JUST NU: Resenärer stoppas på Arlanda – polisen har larmats

2022 06 04

Sveriges största flygplats har drabbats av nya problem och nu har man tvingats sätta in polisen.

Enligt polismyndigheten handlar det om att för mycket folk befinner sig på delar av flygplatsen.

Väldig trängsel

Polisen har satts in och bland annat agerat för att stoppa resenärer vid entrén till terminal 5 enligt flera medier.

– Man har bedömt att det är för många människor på terminalen, säger polisen presstalesperson Helena Boström Thomas till Aftonbladet.

Kunde inte checka in bagage

Arlanda har en längre tid lidit av bemannings- och planeringsproblem som skapat väldiga köer vid säkerhetskontrollerna.

Denna gång handlar det emellertid om helt andra problem som ligger bakom polisnärvaron.

Orsaken uppges vara att bagageincheckningen på Arlanda drabbats av tekniskt fel vilket lett att en stor folkmassa bildats i terminalen.

Polisen larmades

I takt med att flygresenärerna inte kunde checka in sina resväskor blev det mer och mer folk i terminalen och slut var situationen så pass allvarlig att man valde att larma polisen till platsen.

– Jag är på väg att lämna landet och när jag skulle gå in i terminal 5 så blev jag stoppad av två poliser som frågade var jag skulle, berättar en resenär för Aftonbladet.

Kraftig kritik

Arlanda får nu kraftig kritik av experter som konstaterar att Arlanda är Europas bottennapp när det gäller det omtalade kökaoset.

– Arlanda är något i hästväg. Värst i Europa, berättar reseexperten Lottie Knutson för SVT.

De långa köerna får även kritik av flyganalytiker Jan Ohlsson.

– Det som är ännu mer oroande är att man inte har gett några fler prognoser än att det kan lösa sig fram till hösten, det är en mycket dålig prognos, säger han till SVT.

Flyg har blivit försenad

Swedavia uppger att det tekniska problemet med bagageincheckningen nu är avhjälpt men följdproblem har inträffat.

– Det finns vissa följdförseningar. Det är cirka 20-30 minuters förseningar på vissa flyg, säger Ellen Laurin vid Swedavia till Expressen.

Det helstatliga företaget Swedavia driver tio flygplatser i Sverige och bolaget går nu ut med en extra varning på sin webbsida som alla besökare får när de surfar in på sajten.

Går ut med varning

– Just nu är det risk för långa väntetider på flygplatsen. Därför ber vi dig att ta reda på när din incheckning / bagageincheckning öppnar och vara på plats då.

–  Vi beklagar den nuvarande situationen och tackar för ditt tålamod, ursäktar sig Swedavia.

Foto: SAS Group

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen