Resenär stoppad på Arlanda

2024 01 17

Tullverket har slagit till mot en resenär på Arlanda.

Mannen, som är i 40-årsåldern, stoppades när han var på väg att lämna Sverige.

Resenären var på väg till ett land utanför Schengenområdet, när personal från Tullverket noterade en stor mängd kontanter i hans resväska. 

– I hans bagage hittade vi rullar med sedlar, runt 700 000 svenska kronor. Enligt reglementet tillkallade vi polis. Vi hörde honom på plats, tog av honom pengarna.

Det säger Tullverkets pressekreterare Martin Höglund till Expressen.

Hundratusentals kronor

Mannen försökte smuggla en stor summa pengar, uppger polisen.

– På Arlanda upptäcker tullen att en man i 40-årsåldern försöker smuggla ut 700 000 kronor i kontanter ur landet när han ska resa till ett land utanför EU, framhåller polisen i sin lägesrapport.

Misstänker brott

Polisen har beslagtagit kontanterna.

Mannen misstänks för näringspenningtvätt.

– Vi jobbar aktivt mot dessa brott, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till Expressen.

Flera tillslag

Den senaste tiden har Tullverket gjort flera kontantbeslag på Arlanda.

Förra veckan greps en man på flygplatsen med 1,5 miljoner i kontanter. Veckan innan greps en man med över en halv miljon kronor i kontanter.

Stoppades med kontanter och guld

I slutet av maj försökte en man ta sig igenom säkerhetskontrollen på Arlanda med en stor mängd kontanter och guld.

Polisen kopplades in, eftersom mannen hade en anmärkningsvärt ”stor mängd pengar” på sig. 

Skulder till Kronofogden

Mannens tillgångar utmättes på distans med polisens hjälp.

Det visade sig att resenären hade skulder hos Kronofogden.

– Han sa att han skulle ha pengarna till sin semesterresa, men eftersom han hade skulder hos Kronofogden utmättes pengarna.  Vi tog både guldföremål, smycken och pengar, framhöll Carina Skagerlind, presstalesperson hos polisen, i en kommentar till Expressen.

Ny lagändring slår hårt mot kriminella

Sedan den 1 augusti 2022 kan Kronofogden, med hjälp av polisen, utmäta tillgångar från personer med skulder utan att själva vara på plats.

Tidigare kunde polisen endast göra det vid brottsmisstanke eller om Kronofogden var med på plats.

Lagändringen syftar till att försvåra för grovt kriminella grupperingar i Sverige.

Hittills har den varit en succé.

Det uppgav Kronofogden i somras.

I ett pressmeddelande framhöll myndigheten att man med stöd av den nya lagen utmätt tillgångar till ett värde av nästan 70 miljoner kronor.  

– Det här är en stor framgång. Lagstiftningen har gett oss mycket större möjligheter att komma åt tillgångar vi annars inte hade kunnat utmäta, sa Johannes Paulsson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden. 

Foto: M. Rosenqvist

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 28

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen