JUST NU: Stor oenighet – ny omröstning väntar

2022 09 26

Moderaten Andreas Norlén fortsätter som Sveriges riksdags talman. 

Det står klart efter måndagens omröstning i riksdagen. Andreas Norlén kommer att hålla i talmansklubban i ytterligare en mandatperiod. Han valdes genom acklamation, det vill säga ett gemensamt bifall från riksdagens politiker. Ingen sluten omröstning krävdes. 

Som förste vice talman väljs Socialdemokraternas Kenneth G Forslund. 

Favorittippad

Sverigedemokraternas Julia Kronlid var favorittippad till posten som andre vice talman efter att ha nominerats av högerpartierna.

Miljöpartiet nominerade sin ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson som motkandidat, men eftersom S och C valde att rösta blankt, så saknades stöd för MP:s kandidat. Endast MP och V valde att stödja Janine Alm Ericson. 

Socialdemokraternas och Centerpartiets beslut har skapat irritation på vänsterkanten.

Inför omröstningen öppnade Vänsterpartiet för att stödja en centerpartist.

– Det säger något om att Vänstersidan har kunnat samlas. Vi hade velat stötta en centerpartist. Men jag beklagar att C inte ville ingå i det samarbetet för att utmana Sverigedemokraterna, säger Nooshi Dadgostar (V) till Expressen.

Ny omröstning  – ingen majoritet

Trots att samtliga högerpartier nominerat Julia Kronlid fick inte SD-ledamoten majoritet i valet om andra vice talman – 173 ledamöter la sin röst på Julia Kronlid, 49 röstade för Janine Alm Ericson och 126 röstade blankt. Kronlid behövde minst 175 av rösterna för att bli vald. 

Nu väntar en ny omröstning. Den är schemalagd till 14.15.

”Självklart”

Julia Kronlid tycker det är självklart att Sverigedemokraterna får en talmanspost.

– Vi har blivit Sveriges andra största parti och det är självklart att vi ska ha en plats i talmanspresidiet, säger hon till SVT Nyheter.

Nomineringen av Julia Kronlid har kritiserats. En stor del av kritiken gäller hennes syn på abortfrågan. Kronlids tidigare motioner om att bland annat sänka abortgränsen har uppmärksammats. 

– Det var den tidigare partilinjen, det har vi omvärderat, och nu står jag bakom den nuvarande partilinjen där vi stödjer svensk abortlagstiftning, säger Julia Konlid till SVT.

Texten uppdateras

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen