Restriktionerna upphör 9 februari enligt uppgifter i kväll

2022 02 09

I morgon kommer regeringen att fatta beslut om avskaffandet av alla tvingande restriktioner.

En presskonferens kommer att hållas imorgon när de meddelar beslutet enligt uppgifter i Expressen. I praktiken innebär det att restriktionerna kommer att sluta gälla om en vecka.

Följer Danmarks exempel

Både Norge och Danmark meddelade nyligen att de slopar sina restriktioner. Nu följer Sverige samma väg. 

De allmänna råden finns kvar 

De tvingande restriktionerna kommer att tas bort, men de allmänna råden finns fortfarande kvar. Särskilt för de ovaccinerade. 

Stabilt läge inom vården 

Att regeringen väljer att slopa restriktionerna trots den höga smittspridningen beror på att läget inom sjukvården anses vara stabil. Symptomen från Omikron är också betydligt mildare jämfört med tidigare varianter. Vaccintäckning anses även ha nått tillräckligt höga nivåer, enligt uppgifter till Expressen.

Över 16 000 dödsoffer

I dag onsdag rapporterades att 67 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har registrerats sedan i går tisdag enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Det innebär att Sverige har uppnått sammanlagt 16 028 dödsoffer under pandemin.

Väldig smittspridning

Smittspridningen har formligen exploderat i Sverige de senaste veckorna och nu har 2,22 miljoner svenskar smittats enligt den bekräftade statistiken. Utöver det tillkommer ett mörkertal som kan handla om miljontals personer.

Sverige värst drabbat

Jämfört med de nordiska grannländerna har Sverige drabbats mycket hårt av pandemin. Här är den nya statistiken enligt VG.

◾16 028 döda i Sverige

◾  3 794 döda i Danmark

◾  2 012 döda i Finland

◾  1 467 döda i Norge

◾       47 döda i Island

Färre döda i grannländerna

Utslaget på befolkningen sett till antal döda per 100 000 invånare så ligger Sverige klart sämst till och har drabbats av till exempel mer än 4 gånger så många dödsfall som Finland.

◾158 Sverige

◾  65 Danmark

◾  36 Finland

◾  27 Norge

◾  14 Island

Foto: Region Kronoberg

Text: Redaktionen