Riksbanken varnar – ”kan pressa upp inflationen igen”
2024 04 11
Andra centralbankers agerande är det största hotet mot kommande räntesänkningar.
Det varnar vice riksbankschef Per Jansson för.
Under ett besök hos Facken inom industrin konstaterar Jansson att det viktiga i dagsläget är att inflationsutveckling inte försämras.
– Och om det inte sker kommer, som jag ser det, i stället hotet mot att kunna sänka räntan i maj framför allt från senareläggningar av räntesänkningsplanerna hos andra centralbanker. Det riskerar att försvaga kronan, vilket i sin tur framöver kan pressa upp inflationen igen, i värsta fall på ett allvarligt sätt, framhåller riksbankstoppen.
Samtidigt pekar Jansson på att den svenska lönebildningsmodellen innebär en fördel i inflationsbekämpningen jämfört med många andra länder.
– Tack vare bland annat den svenska lönemodellen verkar vi inte få samma problem att få ner inflationen ”den sista milen” som på en del andra håll i världen. Det gynnar reallönerna, som har goda förutsättningar att stiga igen. Det har också bidragit till att vi har haft en bättre sysselsättningsutveckling än i många andra länder. Det lönar sig att ta ansvar, säger vice riksbankschefen.
Kronan tappar rejält
Varningen utfärdas kort efter gårdagens bakslag för Sveriges valuta.
Inflationssiffrorna från USA kom in sämre än väntat, vilket minskar utsikterna för en räntesänkning från amerikanska centralbanken Fed innan sommaren.
Beskedet försvagade kronan ordentligt. En dollar handlas nu för 10,72 kronor – en siffra som så sent som i slutet av december var 9,94.
Kronförsvagningen kan innebära att Riksbanken väntar med en första sänkning av styrräntan, som bedömare menar kan ske i maj eller till sommaren.
– För vår del är en viktig fråga hur de stora centralbankernas styrränteutveckling påverkar den svenska kronan. Ett högre ränteläge i omvärlden skulle kunna försvaga kronan. Därför behöver vi fortsätta att följa kronans utveckling noga när ledande centralbanker börjar lätta på sin penningpolitik, sa riksbankschef Erik Thedéen under det senaste penningpolitiska mötet.
Foto: Riksbanken
Text: Redaktionen