JUST NU: Republikanerna i USA ger kraftfullt besked om Sverige i Nato

2022 05 15

Till skillnad från Turkiet ger USA ett mycket kraftigt ja till Sveriges väntade Natoansökan.

Det står klart sedan Donald Trumps parti, i form Republikanernas främsta ledare i USA:s kongress, uttalat sig i frågan och dessutom öst beröm över Sverige och Finland.

Vill att USA godkänner bums

– Jag tycker att USA måste bli det första landet att godkänna dessa två länder, säger Mitch McConnell som är Republikanernas ledare i senaten, den mäktigaste av de två kamrarna i USA:s kongress.

Beskedet innebär att president Joe Biden kommer att få ett mycket starkt stöd från oppositionen i USA när det gäller att få med Sverige och Finland i världens starkaste och mäktigaste försvarsallians – Nato.

Viktigt tillskott

Topprepublikanen klargör att Sverige och Finland står högt i kurs.

–  Om de väljer att ansluta sig kommer de att  bli en viktigt tillskott till Nato, säger McConnell vid ett besök i Stockholm på söndagskvällen.

McConnell som letten republikansk delegation i Ukraina  och träffat president Zelensky framhåller även att USA bör klassa Ryssland som ett terrorsponsrande land.

Berömmer Sveriges förmåga

Mitch McConnell berömmer även Sverige och Finland för dess goda möjligheter att uppfylla Natovillkoren och för de båda nordiska ländernas militära kapacitet.

Sverige har både ett flygvapen och en Ubåtsspjutspets av världsklass.

De tre högersenatorerna Susan Collins av Maine, John Barrasso av Wyoming och John Cornyn av ingick I McConnells delegation.

Tyskland ger kraftfullt ja

Samtidigt har även en av Europas mäktigaste politiker idag givit sitt helhjärtade stöd till Sveriges och Finlands väntade Natoansökningar.

– Sverige och Finland är inte bara våra vänner och partners. De har dessutom sedan länge varit medlemmar i vår europeiska familj. Därför kan de räkna med vårt fulla stöd, säger Tysklands utrikesminister tillika tyska Miljöpartiets ledare Annalena Baerbock

Öppna armar

– Natos dörr står öppen. Vi kommer ta emot dem med öppna armar, sa Baerbock vid Natoländernas utrikesministermöte i Berlin idag.

Foto: Senator Mitch McConnell

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen