Richard Jomshof slår tillbaka

2023 08 22

Justitieutskottet ordförande Richard Jomshof (SD) har kritiserats kraftigt efter flera kontroversiella uttalanden om islam.

I ett inlägg på sociala medie-plattformen X kommenterade SD-toppen att muslimska företrädare vill se en bredare dialog med anledning av koranbränningarna i Sverige.

– Jag håller med om att vi behöver en 'bredare dialog', en dialog om hur vi demokratiserar den muslimska världen. Eller varför inte en dialog om islam, denna antidemokratiska, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed, framhöll Jomshof.

Oppositionen reagerade kraftigt på uttalandet.

S, C, V och MP anklagade Richard Jomshof  för att ”äventyra Sveriges säkerhet” och krävde snabbt att han ska avgå som ordförande i justitieutskottet.

– Vi ser att Richard Jomshof fortsätter att skicka ut hatpropaganda mot islam. Då blir man en säkerhetsrisk i den positionen som han har, sa Socialdemokraternas Morgan Johansson till SVT i samband med att avgångskravet offentliggjordes.

Svarar på kritiken

Nu slår Richard Jomshof tillbaka.

I en intervju med TV4-Nyheterna uttalar han sig om kritikstormen.

Jomshof anser att kritiken är ”obefogad” och framhåller att säkerhetshotet mot Sverige funnits under ”många år”.

– Att en enskild riksdagsledamot twittrar någonting betyder naturligtvis ingenting, säger SD-toppen till tv-kanalen och tillägger:

– Det enda jag gjort är att försvara vår yttrandefrihet och det tänker jag fortsätta göra. Det finns inget i det jag säger som är fel. Det finns ingen som kan peka på sakfel i det jag säger.

Kommenterar statsministerns kritik

I söndagskvällens Agenda i SVT pressades statsminister Ulf Kristersson (M) om Richard Jomshofs uttalande.

–  Jag har sagt att jag tycker att det är dåligt. Men jag tar inte ansvar för vad andra människor säger. Jag tar ansvar för att leda det här landet i säkerhet, sa Kristersson och tillade senare:

– Det finns väldigt många människor i Sverige som säger dumheter just nu. Jag tror att det kan skapa ren fara i Sverige om man fortsätter på det sättet.

Richard Jomshof håller inte med om statsministerns kritik.

–  Om vi hade haft diskussionen på ett sansat sätt så hade det stannat på Twitter naturligtvis. Vi måste kunna ha åsikter, starka sådana också. Det är ett av demokratins fundament, säger han till TV4.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen