Riksbanken tvärvänder – ger besked om räntan

2023 11 23

Riksbanken har gett besked om styrräntan i Sverige.

Räntan lämnas oförändrad på 4,0 procent.

Det meddelar Sveriges centralbank på torsdagsmorgonen.

– Inflationen har sjunkit och inflationstrycket har dämpats tydligt. Direktionen har beslutat att lämna styrräntan oförändrad på 4 procent, framhåller Riksbanken. 

Oväntat besked

Dagens besked är oväntat.

Riksbanken har tidigare flaggat för att räntan skulle höjas i november.

– Prognosen för styrräntan visar att den kan komma att höjas ytterligare. Liksom tidigare är bedömningen att penningpolitiken behöver vara åtstramande under en längre period för att inflationen ska falla tillbaka och varaktigt stabiliseras nära målet på 2 procent, framhöll Riksbanken efter räntehöjningen i september. 

Inför dagens räntebesked var även flera bedömare och experter överens om att Riksbanken skulle gå fram med en höjning.

Åtta av tolv ekonomer i  Infronts enkät trodde på en räntehöjning.

Flaggar för nya höjningar 

Styrräntan lämnas oförändrad, men Riksbanken varnar samtidigt för att inflationen fortfarande är för hög och det kvarstår risker att den inte ska sjunka tillräckligt snabbt framöver.

Vidare flaggar Riksbanken för att priserna på tjänster ökar i en snabb takt och bidrar mycket till den totala inflationen.

– Därtill är kronan fortsatt omotiverat svag, vilket håller uppe prisökningstakten på varor, skriver banken. 

Med utgångspunkt i ovanstående framhåller Riksbanken att styrräntan återigen kan behöva höjas i framtiden. 

– Direktionen bedömer att penningpolitiken behöver vara åtstramande och har beredskap att höja styrräntan ytterligare om inflationsutsikterna försämras.

LO-ekonomerna: Sänk räntan

LO-ekonomen Torbjörn Hållö är kritisk till den höga räntan i Sverige.

Han vill i stället se rejäla räntesänkningar i Sverige.

Hållö pekar på att LO-ekonomernas beräkningar visar att en fjärdedel av den svenska inflationen drivits av hög efterfrågan under det gångna året.

– På den biter inte räntevapnet.  Tyvärr är det är inte första gången som Riksbanken begår policymisstag. De gjorde samma misstag inför finanskrisen 2008 då man var den sista centralbanken i hela världen som höjde räntan innan allt kraschade, vilket de fått mycket kritik för i efterhand, säger Torbjörn Hållö till SVT.

Nationalekonomen Lars Calmfors delar inte LO-ekonomernas bedömning.

Han menar att den höga räntan har fungerat som inflationsdämpande och att LO-ekonomerna gör det ”lite för lätt för sig”.

– Det grundläggande problemet är ju att det varit vad vi kallar för utbudsstörningar som påverkat oljepriser, livsmedelspriser och energipriser. Om utbudet minskar och efterfrågan hålls hög, då blir det inflation. Och vill man prioritera att hålla den nere, som jag tycker har varit nödvändigt, då tvingas man ta till räntehöjningar, säger Calmfors till SVT.

Foto: Johanna Hanno Riksbanken resp M Lis

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen