JUST NU: Republikanerna i USA ger kraftfullt besked om Sverige i Nato

2022 05 15

Till skillnad från Turkiet ger USA ett mycket kraftigt ja till Sveriges väntade Natoansökan.

Det står klart sedan Donald Trumps parti, i form Republikanernas främsta ledare i USA:s kongress, uttalat sig i frågan och dessutom öst beröm över Sverige och Finland.

Vill att USA godkänner bums

– Jag tycker att USA måste bli det första landet att godkänna dessa två länder, säger Mitch McConnell som är Republikanernas ledare i senaten, den mäktigaste av de två kamrarna i USA:s kongress.

Beskedet innebär att president Joe Biden kommer att få ett mycket starkt stöd från oppositionen i USA när det gäller att få med Sverige och Finland i världens starkaste och mäktigaste försvarsallians – Nato.

Viktigt tillskott

Topprepublikanen klargör att Sverige och Finland står högt i kurs.

–  Om de väljer att ansluta sig kommer de att  bli en viktigt tillskott till Nato, säger McConnell vid ett besök i Stockholm på söndagskvällen.

McConnell som letten republikansk delegation i Ukraina  och träffat president Zelensky framhåller även att USA bör klassa Ryssland som ett terrorsponsrande land.

Berömmer Sveriges förmåga

Mitch McConnell berömmer även Sverige och Finland för dess goda möjligheter att uppfylla Natovillkoren och för de båda nordiska ländernas militära kapacitet.

Sverige har både ett flygvapen och en Ubåtsspjutspets av världsklass.

De tre högersenatorerna Susan Collins av Maine, John Barrasso av Wyoming och John Cornyn av ingick I McConnells delegation.

Tyskland ger kraftfullt ja

Samtidigt har även en av Europas mäktigaste politiker idag givit sitt helhjärtade stöd till Sveriges och Finlands väntade Natoansökningar.

– Sverige och Finland är inte bara våra vänner och partners. De har dessutom sedan länge varit medlemmar i vår europeiska familj. Därför kan de räkna med vårt fulla stöd, säger Tysklands utrikesminister tillika tyska Miljöpartiets ledare Annalena Baerbock

Öppna armar

– Natos dörr står öppen. Vi kommer ta emot dem med öppna armar, sa Baerbock vid Natoländernas utrikesministermöte i Berlin idag.

Foto: Senator Mitch McConnell

Text: Redaktionen