Riksbanken ger besked om räntesänkning – så svarar storbankerna

2024 02 27

Mycket tyder på att en första sänkning av styrräntan kan ske inom kort.

Det framhåller riksbankschef Erik Thedéen under ett besök i Norrköping. Riksbankschefen kommenterar det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik under ett seminarium anordnat av Östsvenska Handelskammaren.

Thedéen understryker att det ekonomiska läget börjat ljusna och ger besked om en potentiell första sänkning av styrräntan. 

– Det senaste inflationsutfallet ändrar inte bilden av att inflationsdynamiken går i rätt riktning.

– Vi är på lite fastare mark och jag utesluter inte att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år. Men det förutsätter att utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma.

Riksbanken publicerar nästa beslut om styrräntan den 27 mars.  

–  Inför det beslutet kommer vi att väga samman all ny information och bedöma hur den påverkar konjunktur- och inflationsutsikterna och analysera vilken penningpolitik som är lämplig för att vi ska få en varaktigt låg och stabil inflation, säger Erik Thedéen.

Så svarar bankerna

När Riksbanken började att höja styrräntan efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 så var Sveriges storbanker snabba med att följa efter. Bolåneräntan steg i en snabb takt.

Nu hörs andra tongångar från Riksbanken. Men storbankerna avvaktar. Mycket tyder på att de inte kommer att vara lika följsamma när styrräntan sänks, rapporterar Aftonbladet.

Tidningen har frågat sex av storbankerna om hur det kommer agera när Riksbanken sänker styrräntan. Samtliga vägrar att ge ett rakt svar.

– Exakt i vilken takt vi höjer eller sänker våra räntor är tyvärr inget vi kan avisera på förhand, säger Swedbanks presschef Hannes Mård till tidningen.

Experten: Inte förvånande

Avanzas privat ekonom Felicia Schön anser inte att storbankernas ickebesked är förvånande. Hon framhåller att det är troligt att bankerna inte sänker räntan i samma takt som när de höjde.

– Till viss del säger det lite sig själv. Det är närmare till hands att öka intäkterna än att sänka dem. Det handlar inte bara om bolåneräntorna utan också om sparräntorna, säger hon till Aftonbladet.

– Många aktörer är snabba på att höja bolåneräntorna medan sparräntorna släpar efter ordentligt, fortsätter privatekonomen.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Elgiganten bekräftar – oväntad vändning om mobiltelefoner

2024 06 18

Elgiganten visar ny statistik som pekar på en oväntad uppgång hos svenskarna.

Och det är mobiltelefoner som berörs.

Under den senaste tiden har det varnats för sociala medier från såväl politiskt håll som från olika experter och myndigheter.

Samtidigt bekräftar nu Elgiganten ett oväntat besked, nämligen att de så kallade “dumtelefonerna” kan vara på väg att göra en comeback.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Tydlig ökning

Enligt Elgiganten så har försäljningen av “dumtelefoner” utan internet tripplats under 2023 jämfört med året innan.

Svenskarna tycks i större utsträckning överväga att överge sin smarttelefon.

– Jag vill väl inte egentligen, men jag sitter i flera timmar och scrollar och scrollar. Då mår jag dåligt och tänker på hur länge jag legat där när jag behöver städa och dammsuga och så vidare, säger Jennifer Fagerström som P4 Göteborg har pratat med.

Tar bort appar

Andra, som inte riktigt har tagit steget att byta ut sin smarttelefon mot en dummare motsvarighet, väljer att ta bort vissa appar för att minska på skärmtiden.

– Jag har börjat läsa lite böcker istället. Jag kände att det tog mycket av min dagliga tid att sitta och scrolla hela tiden, säger en annan person som P4 Göteborg pratat med.

Inte bara i Sverige

Det är inte bara i Sverige som en vändning verkar kunna skönjas gällande mobiltelefonerna.

Även i Storbritannien har en liknande utveckling skett, rapporterar BBC.

– Mina vänners användning är som fyra till fem timmar tror jag, och det är hur mycket min brukade vara innan jag fick det här, säger en person som skaffat en “dumtelefon” till BBC.

– Nu använder jag den 20 minuter om dagen, vilket är riktigt bra eftersom jag bara använder den till det jag behöver den till.

Köper fliptelefoner

Några av de personer som BBC har pratat med uppger att de köper gamla klassiska “fliptelefoner” från Nokia.

– Det hjälpte mig att kalibrera om mina egna vanor, jag har mycket mer kvalitetstid med min son, säger en kvinna som köpt en “dumtelefon” till både sig själv och sin son.

– Det är som om vi överlämnar världen, som att försöka lista ut hur man navigerar det.

Foto: Elgiganten

Text: Redaktionen