Resenär stoppad på Arlanda

2024 01 17

Tullverket har slagit till mot en resenär på Arlanda.

Mannen, som är i 40-årsåldern, stoppades när han var på väg att lämna Sverige.

Resenären var på väg till ett land utanför Schengenområdet, när personal från Tullverket noterade en stor mängd kontanter i hans resväska. 

– I hans bagage hittade vi rullar med sedlar, runt 700 000 svenska kronor. Enligt reglementet tillkallade vi polis. Vi hörde honom på plats, tog av honom pengarna.

Det säger Tullverkets pressekreterare Martin Höglund till Expressen.

Hundratusentals kronor

Mannen försökte smuggla en stor summa pengar, uppger polisen.

– På Arlanda upptäcker tullen att en man i 40-årsåldern försöker smuggla ut 700 000 kronor i kontanter ur landet när han ska resa till ett land utanför EU, framhåller polisen i sin lägesrapport.

Misstänker brott

Polisen har beslagtagit kontanterna.

Mannen misstänks för näringspenningtvätt.

– Vi jobbar aktivt mot dessa brott, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till Expressen.

Flera tillslag

Den senaste tiden har Tullverket gjort flera kontantbeslag på Arlanda.

Förra veckan greps en man på flygplatsen med 1,5 miljoner i kontanter. Veckan innan greps en man med över en halv miljon kronor i kontanter.

Stoppades med kontanter och guld

I slutet av maj försökte en man ta sig igenom säkerhetskontrollen på Arlanda med en stor mängd kontanter och guld.

Polisen kopplades in, eftersom mannen hade en anmärkningsvärt ”stor mängd pengar” på sig. 

Skulder till Kronofogden

Mannens tillgångar utmättes på distans med polisens hjälp.

Det visade sig att resenären hade skulder hos Kronofogden.

– Han sa att han skulle ha pengarna till sin semesterresa, men eftersom han hade skulder hos Kronofogden utmättes pengarna.  Vi tog både guldföremål, smycken och pengar, framhöll Carina Skagerlind, presstalesperson hos polisen, i en kommentar till Expressen.

Ny lagändring slår hårt mot kriminella

Sedan den 1 augusti 2022 kan Kronofogden, med hjälp av polisen, utmäta tillgångar från personer med skulder utan att själva vara på plats.

Tidigare kunde polisen endast göra det vid brottsmisstanke eller om Kronofogden var med på plats.

Lagändringen syftar till att försvåra för grovt kriminella grupperingar i Sverige.

Hittills har den varit en succé.

Det uppgav Kronofogden i somras.

I ett pressmeddelande framhöll myndigheten att man med stöd av den nya lagen utmätt tillgångar till ett värde av nästan 70 miljoner kronor.  

– Det här är en stor framgång. Lagstiftningen har gett oss mycket större möjligheter att komma åt tillgångar vi annars inte hade kunnat utmäta, sa Johannes Paulsson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden. 

Foto: M. Rosenqvist

Text: Redaktionen


Natojätte bjuder in Ryssland – “Har chockat alla”

2024 05 20

Natojätten Frankrike har väckt ilska bland dess allierade i västvärlden.

– Alla blev chockade.

Det säger en anonym europeisk diplomat till Politico efter att det blivit känt att Frankrike bjudit in Ryssland till 80-årsjubileet av landstigningen i Normandie den 6 juni.

Inbjudan har skickats mitt under processen då Ryssland inleder en ny offensiv mot Ukraina och har inte tagits emot väl bland Frankrikes allierade.

USA och Storbritannien är två av jättarna som uttryckt kraftig oro över den symboliska karaktären och det diplomatiska engagemanget efter den franska inbjudan.

Ifrågasätter Macron

Kritiken mot Frankrike är benhård.

En brittisk regeringstjänsteman menar att Natolandet och dess president Emmanuel Macron ger intryck av att själv befinna sig “ovanför kriget”.

Det syftas då även på att Paris nyligen tog emot den kinesiska diktatorn Xi Jinping samt skickade en representant till Vladimir Putins presidentinstallation häromveckan.

– Han är fullständigt malplacerad, säger tjänstemannen till Politico, och menar att Macron blivit någon slags “fredsmäklare” i Ukraina.

"Sysslar inte med historierevisionism"

Arrangören bakom jubileet, Mission Libération, leds av Frankrikes tidigare ambassadör i Washington Philippe Etienne. Han försäkrar att Putin själv är portad från evenemanget.

Men det hindrar inte Ryssland som nation att delta.

– Till skillnad från Kreml sysslar inte Frankrike med historierevisionism, framhåller arrangören i ett uttalande.

– Historiskt sett har Frankrike alltid bjudit in länder vars trupper landade i Normandie. En inbjudan har tidigare skickats till den Ryska Federationen.

Har varit på plats tidigare

Den 6 juni 1944 var dagen då den västallierade invasionen av det europeiska fastlandet inleddes under andra världskriget.

Operationen kallades “Operation Overlord" och ett par veckor senare inleddes marschen mot Nazityskland. Ungefär samtidigt inledde den sovjetiska armén en offensiv österifrån.

När 60-årsdagen respektive 70-årsdagen efter D-dagen uppmärksammades fanns Putin på plats. Vid det senare tillfället hade det gått flera månader efter ockupationen av Krimhalvön.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen