppgifter gör gällande att USA:s ambassad i Stockholm kräver att svenska leverantörer följer amerikanska bestämmelser – och därmed upphör med arbetet för jämställdhet. Nu hotar den svenska regeringen med påföljder.

Även svenska leverantörer måste intyga att de följer USA:s antidiskrimineringslagstiftning.

Tidigare har internationella medier rapporterat att företag som levererar varor eller tjänster till amerikanska ambassader tvingas skriva på ett papper – där man intygar att man följer de amerikanska bestämmelserna.

– Regeringen Trump har varnat leverantörer till amerikanska ambassader och konsulat samt mottagare av amerikanska bidrag över hela världen om att de måste följa förbudet mot program för mångfald, rättvisa och inkludering (DEI) eller riskera att förlora betalningar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Detta gäller nu även den amerikanska ambassaden i Stockholm, rapporterar DN under måndagen.

Läs mer: USA förlorar gigantisk affär – går till Sverige i stället

Svenska hotet: “Kan bli påföljder”

Enligt jämställdhets- och arbetslivsminister Nina Larsson (L) har den svenska regeringen redan gjorts informerad om den amerikanska ambassadens krav.

Svensk lagstiftning gör dock gällande att företag är skyldiga att arbeta förebyggande och aktivt för att motverka diskriminering, vilket ministern också hänvisar till.

Larsson understryker även vikten av att företag känner trygghet i att det är svensk rätt som gäller.

– Annars kan det komma att bli påföljder. Det är viktigt att vi, både politiskt och från branscherna, är tydliga med detta gentemot utländska uppdragsgivare, säger Nina Larsson till DN.

Läs också: Trump utropar massiv åtgärd – ska rädda döende bransch

Foto: Ninni Andersson – Regeringskansliet

Text: Redaktionen